Ford Coupé 1946 old style

SVERIGE. Bilen ser ut som om Sture Torngren, legendarisk redaktör under tidningen Wheels storhetstid, skulle ha byggt den. Så som vi minns 80-talet.

Idag byggs de med lägre bakända och fläktremmarna matchar baksätesklädseln. Inget fel i det. Det är bara så kul att se den gamla stilen nybyggd 2011. av Lars-Åke Krantz.

Med nummerplåten i backen och spänstig stjärt mullrar den fram på gruset. Få kan skruva som Erik Henriksson men alla kan njuta av hans bilar.

Med nummerplåten i backen och spänstig stjärt mullrar den fram på gruset. Få
kan skruva som Erik Henriksson men alla kan njuta av hans bilar.

Självklart måste utvecklingen gå framåt och saker ändras. Nya material, nya tillverkningssätt, nya maskiner och nya ideal är den naturliga vägen för att hobbyn skall gå framåt och leva vidare. Ändå, när ett bygge dyker upp som får den unge grabben från 1981 att vakna inombords, är det välkommet igenkännande.

Erik Hanssons 46.a Ford coupé gnistrar av nytillverkning. Det känns i hela uppenbarelsen att bilen är ny, men den ser ut som förr. Overkligt och oändligt skönt.

-Jag gillar den gamla stilen. Nu är de ofta låga runt om men jag vill ha det så här, sade byggaren.

-Jag gillar den gamla stilen. Nu är de ofta låga runt om men jag vill ha det så
här, sade byggaren.

Sommarstaden Hudiksvall ler sitt bredaste leende denna dag med glittrande vatten, doftande blommor, glassturister och bordsjakt på uteserveringarna. Staden har flera cruisingar under sommaren efter det gamla sättet. Inga vakter, inga klisterlappar, knappt en polis.

Bara långsamt rullande bilar och massor av folk. I denna del av landet kommer det fortfarande lagom med bilar och inte 600 bilar till en fikaträff en torsdagkväll och definitivt inte 3000 fordon som mosar ihop en cruisingkväll.

Det finns helt enkelt inte folk så det räcker till sånt här uppe. Kanske har Norrland Sveriges bästa cruisingförutsättningar på gott och ont.

På stegen bakom kåken där han lekt som barn. Idag i sällskap av ett par blå cupe´er han färdigställt själv.

På stegen bakom kåken där han lekt som barn. Idag i sällskap av ett par blå cupéer han färdigställt själv.

Det mullrar i stan. Högre upp, västerut, i utkanten bor Erik. Han sitter på stegen och blickar ut över det begränsade utrymmet bakom huset. Begränsat för att karl’n har ett dussin bilar.

De flesta har han knackat på med hammare och mothåll. Han gillar amerikanare och PV. -Forden köpte jag i delar, säger han kort – Commodoreframvagn, SAAB kuggstångsstyrning och Volvobromsar, det är väl det hele.

Erik tyckte inte det var så mycket att visa under huven. –Alla har väl sett en Cheva smallblock, sade han.

Erik tyckte inte det var så mycket att visa under huven. –Alla har väl sett en Cheva smallblock, sade han.

Så där bara, hela bygget i en mening. Det var det hela. Den här sorten snackar mindre och gör mera. Fordens lack vrålar 40.000 kronor.

backyard2

-Vad är det för lack?

-Blå.

-Har en blå soppapump också, Holly med reducering.

Motorn följde med men jag har bytt det mesta.

-Har du stor verkstad?

backyard1

-Va, nä jag meckar på tomten. Plåtjobbet gör jag på ett annat ställe. När karossen är klar håller jag till här ute, eller om jag rullar in den under tak, men då måste något annat ut liksom.

Han öppnar en port och en lika kollosalt blå PV skymtar under tak och väggar klädda med påsar med reservdelar! Hur hittar du här Erik? -Vad menar du?

Bra-å-ha-förrådet. PV:n hade en B22:a med Timo- och Hedlundgrejer och var bromsad till 170 hk på bakhjulen. Kördes in 1989.

Bra-å-ha-förrådet. PV:n hade en B22:a med Timo- och Hedlundgrejer och var bromsad till 170 hk på bakhjulen. Kördes in 1989.

Han öppnar dörren till Ford 46:an.

-Taunus GXL 1972 säten fram och soffa från SAAB 9000 där sittdelen breddats och ryggstödet kapats ihop, passade bra.

-Passade bra, du fick ju göra om hela sätet?

-Jo, men det får man alltid. Passade bra efteråt då, om du fattar.

Så tänker en bilsmed. Bilen startar direkt och han mullrar ut genom grindstolparna. Spikraka lister, spikrak lack, nytt krom, ny inredning.

-Hur många år har du hållit på?

Fort Taunus GXL-stolar fram och SAAB 9000 säte bak. ”Passade perfekt”.

Fort Taunus GXL-stolar fram och SAAB 9000 säte bak. ”Passade perfekt”.

-Jag brukar försöka hinna på en vinter. Om man tar alla helger och alla kvällar brukar det gå. Jag har ingen lackbox utan lackar hemma under en presenning så det är bra om man kan lacka på våren så har man en månad på sig att montera och hinner köra i juli.

– Har du någon tjej?

-Vad menar du?

-Undrade bara.

Rent och genomtänkt. De som gjort det förut får det att se enkelt ut.

Rent och genomtänkt. De som gjort det förut får det att se enkelt ut.

På senare tid har PV utgått och jänkarna trängs bland tuvorna. Han har ingen dator Erik och inte mycket TV-tittande blir det. Tomten flödar av mekanik.

-En bilmekaniker, plåtslagare och billackerare med massor av tid eftersom han inte tittar på andra som gör saker.

Att tänka på för förståsigpåare utan garagedomkraft men med det senaste youtubeklippet på mobilen av en överladdad 572:a  som ”böörnar”.

Rattstång från en Van och massor med mätare att titta på. Den ständigt skruvande Erik blir väl sysslolös bakom ratten om han inte har något att läsa av och grunna på.

Rattstång från en Van och massor med mätare att titta på. Den ständigt skruvande Erik blir väl sysslolös bakom ratten om han inte har något att läsa av och grunna på.

Svensk hotrodding som många minns den. Grusväg, chrome reverse med babymoons, tretums avgasrör och stukad. Ett minnesmärke.

Svensk hotrodding som många minns den. Grusväg, chrome reverse med babymoons, tretums avgasrör och stukad. Ett minnesmärke.

-Va f-. Ska jag sitta här? -Tokskribent! I passagerarsätet hade han aldrig suttit.

-Va f-. Ska jag sitta här? -Tokskribent! I passagerarsätet hade han aldrig suttit.

Kromad reserv gäller. All in.

Kromad reserv gäller.  Snyggt ända in i kaklet


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Ford Coupé 1946 old style

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *