Besiktningsräddarna Cyklon AB

SVERIGE. Sömnlös inför besiktningen? Lugn, räddningstjänsten för registrering rycker ut. Ludvikafirman hjälper dig med allt från hembyggen till importerade USA-bilar. Du hämtar ditt fordon nyckelfärdigt och det kostar inte skjortan.  av Lars-Åke Krantz

cyklon01

Lennart ”Molle” Ericson och Tommy Nyberg är proffs med trettio års erfarenhet. Bra att ha i ringhörnan när porten går upp

Till dig som älskar hobbyn, bilarna, importen och garagebyggandet men som bryts ner av registreringar och besiktningar. Varför låta paragrafer och pet förmörka det som skänker glädje och mening? Lämna bort mörkret till proffsen. De gör jobbet medan du njuter på hobbyns solsida.

Här börjar det. Dodge RAM 2003. Ännu en nyimport där femtioplusaren önskade hämta en körklar bil. –Räkna med att det tar en månad, sade Tommy.

Dodge RAM 2003. En nyimport där femtioplusaren önskade hämta en körklar bil utan krångel.  –Efter en månad var allt klart med papper i brevlådan.

Du har importerat en kärra som kostar 170.000 tullad och momsad på gatan i Sverige och får veta att du behöver fyra intyg för att ens vara välkommen till registrering. Dags att stånga dig blodig? Nix. Lägg ”en tia” och få den nyckelfärdig med fastskruvad nummerplåt. Ha kul, må bra och lämna byråkratin åt proffsen.

Två kundbilar. Hembyggd Rover Defender på kortat Corvette C6-chassie och en Chev pickup USA-import

Två kundbilar. Hembyggd Rover Defender på kortat Corvette C6-chassie och en Chev pickup USA-import

Tommy Nyberg och Lennart Molle Ericson är proffs. De har levt ett liv för att hjälpa, först som brandmän hos Räddningstjänsten och på senare tid räddar de bilälskare från besiktningsdöden.

cyklon02

Besiktningsingenjören tittade klentroget på Tommy vid första försöket. Cordefen (Corvette+Defender) kom inte ens in i hallen. Idag pågår en stillsam dialog där Tommy för ärendet framåt ett steg i taget. –Det brukar gå bra, säger han.

– Förr, innan EU, importerade vi bilar från Europa och USA och sålde parallellt med jobbet på Räddningstjänsten. Nu sysslar vi uteslutande med besiktningar, säger Tommy.

Nystart för Cyklon AB i Ludvika med nya lokaler, mer personal och fler registreringsbesiktningar än någonsin.

Nystart för Cyklon AB i Ludvika med nya lokaler, mer personal och fler registreringsbesiktningar än någonsin.

Molle sörplar lugnt sitt kaffe och låter Tommy prata. De träffades inom brandkåren. Molle var bas och Tommy kutade med slangarna. Båda hade decennier av bilkunskap med sig. Molle från Philipssons (Mercedes) och Tommy från tunga fordon.
– Idag ser vi allt fler 40- 50-åringar som hittat en bil utomlands. De har inte tiden eller orken att sätta sig in i regelverket. Vi fixar allt åt kunden här, säger Tommy.

Cyklon05

Bilarna sammanförde dem. Molles Ford 34:a är en orörd Sydafrikabil med högerstyrning. Bakom står hans ungdomssynder i form av en 1950 Ford.

Verkstaden är nybyggd. En brand sopade bort den anrika bilverkstaden som tidigare fanns på platsen och Cyklon AB:s nya lokaler stod klara i februari i år. Molle och Tommy har adderat Andreas Lundgren från Recondobil i Ludvika att skruva inför reg- och kontrollbesiktningar.
– Vi äldre fokuserar på intyg och kontakten med bilprovningen, säger Tommy.

cyklon06

Femtiotal på platsen. Grundaren, Skär-Erik Karlsson var en aktad bilförsäljare i Ludvika med omnejd under ett halvt sekel. Skär-Erik fick se sitt livsverk brinna ner och återuppstå som Cyklon AB innan han gick bort nyligen.

Närmare etthundra uppdrag blir det under ett år och Cyklon tar allt. Amatörbyggt, bullerprov, bromsprov, arkivgrävning, förmedlande av kontakt med besiktningsman från SFRO, tullning och alla sorters intyg.

De HÄMTAR också bilar direkt från hamnen, tar dem till Ludvika och registrerar dem. 
-Kan det bli enklare? 

cyklon10

Inga visitkort, ingen logga, ingen skylt, inga annonser och ett namn som inte berättar något. Ändå full verksamhet. –Vi funderade på firmanamnet 1988 då ögonen råkade falla på morsans trampcykel, sade Molle.

Inga visitkort, ingen logga då detta skrevs, ingen skylt, inga annonser och ett namn som inte berättar något. Ändå full verksamhet. –Vi funderade på firmanamnet 1988 då ögonen råkade falla på morsans trampcykel, sade Molle.

Älskar du bilar men får ångest av bilprovningen. Sluta bry dig. Delegera!

Logfynd. Papperna var borta och hojen avförd men via nummerplåtarna hittades identiteten i Statsarkivet. Rex Roadmaster 1950 med åtta och en halv hästkraft och en ägare

Logfynd. Papperna var borta och hojen avförd men via nummerplåtarna hittades identiteten i  Riksarkivet. Rex Roadmaster 1950 med åtta och en halv hästkraft och en ägare


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Besiktningsräddarna Cyklon AB

 1. Hej!

  Fixar ni en dodge challenger srt8 2009 registreringsbesiktad och klar med?

  Mvh Roddy

 2. Tjena.
  Fråga nr 1: Är det möjligt att registrera om en C-reggad Cheva C30 Dually Crew Cab till B-reg (2wd)

  Fråga 2: är det möjligt att B-regga en Cheva K30 (4wd) Dually Crew Cab men då vid första inreggningen?
  Med vänlig hälsning, Fredrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *