Det var bara att inse. Dodgen hade dött. Gått hädan. Kolavippat. Efter ett liv som jobbarbil åt rader av hantverkare hade den tjänstgjort som orkesterbuss åt flera band för att till ge upp andan efter ett sista mollackord och bli stående utomhus som fuktsamlare. Men en dag kom Bo Mårtensson förbi…
Krantz favorit lokalt. Kolla deras specialerbjudanden
Från 2012
Bosse från Malmö är känd för sina fina fyrtiotalsrenoveringar av Chrysler och DeSoto. Nu har han byggt sig en Street Rod i en Dodge Panel Truck från 1961 med ram och drivlina från 1978.
Bo Mårtensson, rörmokare med sju anställda, hade slutat stå på knä i badrum. Sedan länge ledde han framgångsrikt sin firma Rybergs Rör AB i Malmö från kontoret. Det blev mycket sittande men händerna mindes handgreppen och verktygen. År av hantverksskicklighet låg i det fysiska minnet mellan tumme och pekfinger.
Fingrar som bara vände papper. Sonen Micke hade alltid hållit på med amerikanska bilar och driver idag Old West Cars i Eslöv. En dag vaknade behovet att skruva igen och idag är pappa Bo känd i Chryslerkretsar som en duktig renoverare av bilar från fyrtiotalet trots att han har bara hållit på i elva år.
1998 köpte han för första gången en gammal amerikanare och rev ner den i småbitar. Resten är historia. Bo sätter ihop en ny showvinnare varje vinter, alltid i strikt original med detaljarbete i toppklass.
Dodgen passerade han varje vecka på väg till sonen i Eslöv. En dag stannade han och frågade om han fick köpa den.
-Svaret blev nej.
Ägaren hade en verkstad. Han skulle ”göra vid den” och sätta den i trafik men inget hände. Det gick tre år! Bo såg hur den lagrade Skånes samlade fukt och frågade flera gånger.
-Den förfaller ju, sade han uppgivet till slut, varvid ägaren tog sitt förnuft till fånga.
Titta, säger Bo! På dessa laståsnor hade de bara kunnat dra ner skärmarna fram med en vanlig strålkastare. Istället gav man köparna denna påkostade utformning. Notera den lilla kromplåten i hörnet. De blev över i kromarens bad och Bo tog vara på dem. Han vet inte vad det är men de pryder sin plats hos den nye ”Bossecustom” i Malmö.
Bo Mårtensson står i en skoningslös hetta från försommarsolens obeslöjade strålar. Inte ett moln denna dag och två solar lyser gult, en på himlen och en på backen i from av Dodgen vars korrekta namn är Dodge Tower Panel 1961.
-Nåväl, det var väl lätt för den händige Bo som pillat ihop komplicerade fyrtiotals-DeSotos i rader att dänga ihop en gammal skåpbil?
Inte riktigt. Tidigare hade han startat med hyfsade objekt men denna svensksålda krigare hade varit avliden länge och rosten var, om inte dess grav så i alla fall, grav. Originalmannen umgicks dessutom med ovanliga tankar för bilen. Han hade varit ute med tumstocken och mätt hjulbaser. Resultatet blev att Bo köpte en Dodge Van från 1978, rev bort Vanen och ställde trucken på chassiet. Nu hade han modern V8 och utväxling samt dito bromsar, fjädring och styrning.
Modern fångare, dubbla kromade utblås, Dodgeloggor och kromad krok som tänds när Bo bromsar. Bilbyggande är kul.
Bosse, som är känd för hastighet på sina renoveringar, lämnade omedelbart bort sin numera ombyggda rosthög till en plåtslagare. Där fick den bakskärmen lagad men sedan blev den bara stående i sex månader. Bilen flyttades då till rostlagare två. Där byttes en stor del av botten ut. En 185-liters säck med spackel och rostflagor från bilen fylldes innan den var en hårsmån från att brinna upp under arbetet som därefter stannade av.
-Nu klarar jag inte mer, bilen står ute, kom och hämta den, sade han i telefonen.
Bo har förståelse. Med så mycket rost kroknar vem som helst. Hos rostlagare tre stod bilen orörd i tre veckor innan han fick ett exakt likadant samtal. Rostlagare fyra såg inga problem och kände stor tillit till den avslutande lackeringen.
-Där spacklar de upp den, sade han och gjorde några övningar med svetsen som fick Bo att ringa svetsare fem som var samma som svetsare ett.
Bosse tog då tillbaka bilen och fixade andra bakskärmen och sedan blev den stående i ett år innan den flyttades till plåtslagare sex. Plåtslagare sex gick runt bilen två varv och sade sedan:
-Fy fan.
Två månader senare var bilen klar. Mycket som var bra sedan tidigare hade blivit bättre, det sista hade reparerats och allt var nu gjort i skinande plåt. Det hade gått fyra år och snabbrenoveraren Bo hade fått se på annat, nämligen svensksålt plåtmögel och sönderskruvat objekt.
-Jag fattar inte, säger han irriterat. Sextio hål! Begriper du att innerskärmarna hade sextio hål borrade i sig. Jag kan förstå om tidigare ägare borrat några hål och monterat ett eller annat relä eller signalhorn eller spolarburk men sextio hål!
Han ruskar på huvudet. Efter att karossen blivit rostfri gällde den vanliga Bo Mårtensson hastigheten igen. Han hade haft gott om tid på sig att skaffa delar, kroma, rikta och nu exploderade allt. Den gula färgen är en VW-färg och backspeglarna på dörrarna är Chrysler 46-48 och kostar 4800 kronor paret.
BÄST på krom och rostfritt. Reparation och nytillverkning. Läs mer
Bo skruvade snabbt och nyköpt godis liksom delar som blivit över från tidigare renoveringar adderades. Den besiktades utan problem och togs till bilträffar där den fick domarnas gillande men mest berättar Bo om publikens kommentarer. Flera har kommit fram och varit helt knockade av att återse GAZ:en.
Med så många tidigare ägare i området har kommentarerna inte uteblivit från de som fått återse trucken och inte kunnat tro sina ögon, om det inte hade varit för nummerskylten.-Men hur är det möjligt har de sagt?!
De ivriga hålborrarna har inte kunnat förstå hur man kunnat spola tillbaka decennier av brukande och få den tillbaka till ”en ny bil”. Bo trivs med Dodgen som beter sig som en modern bil.
Några av Bo Mårtenssons många fyrtiotalare. Efter bara elva år i hobbyn har han en imponerande samling bilar som utstrålar finish och hantverk.
Tyst och vridstarkt accelererar den, tar ojämnheterna i vägen utan knot, luffar på lågvarv i motorvägsfart och stannar på en femkrona. Den luktar gott inuti och väcker känslor som lockar till en extra sväng istället för att bara transportera mellan a och b. Precis som en riktig bil ska vara alltså.