Stein Vidars Daytona Charger en av 503.

Dodge Charger Daytona fanns bara ett enda år, 1969. Men varför byggdes den och kanske ännu mera intressant varför togs den bort direkt?  by Lars-Åke Krantz

Daytona09

JarmosStein Vidar Gjøstøl från Kristiansund i Norge hinner knappt landa från oljeplattformen i Östersjön innan Worldkustom är där och knackar på garagedörren.

Precis hemkommen kanske han vill pusta ut, läsa posten och i alla fall få en dags lugn innan fastlandets alla måsten tar vid men nej.

Med ett leende öppnar han porten och låter solen lysa upp hans Daytona Charger från 1969.

Daytona08”Man skall leva idag” är hans motto. Leva nu, göra det man tänkt och inte vänta till sedan.  Han sitter redan i Daytonan,  väcker 440 motorn till liv och backar ut.  Stein Vidar har en utsikt att dö för . Hans vita hus ligger uppfluget på en bergskant med fjordens inlopp rakt framför och Kristiansunds gator på båda sidor därom.
Daytona05Chargern går snällt på tomgång och låter spänstigt genom det friska avgassystemet men ord som snällt och spänstigt passar för övrigt illa på synintrycket.
Daytona01
usa_shopen2Daytonan ser ut som en högerkrok följt av en rak vänster avslutat av en  uppercut.

Knock out.   Så offensiv, så stark, så grym, så elak. När den kom 1969 rasade segrarna  in i höghastighetsloppen på tävlingsbanorna i USA.

Från den 14 september när den presenterades och ett år framåt vann Daytona Chargern 45 av 59 tävlingar.

Detta enligt Burton Bouwcamp, manager and chief engineer hos Dodge.

Daytona14

Maskinkonsult3Därmed fattar vi varför den togs fram. För att skåpa ut allt. Chrysler hade laborerat med aerodynamik sedan 20-talet.

Men allt högre hastigheter på de stora asfaltovalerna och exploderande publikintresse för bilarna, som såg ut som de bilar kunden kunde köpa i butiken, var det av högsta vikt att märken som Dodge kunde profilera sig.

Daytona07Ur vindtunneln kom Daytonan. Chargern var redan en bra bil aerodynamiskt sett med sin hala linjeföring. Med sänkt nos och små justeringar på framskärmen presenterade den ett drag coefficientvärde under 0,28  redan 1969. Detta är bättre än många bilar hade på nittiotalet men det fanns ett problem.

Daytona02Burt BouwcampDen urstarka 440 motorn på 375 hästar förde fram bilen i en sådan hastighet att bakhjulen tenderade släppa. Med 426 Hemi motorn förväntades symtomen bli än värre.  Tillbaka från ritbordet och vintunneln kom ingenjörerna till Bouwcamp och sade:

-Hey, nu har vi ett förslag på en original Funny Car, och så visade man den extrema vingen som pressade ner drivhjulen och ökade stabiliteten och så hände det magiska, Burton Bouwcamp gav grönt ljus!

 

 

Daytona16

Bilskadeservice-Leffes Lack2För att bilen skulle kunna kallas serietillverkad original, vilken var förutsättningen för att få vara med i Stock Car Racing sade reglementet  att minst 500 bilar måste byggas.

Dodge byggde 503 stycken. 24 var gula. Stein Vidar har en av 24.
– Nu vet vi varför bilen byggdes, men varför stoppades den till 1970?

Daytona11

För att förstå detta måste vi först begripa Chryslerskoncernes policy. Den var helt olik GM:s där man delade på karossdelar mellan Camaro och Firebird exempelvis.  Hos Chrysler var Dodge och Plymouth konkurrenter som stal idéer från varandra i ett inbördes krig. p

Plymouths stjärna Richard Petty hade gjort ett avhopp till Ford men nu lockade Plymouth med en helt oövervinnelig bil,  allt för att få tillbaka den omåttligt populäre Richard Petty.

daytonaEfter att ha sett Dodge Daytonans framfart på banorna ämnade de ta fram en likadan Plymouth till 1970 och kalla den Superbird.
-Ja, det var väl bara att ta alla utprovade delar från Daytonan och smacka på tänker man men icke.

ES5

Plymouth fick i sann Chrysleranda börja från början och det mesta gick åt skogen.

Belvederen hade inte alls samma ursprungliga prestanda i vindtunneln som Chargern.

När frontclipet till Plymouthen presenterades såg det förskräckligt ut. Bilen skulle göras klar NU och hela 2000 bilar hinna tillverkas för racingreglerna hade ändrats dessutom.  Att krypa till Dodge och be om Daytonans front förkastades direkt av Plymouth.   Dessutom skulle den inte passa på skärmarna.
Dick-BrooksMan hade mera problem också. Bakrutan och taket och ja allt. Chargern var en bättre utgångspunkt helt enkelt.  Det slutade med att Superbirdens bakre vinge fick bredare sidor och kraftigare lutning bakåt. Frontclipet möter luften högre än på Daytonan men värdet i tunneln var nu  bra (efter att man fått smyga in Dodge Coronetens huv och framskärmar. )

Projektet blev mycket dyrt. Att tillverka 2000 bilar tilltalade inte Dodge alls men Plymouth gick All In med möjligheten att få Richard Petty tillbaka  med det legendariska numret 43 … och  Richard Petty  skrev på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Resultat:  Dodge Daytona och Plymouth Superbird dominerade allt under 18 månader. De vann 75 procent av alla tävlingar och SAMTLIGA långlopp.

coop_facebook1971 ändrade racingen reglementet. Alla överlägsna Aero Warriers som de kallades fick inte ha större motorer än 300 ci.

Även om karosseerna var överlägsna kunde de inte tävla med så små motorer mot 426 Hemi och de andra märkenas kollosalmotorer.

Därför blev det bara ett år med Dodge Daytona 1969 och ett år med Plymouth Superbird 1970.

Daytona03
Motorn i Stein Vidar Gjøstøls Daytona Charger är en 440 Magnum alltså med fyrportsförgasare. Bilen har inte matching numbers dvs. har inte original Daytonamotorn kvar.

Daytona15
TinasDiner_sharp

Nu är det inget Stein Vidar hänger läpp över.

Detta gjorde till exempel att priset var överkomligt på dessa duktigt, dyra bilar.

Dessutom öppnar det för en utveckling av bilen som redan har den fantastiska DANA-60 bakaxeln och finfina  fyrväxlade, manuella lådan med grädde-på-moset original Hurstshiftern på kardantunneln.

Daytona06
Här tänker sig Stein Vidar hälla mycket norsk bensin i framtiden. Planer finns på att sätta i kungen av Chryslermotorer, den respektingivande Hemimotorn.

Daytona10Worldkustom tackar för att vi fick störa mitt i hemkomsten och önskar Stein Vidar all lycka med sina projekt att bygga nytt garage och sänka en Hemimotor i Daytonan. Stein Vidar söker en 426 Hemi by the way.  Du når honom på FB

Daytona17
-Det gäller att leva idag, var det ja

———————————————————-
Du har hamnat i Worldkustom.com. Den stora motortidningen på nätet med 60.000 läsare per månad.
Gillade du det här kan du läsa nedanstående reportage eller gå till ”förstasidan” och välja ur månadens nummer eller kolla i arkivet eller söka på ditt favoritord.  Allt gratis. Tidningen uppdateras var annan dag.

1970 Dodge Charger 6.4 Hemi

 

.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Stein Vidars Daytona Charger en av 503.

  1. En dröm, kan inte bli bättre alltså, snälla kom till träffen : Pony Muscle Car Meet 6-7 augusti i år, 2016, jag kommer svimma av glädje om den dyker upp :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *