Daytona Turkey Run NITE 2022

Tidgare års kvällscruising förlades 2022 för första gången till parkeringen utanför Daytona Speedway.  Musik, mat och motorer under upplysta palmer i tropisk värme. 

 


-Så här ser det ut i himlen, sade jag till Rita, min housekeeper i Florida sedan 12 år tillbaka som blivit den lillasyster jag aldrig haft.


Ingen har hjälpt mig så mycket i USA som hon. En bergfast, äkta vän på andra sidan.
– För lite guns, mumlade pojkflickan från Michigan, en cowgirl med svart bälte i karate.


Hon och hennes man hälsade på oss i Härnösand midsommaren 2015 och de fick uppleva The Midnight Sun  i Överkalix. Rikedom är att uppleva vänskap.


Vi strosade omkring trötta efter dagens upplevelser och tittade på allt och inget.  Ford 34 hotrod i banutförande som dragbil med de bredaste framdäck jag sett. Bakom den en midget race car och där emellan en till ännu mindre allt i samma färger.


Flames och frenched och fender skirts och white walls och kapslar och keps och lila kupé.
– I’ll take it.


Olle Nordlander från Härnösand såg vi tidigare på dagen. HD- och Corvetteentusiast som huserar i DeLand strax söder om Daytona.  Till vänster Per Johansson mångbilsägare också Härnösand.

Chevapickis med lunga och patina.


Hmm ja, nä jag hade svårt att tyda grejen. En brandbil med drickabar och julklappar nähä –  www.oldkinderhookglass.com tydligen. Rullande glasblåsarlektioner utlovas under julklapparna vilket spädde på förvirringen. Skönt att vara helt borta.


Intill stod YGZ842. Alltså jag har aldrig varit onykter men är det så här det känns?

Från glasblåsarbrandbilen med julklappar till Sverige raggarbil på parkeringen i Daytona, Florida, solsting, kvällsfrossa, grill-os, mexarrock i högtalarna- trötta träskor.
Jag bara stod. Jag måste få  ”blåse” som det heter i Ullånger.  (Ungefär, stanna upp, vila, pusta, pausa).

Till salu?
OK, en svensk kör sin 65:a Bonne över Atlanten, parkerar den här och sätter en tillsalulapp i bakrutan.
– Vad är det för människa?

Tydligen glodde jag in på autopilot och tog några bilder.  Noterar efteråt Inga sprickor i rattens plastpartier som åldrades snabbt.  Inga dings. Rak och ren. Oslitna pedaler.


Sedan fotade jag tydligen motorn också. Ser i efterhand att det är rätt blåfärg på snurran från 1965. 1966 kom metallic på blocket.


Här måste jag ha fotat en annan bil för så här såg de inte ut. Kolla extrasäten.  Jag är inte onykter. Jag känner mig asberusad, borta, urkopplad.  Då kommer alla södra Sveriges dialekter på en gång  serverat med glada miner  och vidhängade logik.


– Hej Krantz. Den här bilen finns, startar de.
– Åhh vad skönt. Jag förstår vad de säger. Jag känner mig nykter även om jag har svårt att få ner namnen i mobilens anteckningar. Få se nu
Först står Patrik Forsberg från Mariestad. Han är ostraffad.  Sedan kommer bilägaren Emil Grönlund från Filipstad. Han gick ut sexan med ”flying colors”  och avancerade sedan in i högstadiet.

Sedan står det ”tänder Bonne 65” i min telefon.
Aha, han tänder på Bonneville 65:or.  Möjligt, skulle jag säga. Jag tänder på Bonneville 66:or så den anteckningen är greppbar.


Den skumma limon visste han allt om men det fastnade tyvärr inte på Krantzen i dimman.Emil bor i Deltona utanför Orlando och är djupt sjunken i bilskådande och dess spinnoffeffekter.
Bilen är en superlågmilare från Las Vegas  han hittat och därefter iordninggjord i Sverige.


Vi fortsätter i raden. Sedan kommer Mikael Eriksson, Mariestad. Han är utrustad med två namn till skillnad från Kronvall som bara har ett men istället skägg. Näst sist Johan Törnkvist från Skövde och sist står en amerikan som de församlade tyckte var oviktig.
:0)
Flera hade varit på ”typ alla” Turkey Runs. Andra på många och det övergripande omdömet var att 2022 års version var en av de absolut bästa om inte bäst.
– Mycket folk, bra klass på bilarna, kanonväder, bra kvällsträff på detta nya stället summerat : Fantastiskt, bäst, jävligt fränt.
Tack pojkar för hjälp i natten.

Jag snavade vidare mot Chili Dogs och Cola.


Orange bil.


Blå bil – ni kan det här . Jag behöver inte  … Här kommer folkbildning istället på solbränd karta.


1 Här ligger motorbanan Daytona Speedway. Där hålls Turkey Run
2 Här bor man oftast. Vid havet med balkonger mot den brusande Atlanten. Magiskt.
3 Här huserar HD-åkaren Olle från Härnösand
4. Här bor Pontiacfrälste Emil.
5. Här finns en Chevaskrot med bilar från 50- 60-70 talet. Jag har skrivit om den här. 

Men var ligger den där beachen där man får köra bil på stranden?

Jaså den. Den är lätt att hitta. Den ligger vid 2:an på kartan.


Då du kommit över bron och kört en bit kommer trafikljuset upp.  Bara åka rakt fram.


Ser ut så här i soluppgången.


Många möter dagen på en filt på beachen.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *