Project Cadillac 1959 top shop del 29 av 500 kanske

T-202. Nu har jag sagt till alla att Cadillacen skall vara klar till våren, detta för att göra det obekvämt för moa.  Det är inge’ tryck i gubben längre så piska gäller.

Har satt ett datumstopp. Cadillacen skall premiärvisas på Bollnäs Motorrevys fyrtioårsjubileum den 23 april 2023.  Christer Edströms, som driver utställningen sedan många år, vet inte om det. Har inte pratat mea’n.
– Till den 23 april 2023 är det 202 dagar.  T minus 202 alltså.


KML målade Cadillacen.

Den förbaskade remskivan
När jag köpte komplett remskivekit, March Performance Pulley kit, med generator, servopump, AC-pump vattenpump mm fick jag inte med remsivan till vevaxeln ”för den skulle man beställa efteråt beroende på offset”, dvs hur mycket den skulle bygga ut.

Well det tog ett år av mailande, frågande, mätande och vi möttes inte i konversationen.
Jag sade att remskivan behöver komma ut 45 mm mot original. De frågade om det var till en Corvette eller Impala?
– Cadillac, svarade jag och det var ju sant.
Skickade bild på mitt Cadillacbygge men informerade också om att LT-1motorn satt original  i 1994 Cadillac Fleetwood.  Ungefär där strandade allt.

Det slutat med att jag åkte dit. Jepp, jag svängde in på gården his March Performance i Naples Florida men de hade Coronastängt.  Alla dörrar låsta och en tant med blonderat striphår stod utanför och rökte.  Jag fick RINGA från parkeringen och ta allt en gång till på telefonlinje avbruten av brusade semitrailers på gatan bakom.

Nå, de fattade att jag fattade och var på plats inne i Covidbunkern så de skulle … jamen typ fabricate one och skicka. Då hade jag tre veckor till hemfärd.  Det kom ingen. Ringde tre gånger.
– Vad konstigt, sade de. Det står skickat men ändå inte. Då var det tre dagar kvar till Sverigefärd.
Jag hade servat vänner och bekanta med alla möjliga grejer med mig hem i resväskan men min egen ovärderliga pusselbit fanns inte.
– Du har den i morgon sade telefonrösten för tredje gången.


A-mek sodablästrade och gör allt krom och rostfritt på bilen


Den kom sista dagen i Florida och skruvades fast första dagen jag var i garaget.


Remskivan består av två delar. Har inga namn på dessa delar och än värre är det på engelska. Förvirringen var total. Pulley=remskiva.  Adapter vet jag fortfarande inte vad de snackar om. Crankshaft carrier=medbringare fast det ordet skapade kaos over there.   Harmonic balanser kan man orda om men LT-1 har ingen sån i egentlig mening.


Nu sitter den där i alla fall efter ett år. Jag har målat snurret med mopedkrom.


March Performance levererar inte drivremmen men jag fick i alla fall några olika reservdelsnummer så jag kunde handla på AutoZone.


Enklare då när man får smida själv. Efter att remskiva och rem satt där kunde jag gå vidare.
Jag hade sparat elfläktarna från donatorbilen, en 1994 Fleetwood. Datorn som också kommer därifrån har två kablar ut. Fläkt 1 och fläkt 2. Jag får bara plats med en och den ville hoppa dit av sig själv.


Bara att bulta fläktens över fästen i befintlig kylarhållare. Nedre fästet på fläkten kröp snällt in i en bit fyrkantsrör.


Litet kap, svets och färg och ”check” på datastyrd kylfläkt. Nu började en oro smyga sig på. Jag minns ingenting av demonteringen för fem år sedan. Hur skulle frontens alla stag och bleck och brickor sitta?


Det löste sig själv när sonen Gottfrid kom med en orörd 59:a han köpt av Ulla Laggren. Ulla och hennes Lasse är välkända raggare i stan (Härnösand). Köpet var en mysig transaktion mellan goda vänner och nu hade jag facit tre steg ifrån.

Midsommarafton
Jag ringde till min rörmokare. En arbetsnarkoman till arab med käft stor som bagageluckan. Muslimen är som en familjemedlem.
– Kom och grilla gris med oss, sade jag till David Öberg som han valt att kalla sig i Sverige för att inte bli ratad när han skickar in kostnadsförslag till industrijobb.

– Det blir helt tyst när det kommer in en blatte på kontoret som kan svära på norrländska, skrattar han om den saken.
Han berättar underhållande om hur han får sitta och vänta i receptionens fina soffa medan personalen oroligt flackar med blicken efter en David Öberg.
– Heter man Mustafa kommer men inte ens till soffan fi fan, skrattar han.

David är licenssvetsare, har svetsat under vatten, är rörmokare, stenhuggare, mekaniker, husrenoverare, kamelskötare, gjutare jamen den killens CV är en bok.

Fi fan.
Han kallas så på de matställen där han lunchar, muslimen som älskar all svensk husmanskost.
Han stod finklädd i garaget till midsommarfirandet  när jag sade att jag behövde ett rör till kylningen på Cadillacen. Han tog av sig skjortan.
– Fi fan, du bjuder ut mig på kalas och här får jag stå och hårdlöda. Du lurar mig hela tiden alla gånger du ringer. Fi fan Lars.


LT-1 an har baklängeskylning där vattnet först går till topparna och har returrör från dess baksidor bland annat. Man får tänka litet. Davids rör samlar ihop slangarna.

T-202 var det ja men det är annat också.

Krantz Challenge på sommarens helger. Fyra dagar i Västerås, en vecka i Rättvik.


Gottfrid tour hela sommaren.


Nybliven morfar är en annan grej.


Bor i Florida vintervis. Ja just ja, gruppresorna ska också hinnas med liksom  …

… den här grejen …


…och den här.

I alla fall
Vansinnigt kul är det med AMEK?

Roger Andreassen på AMEK i Fjuckby utanför Uppsala är rixgrym. Han sodablästrade Cadillacen till att börja med. Sedan gör han rostfria lister till bilen. Ja, du läste rätt. Han lagar, riktar och  tillverkar krom och rostfritt på ett sätt som är utomjordiskt för en hobbyskruvare från Härnösand.


Ungefär som på Bauhaus med det gäller inte golvsocklar. Roger Andreassen på AMEK nytillverkar rostfria lister till mängder av jänkare. Inte bara det. Han fixar ditt gjutkrom och till och med gjuter nya omöjliga delar till gamla amerikanare. Rixgrym!
– Jaha, hm list till 59 Cadillac bakskärm utan skarv, den har vi här.
SÅN LYCKA att bara få besöka honom och hans fru Anette.

– Allt omöjligt säger han”ja” till.
Jag ville plocka bort radion och fylla igen det fyrkantiga hålet med ribbor typ original. I en tid när alla andra spelar för hela kommunen kan Krantz  lika gärna ha radio delete.

Radion borta. Hålen blir kontrollampor old style.

Dessutom kommer han med fantastiska idéer till bygget.
– Vad skall du ha för öppning till bagageluckan – elektrisk? frågade han.
– Mja, jo men det kan jag väl bygga, svarade jag.
– BRA, för jag har drömt om att tillverka en bagagelist utan det där förhatliga nyckelhålet.
Hålet störde tydligen custombyggaren och esteten Roger. 
Hålet stör så  nu har jag fått en list utan.
Alla minns väl kofångaren de kom med (pappa Magnar och sonen Roger) till Västerås Summer Meet.  De hade sytt ihop alla originalskarvar och tagit bort nummerplåtshålet och kromat allt i sann customanda. Till på köpet fick jag den.


Nu ligger a-stolparnas choppade lister hos AMEK.
Han har redan choppat mina ventilationsrutor. Bilen får nykromade, fungerande vent.rutor. Han messade mig härom dagen.
Inner- och ytterlister var ihopsydda och klara.

 


En metallurgisk druid.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *