Reptilhjärnan

Reptiler har ju små hjärnor, en krokodil har ju en hjärna som är ungefär lika stor som en valnöt och ibland så funderar jag om man inte är lika utrustad själv. AV: Jan Silèn

Två ärthjärnor
På jobbet brukade vi säga att man var utrustad med en ärthjärna, alltså en hjärna som är lika stor som en ärta när någon gjorde fel eller tabbade sig. Denna gång var vi två ärthjärnor i mitt garage. Buicken var ju utrustad med vakuumvindrutetorkaremotor från fabrik, fungerar säkert bra när det var nytt. Det sitter en vakuumpump på bensinpumpen men den fungerade inte och inte har jag hittat någon renoveringssats till den heller. Till bensinpumpen finns renoveringssatser så den är renoverad.

Torkarmotorn har varit kopplad på vakuumet på insuget och har väl fungerat sådär. Och av och på knappen till torkarna sitter otroligt dumt placerad. Jag skulle vilja se en fet Amerikan försöka slå på torkarna en mörk vinterkväll när framrutan har snöat igen, ratten är i vägen och det är långt från ryggstödet till instrumentbrädan på en Buick, nästan en meter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag har experimenterat med olika elmotorer men det är så trångt där motorn sitter så det har inte funkat nå bra. Men så råkade jag surfa på en firma i Usa ”New Port Engineenering” som säljer elektriska torkarmotorer som passar direkt på originalhålen.

Perfekt, en sådan beställdes hem och monterades och av och på knappen skulle monteras på ett bättre ställe, jag hade en kompis till hjälp som är smidigare och vigare på att krypa under instrumentbrädan men även han var utrustad med en ärthjärna denna dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men när vi hade skruvat dit brytaren och skulle sätta dit den lilla svarta knappen så skulle den inte skruvas på utan det var en liten insexskruv på kanten som skulle skruvas in i ett litet hål på brytaren. Men nu hade vi skruvat fast reglaget och det fanns inte plats att komma åt med någon nyckel. Det var nu som vi båda var utrustade med ärthjärnor.

Snillen spekulerar 

Hade vi nu tänkt till lite så hade vi ju kunnat lätta lite på brytaren så att vi hade kommit åt skruven på knappen och sedan dragit fast brytaren. Nu arbetar de två hjärncellerna i våra ärthjärnor för att komma på en lösning på problemet. Då kommer ärthjärna ett på att vi kan limma fast knappen med Locktite. Bra ide tyckte ärthjärna två och vi limmar och går in och dricker kaffe.

Efter några dagar tar jag en åktur och det kommer några regndroppar och jag ska slå på torkarna, jag drar i knappen och den är stum, tar i allt vad jag orkar men den rör sig inte. Nu börjar den lille ingenjören i ärthjärnan att analysera felet och kommer fram till att det har runnit in Locktite i brytaren och därför är den stum.

Kontaktar ärthjärna två och olika lösningar diskuteras vi kommer fram till att bästa lösningen är att beställa en ny brytare. Nytt besök på firmans webbsida och va bra, dom säljer lösa brytare så man behöver inte köpa en hel sats med motor och allt. Och Krantz ska ju till Florida så han kan ju köpa den åt mig så slipper jag tull, frakt och moms.

Så en sen kväll i April levererar Krantz brytaren och lite andra prylar från USA. Nu kontaktas ärthjärna två igen som är liten och smidig och kommer åt bra under instrumentbrädan. Han sätter sig i bilen och slår på tändningen och slår på torkarna och säger ”hä fungerer ju”.

Va? Hur gjorde du? Ja, jag vred på knappen. Va, ska man vrida på knappen, jag trodde man skulle dra ut den lika som det är på Amazon och PV med flera. Nu hade det passat bra med den där dumhuvve signaturen, WAaa, WAaa, WAAaaa.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *