Lincoln Zephyr 1947 facelift

Worldkustom kan som första tidning visa ett custombygge som kommer att visas stort på utställningar från öst till väst i USA. Vi får fota den innan den lämnat verkstaden tack vare operation manager Mike Schmelzer på C.A.R.S. by Krantz

Varsågoda.  Bilen är en dynamitnyhet och kommer att avtäckas på sedvanligt sätt samt turnera på utställningar över USA. Då har Worldkustoms läsare redan sett bilen i detalj.
lincoln_21
Detta bombnedslag i customvärlden är beställt av en mångmiljonär ifrån Californien. Han ville ha något som inget sett tidigare och som han definitivt kommer att bli ensam om. Han kontaktade C.A.R.S i North Fort Myers Florida som bygger drömbilar på beställning. Mike berättade om bilen för undertecknad som fick komma och göra ett reportage innan den ens lämnat garagegolvet.

lincoln_26Bilen är en Lincoln Zephyr från 1947, majestätisk på sin tid och en av de största.  Det har inte hindrat Tom Gardner på C.A.R.S. som ritat custombilen att bredda den hela sex härliga tum fram! Drygt 15 cm! Dessutom är den sektionerad och sänkt. Bilen är en knockout där den ligger på golvet fetare, lägre och bredare än något annat.
lincoln_04
Gardner började med att skissa en boattail. Han älskar sådana.  Sedan fick bygget flyta ut och ta plats på bredden.  Bak är bilen breddad än mer. 10 tum. Jepp, över 25 cm! Men hur ser det ut?
lincoln_24lincoln_27Det ser ut så här. Original Lincoln 47 bakljus är det enda som är kvar plus flirten med originalets utlagda reserv.  Fenderskirtsen har behållits i modern form och förutom den avancerade formgivningen har bilen även fått fenderskirts fram.
lincoln_20

Lusdalslack

Renovering,lackering, plåt- och lackskador.

Sade vi bombnedslag i customvärlden. – Bilen går att köra, säger Tony som ansvarat för bygget men som vill betona att det är ett lagjobb där så gott som alla i verkstaden bidragit med hantverk under de sju (7) år det tagit att bygga bilen.  lackoblcenter4

lincoln_06
Mike och Tony plockar fram Lincolnen för Worldkustoms räkning. Den startar omedelbart, höjer sig på fjädringen och låter som en ny bil.  Det handlar om ett body swap alltså man har flyttat över hela karossen till en modern Lincoln närmare bestämt en Town Car från 2006. Man tog alltså en 4 år gammal bil 2010 och slaktade den.
lincoln_15
X-up annonsFyrtiotalsroadstern är en 2006:a med allt vad det innebär i form av komfort, driftvänlighet, elektronik och lyx.

En one of a kind precis som beställaren från Californien ville ha.

I ett sånt här bygge är det just krocken mellan gammalt och nytt som är grejen. Därför har Mike behållit så mycket som möjligt av Town Car:en från 2006. Framrutan exempelvis. På något sätt är den helt intakt och inte choppad.
lincoln_22
Dörrarna går igen med ett klick och allt är byggt i plåt. Huven är ett elektriskt skådespel där den först glider framåt och sedan viks upp automatiskt.
lincoln_12

tinas-diner

lincoln_02 lincoln_01
Så här började det 2010. Allt är kvar, allt är modifierat,  allt är Lincoln och allt är bara så snyggt gjort. Tony Gardner är ingen kändis men rita och bygga kan han.
lincoln_18Du är ju östkustens Chip Foose, säger Worldkustom men Tony ler lugnt.
-Jag är bara en kille som älskar bilar och har förmånen att få göra detta som jobb, säger han.
Rixglas7Tony, som är en genuin Floridabo med rötter från Danmark och Schweiz har heller ingen armada av bilar hemma.
– Nä, tiden räcker inte till men jag har gjort i ordning en 1966 Mustang från grunden åt frugan som hon kör med.
lincoln_07
Är den klar nu då?
-Nä, det återstår några detaljer. Jag skall formge en customkåpa över 4,6 liters V8:an som täcker större delen av motorn. Vi skall ta fram backspeglar och så skall klädselns mönster ändras.  (Notera att torpedvägg och ruta med torkare är kvar men mekanismen döljs under huven som på moderna bilar.

persaker_logo

lincoln_23
Bagageluckan öppnas även den elektriskt och är en tung, välbyggd sak med plåtklädd rörstomme.
lincoln_13
Instrumentbrädan har behållits fast finishen på trä och klädsel har lyfts.

lincoln_10
Eftersom det är en roadster och ägaren vill köra med bilen i Californien är klädseln tillverkad av ett specialtillverkat PVC-coated Marin-Grade material.  Bilen kommer ju att hamna i regn någon gång och då skall allt klara det med glans.

mrmagu1
lincoln_24
Någon vecka senare var bilen ute en sväng på en lokal träff, tre kilometer från verkstaden för att testa reaktionerna.  lincoln_29

Folk flockades runt bygget och Mike Schmelzer (t.v.) fick inte en lugn stund. Hjulbasen stämde för övrigt perfekt från 1947 till 2006.

Backa Worldkustom


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Lincoln Zephyr 1947 facelift

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *