CCCP 2022 blev en fantastisk upplevelse.

Classic Car Cruise Parade CCCP gick till Helsingfors denna gång och det finska mottagandet var magnifikt, vädret var ypperligt och bottenhavet som ett salsgolv både dit och hem.  


Partyt började redan på macken i Rosersberg där Jari Sorvoja hade fel på bilen. Vi i bandet som kompade GOTTFRID  hade tråkiga bilar lastade med instrument, Suburban 99 och Silverado 2010, men Jari åkte Pontiac Starchief Custom Safari 1955.  Det var ett sånt där mysigt fel. Ett fel som man njuter av i solen. Övre kylarslangen var trött och behövde kapas fem cm.

Jari åkte cruisingkryssning till Finland  i en sjuttio år gammal bil utan ett enda verktyg. Sologitarristen Alfred Krantz hade hela verktygslådan på flaket.

Alla hade gott om tid till färjan. Timrås kände bilman  Peter Asklund dök förbi och hejade. Kul på macken således men som i en film kom den mörka musiken när allt är som trevligast.  Min kompis från Härnösand Micke Ström ringde. Han hade fått punktering på sin 1959 Lincoln Continental norr om Uppsala och reservhjulet passade inte.

Himmel, de låg en timme efter oss. De stod på vägkanten med tre hjul. Jag föreslog olika telnummer till kontakter i Uppsala.  Ståkaffet och glykolvattnet flödade klart, Jari fick en mejsel att efterdra klamret med och vi drog mot hamnen.


Där ökade festen. Hundratals bilar gnistrade i solen, damerna hade sommartoppar och obekväma skor, herrarna, solbrillorna och gammelvästen, jackan eller t-shirten med motormärken. Er reporter var inte beredd.


Inte beredd på draget, musiken, glammet, glädjen och energin direkt i kön in till båten. Alla var 19 år efter två år bakom munskydd i Coronapandemin och där kom Jari Sorvoja med blomma på helsätet och kurerad kylarslang.


Det ljudet måste upplevas. Rock and roll från vanliga bilstereoanläggningar. Folk som jublade av att ses sprang mellan bilarna och motorer dundrade.

Snart var Silja Serenade full med de vackraste bilar som byggts men var fanns Lincoln Continentalen från Härnösand?


Amazonen som rullade in sent sades ha varit med på alla kryssningar sedan starten.  KUL!


Bilfolket städade bilarna och använde arrangörens utställda tunnor. Inte ett kolapapper fanns på den stora planen  men nu MÅSTE Härnösandsraggarna komma.


Färdigspritsat. Som kaviar i en tub låg vi inklämda färdiga att smetas ut i Helsinki men först …

… Rock and roll på båten där banden avlöste varandra.


Gottfrid med band.

Sold’s Finest, JLT och Gottfrid skickade sina rockriff  över dansgolv och barbord.
– Stackars Micke Ström  och alla de andra sju Lincoln Continentalens besättning. De hann inte med färjan, tänkte jag innan jag somnade.

Lördag
Efter ett frukostutbud modell extra large vaknade stereohögtalarna i bilarna. Nya kläder, nytt smink, ny dag och  personalen hängde på räckena och njöt av showen när alla nyfixade frisyrer tryckte in sig i bilarna och jättemotorerna med urkopplade chokar bluddrade muntert. Jag säger det igen. Det ljudet!

– Då ser jag den!!


Härnösandslincolnen! På fyra hjul tronar den i sin fil till höger. Alla framför har redan åkt och bilar bakom får kryssa förbi men Micke Ström & Co  made it to the tusen sjöarnas land.


Nu är det ju kul på riktigt. Alla är med även om någon är strömlös men det är ju också ett sånt där mysigt fel. I det här gänget finns säkert hundra meter startkablar sammantaget.


Kändis. Essibella fixar. Kolla in Essibellas FB.


Finnarnas mottagande var fantastiskt.  Karavanen fick poliseskort och visades som kungligheter till en plats, kallat Helsingfors kärncentrum i Wikipedia, med den vackraste arkitektur, detta i en skala som fick oss att häpna.

Helsingfors domkyrka uppförd 1830-1852 med mäktig trappa till ett hav av stenläggning benämnt Senatstorget. I dessa de vackraste omgivningar välkomnades vi att parkera. Ett minne för livet. Kitos Suomi! Kitos.

Finnarna visade upp grymma custombilar som vanligt.   1938 Buick smakfullt choppad.


Sköna timmar hos våra bröder och systrar i öst. Ambulansen med matchande personal var populär.


Free parking. Man stod hur som helst. Inbjudande.


Jag säger ju det. Finland och deras outstanding customs. Jag gissar på Buick 1952 med sänkt tak, luftfjädring,  frenchade lysen, 57 Cadillac navkapslar och desototänder i grillen.

Cyklande poliser bland jättebilarna. Ingen provokation. Välkomna på detta sätt lagen.


Unik bild numera. Gasoline finns inte längre. Tack för en högklassig tidning.


Kändisar. Eva Lindersson och Calle Lundkvist som har Europas största bilmuseum åkte CCCP 2022, Classic Car Cruise Parade.


… och där bakom ambulansen till vänster med vitt tak står ju Lincoln Continentalen från Härnösand. Hur lyckades de hinna med punktering och fel reservhjul och allt?


Vi tar en kändis till.  Baiba med sin Johnny är alltid trevliga att möta.


Tillbaka på båten och dags för ny rocknatt. Thomas Järnankar, keyboardist Gottfrids band, i en pratstund med underhållningsofficeren backstage.


I en paus ser vi honom. Micke Ström med Lincolnen.
… Då står vi där på vägkanten när en stor Buick stannar.  Han har exakt rätt dimension på sitt reservdäck men inte heller den fälgen passar. Då händer det.
– Vi kastar av däcket på min reserv och lägger det på din fälg vars däck du har punka på säger killen.
– ???!
Micke är en doer. En grävmaskinist som skruvat i lera och hagel men att lägga om däck utan däckjärn på vägkanten …
Buickmannen har redan släppt luften ur sitt reservhjul. De har några mejslar, en halvdan klubba och för lite tid men här står han nu med ny berättelse om fantastiska raggare längs asfalten.

Tillbaka i Sverige. Kramar, tack och på återseende.


Gottfrid och Baiba hamnade grannar på bildäck.

Johnny Eriksson  vann på banditerna.


Pia Hydén, Marina Rosén och Micke Wig åkte 1957 Cadillac cabriolet.
-Kul resa, sade de.

2023 går resan igen.  Rekommenderas. 

Teaser: https://vimeo.com/763289915/0b85adcdb2


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *