Finnströms femtioåtta en av tre.

Det finns tre 58 cabbar av Pontiac Parisienne i Sverige och Krantzen har fått äran att fota två av dom. Den tredje är inte klar ännu. Märkligt nog är två av dem gröna. Välkommen till Hälsingland och en återfallsmeckare som hittat tillbaka till garaget efter ett hektiskt arbetsliv. 
pontiac58_14
-Det ändras hela tiden så det kan finnas fler, påminner Ulf  Finnström från Gränsfors Bergsjö.
Ulf är lugnet själv i alla fall vid en första anblick.  Tryggt och varsamt leder han oss runt i garaget som han älskar att vara i.
– Det har blivit mer av den saken nu på senare tid, säger han.Rixglas_5

Ulfs mekaniska kunnande och erfarenhet är eftertraktad i bygden och livet som arbetsledare har varit utmanande, roligt och givande men när allt bara sväller och tiden bara krymper  . . . . stannade Ulf upp och tänkte till.
pontiac58_18
Följden ser du här.  Han har omprioriterat och återvänt till platsen där allt började.

pontiac58_8
– Jag vill ju ha tid för bilskruvande och familjen och åka på träffar och livet är inte obegränsat, summerar han lågmält.
ES5När Worldkustom ringer för att komplettera intervjun ligger han under en Cheva 1958 och hjälper en kompis.
-Kan vi ta det en annan gång, frågar han?
-Visst
Fortfarande eftertraktad men nu gör han bara det han tycker är roligt.
pontiac58_3
pontiac58_6Pontiac Parisienne är ovanliga.  De byggdes i Canada.

Bilen är en blandning av Cheva och Pontiac helt original från fabrik.

Amerikanska Pontiac hade olika längder på sina fullsizechassien och med  denna ytterligare en.  Ramen är nämligen från fullsize Chevrolet, likaså drivlinan.  pontiac58_1
Det gör att den vackra bigblocken 348 från Chevrolet lyser upp motorrummet till detta med förgasarsystemet tripower.  Ett vackert pannrum värdigt en superskruvare.
– Nädå, säger Ulf.
persaker_logo
Skriv bruksskick. Det är så jag tänkt och motorn är inte original i bilen.  När Parisiennen lämnade fabriken i Canada satt där en Blue Flamesexa från Chevrolet med treväxlad manuell och three och the tree som man säger alltså treväxlad rattkrycka. pontiac58_2Ulf köpte en nyrenoverad motor . När allt var nymålat och klart var det dags för uppstart. Lukten av färg och den där euforin som brukar komma där nya maskinen startas upp för första gången rusade i den lugne norrlänningen. Vatten, olja, oljetryck, kläm på slangarna, laddar den, får den kylning, inga missljud allt väl, läckage då? Han böjer sig ner. Lugnt, inget kylvatten ingen rödolja bara ett dropp från .. oj ett till och ett till?
Många dropp från transmissionskåpans framkant nu. Oj, det rinner ju nästan!
– Näääj!
Det kommer ut motorolja vid vevaxeltätningen.
-Suck.
Nyrenoverat, nyhopskruvat, nymålat och vår. Allt klart och … bara att riva. Av med huven och ner med allt.
World of Classics Museum and sales.
pontiac58_117
-Jag ringde aldrig till motorrenoveraren. Det var bara att ta fram motorlyften och försiktigt, försiktigt lyfta motorn ur det nymålade utrymmet, säger Finnström och han ler.

Ulf trodde att grafitsnöret som ska täta var felmonterat med det visade sig att tätningen var uppgraderad till en modernare packbox men de viktiga små gummibitarna som skall sitta på sidorna saknades.

Han ler igen. Den här gubben trivs i garaget.
-Hur lång tid tog den manövern.
-Nja, premiärturen blev väl en vecka försenad. Båda sönerna är duktiga skruvare och sonen som var hemma kom ut och hjälpte till i uppförsbacken.
pontiac58_4
pontiac58_9Annars skruvar han allt själv Finnström.
– Det ger ro, säger han.
Pontiacen är ett mullrande skepp på luftbälgar som lägger till varsamt på gruset.

Klicka på bilderna så blir de större.

Till växellåda har Finnström valt en Th700 alltså en fyrväxlad GM låda med 0,7:1 på fyran. Överväxel således plus lockup som sänker varvet ytterligare. Lockup är en solenoid inne i lådans framkant som mekaniskt låser turbinen kan man säga. Inget slir.  Ulf tipsar utöver detta  om en praktisk liten grej från Summit.

lockupTill lockupen är original en elslinga kopplad med diverse funktioner. Krantz brukar köra manuell lockup via en knapp men Finnström är elegantare än så.

Från Summit har han beställt en ställbar lockupfunktion som kopplas in på hastighetsmätarwiren.

Inifrån bilen kan sedan föraren välja vid vilken hastighet lådan skall lägga i lock-upen som alltså känns som en femte växel.
– 80, 90, 100, 110  bara att välja efter humör.  En bra grej. Fler firmor säljer numera prylen.
pontiac58_7

Norrlands CustomBilen var nyintagen för tre år sedan och ”såg bra ut”. Dessa är inte lätta att få tag på.
-Jag har alltid gillat 58:orna och vet att de är dyra men med sexa och trepet var priset acceptabelt och Ulf åkte till Orsa och gjorde av med sina pengar.

pontiac58_10

Layouten från Pontiac är intagande.  Femtiotalet på sin topp och Ulf, eller Fibban som han kallas av nära vänner, planerar att montera elhissar när snön gör landskapet tyst och rofyllt igen.pontiac58_19Inredningen är överraskande nog i orört original så när som på sittytorna som är nya. Bilen har en lång men stillsam historik således.

pontiac58_12Bara 1.066 av dessa lågflygande raketer tillverkades.
-Bilen blev bra och jag trivs med den säger ägaren efter en sommars åkande.
pontiac58_115
bilskadeservice-leffes-lack3Kromet har han låtit göra nytt.  Dala Krom fick uppdraget och byggaren är nöjd med resultat och hantering.

En kul detalj är att listen på framskärmen slutar närmare strålkastaren på Parisienne. Skärmen är kortare än på Bonneville men listen är densamma.
pontiac58_13

Ulf har hittat alla emblem och detaljer som gemensamt  tillför så mycket när de sitter där.

pontiac58_5 Ljuskanon med backspegel gör prioriteringen svårare.

Ska vi titta bakåt eller framåt?

Som tur är justeras detta enkelt från förarplatsen under körning.

2017 går färden till Västerås Summer Meet.

Norins Chevy Parts skall ju dit och sälja och så måste man ju se Bernt Karlsson i action när han choppar taket live på Krantzens Cadillac 59:a!
pontiac58_11
Vad blir det ikväll nu då, frågar Worldkustom avslutningsvis på telefonen i mars.
– Jag skall till kompisen med 58:a Impalan. Han har också en 348 under huven så det är litet kul att skruva i den. Han har fått listerna så det blir väl inpassning och montering.
pontiac58_118
Ulf Finnström har hittat hem till garaget och bilarna igen. Varsågod en av två rullande. Den andra finns hos ”Ämnet” i Ystad.

amnet-ystadBengt ”Ämnet” Andersson i Ystad köpte sin i Canada 2013. Också det en sexcylindrig bil original som försetts med V8 i form av en 283 smallblock.

Verktygsboden


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Finnströms femtioåtta en av tre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *