Fyra generationer Ford

Familjen Ford från Sala har fått tillökning och doppresenten var given på förhand. Att det skulle bli en fullsize Ford till den lille på högtidsdagen var fullkomligt självklart men det skulle visa sig svårare än väntat. by Lars-Åke Krantz

01_big

09Lilla Wilmer Dimberg har inte så många ord när vi träffas men han har full koll på sin bil. När mamma plockar fram den vet han direkt att det är hans 1964 Galaxie i scala 1:18 som är på tapeten. I samma färg som mammas dessutom.

Per-Ivar Jansson kommer i en blå och vit  1959 Galaxie  Sunliner med suffletten nere. Sveriges yngsta Folkraceförare på sin tid. Han var den första att kvittera ut licensen och som 16-åring ta sig an gubbarna på gruset.

 

04Bilintresset hade han då redan haft i elva år. Som femåring fick han följa med dagens ålderman pappa, farfar och gammelfarfar (häng med i generationerna)  Curt Jansson på raggarparkeringen i Sala, dåvarande Domusparkeringen.

08

Bedårande Moa-Kajsa Jansson 12år får sin del av Fordinfluenser av pappa denna cabdag. Worldkustom anhåller vördnadsfullt om tillåtelse att återkomma om tio år och se om det ”tog” , Moa-Kajsa.

Curt hade ingen egen jänkare på den tiden men var given i samlingen.

-Ska ni till Brovallen eller Östervåla ikväll, frågade Curt.

Därefter hoppade far och son Jansson in i sin bil och begav sig till kvällens mötesplats för att se raggarbilarna ringla in.   Fordarna är fränast, noterade de innan det var dags för femåringen, Per-Ivar Jansson att komma hem till sängen.

07

När femåringen passerat tjugo sträckte han sig efter det som stod överst på önskelistan. En 1959 Ford cab. Om han ställde sin ekonomi på tå  nådde den exakt upp till den ekonomiska avsats där 59:a caben placerats ut i form av 25 pappkartonger och en skinande nymålad kaross från USA.

underPer-Ivar högg i ordentligt i sin tidskalkyl så ung han var. Den är bara att plocka ihop snabbt, fick han höra.

-Nej, det här kommer att ta tre år, svarade han medan han bar in 25 kartonger i garaget. Året var 2004 och tre  år var en istid för en tjugoåring.

Tre långa år, visste han innan det var dags att montera pluspolen på batteriet och nyduschad ta fram startnyckeln för en första nöjesåkning.

innerskarmHan skred till verket. Sorterade, rengjorde och lackerade  varje del i garaget. Med tiden kom känslan för hur viktigt underarbetet var  och med det en oroande känsla över vad han såg på den nylackerade karossen från USA.

 

 

En dag satte han slipen i den nya färgen och det värsta besannandes. På sina håll fann han 10 cm djupt spackel!   0.1 METER padding. Han rev ner hela bilen.

underrede

underrede2

Nya almanackor hängdes på spiken i garaget. Det hann bli sex stycken innan den där dagen kom när Sunlinern  såg solen. Då stod det 2010 i almanackan på spiken.

05

Gammelfarfar Curt Jansson fick sitt dubbelvikta körkort  och var ute på banan redan 1956. Han har sett allt från start. Konstigt nog skulle det inte bli någon ”bil” förrän 1998 men då tog Curt i med besked och köpte det tyngsta och största man kan åka i, en Lincoln Continental från 1960. Bilen var ursprungligen en direktionsbil och hade stått sedan 1972 alltså i 16år. 430 motorn var utbytt mot en 390 men Curt har 430:n hemma.

03Den unga damen heter Katrina Jansson och är Per-Ivars dotter. Hon åker i Ford Galaxien från 1964. En grymt tuff kaross som andas muskler och finess på samma gång , dessutom med femtiotalet bevarat i kanske de fränaste raketutblåsen till bakljus som finns.  Katrina minns resorna till Classic Car Week i farfars Lincoln.

-Jag var 12 år och allt fastnade, säger hon med en stilla övertygelse så övertygande att man kan ta på den.

– När det blev min tur var det utseendet som gällde plus att det skulle vara en problemfri åkbil. Galaxie 500 hade allt. Utseende, det var en cab med V8 och automat och den är som en ny bil att köra, säger Katrina.

Bilen får hon hjälp med av pappa och den står i farfars garage.

06

Wilmer säger som sagt inte så mycket … än men farfar, som nu alltså är unge herr Per-Ivar rusar till undsättning och berättar om doppresenten.

-Jag jagade en Galaxie cab från 1964 så klart och de fanns inte att uppbringa någonstans på nätet.

Så ringde han Modellbilsvagnen och då sade säljaren att de blivit väldigt populära på senare tid och att han inte hade någon kvar enligt listan  … eller vänta jo EN hade han, en cab.

10 -Vilken färg, frågade Per-Ivan?

-Ja den är, man kan säga blågrön?

Per-Ivar skrek rakt ut i telefonen.

-Jag taar den!

 

Så kom det sig att alla fyra generationer i Sala, Curt, Per-Ivar, Katrin och Wilmer har var sin fullsize Ford.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *