Project 59 Cadillac del 8 av 500 kanske

Jag säger bara: BERNT KARLSSON USA, BIG SHOW.  En once in a lifetime upplevelse när mäster choppade taket LIVE på det första Västerås Summer Meetet! 

Project_59Cadillac Det var fullt längs marknadsgatan i tre dagar när Västerås Summer Meet avfyrades i ett fyrverkeri av beröm och ovationer. Sällan har hundratusentals besökare varit så glada, överraskade och positiva. Klas Brink tog Västeråsträffen till världsklass.

NU har vi något att stolt visa upp i Sverige med.  Rockabilly, pinup tävling, restaurang för 400 personer, café för 200 personer. Omväxlande marknadsgata på 1,5 kilometer, bilförsäljning, liveband, traditionell bilbedömning plus världens nyaste bilshow Krantz Chaallenge och direkt från Los Angeles plåtvirtous Bernt Karlsson från American Hotrods i TV som sänvasteras-logokte taket på en Cadillac 1959 Coupé LIVE.

Ni som inte var där.
-Jag är ledsen.
-Västerås Summer Meet är magiskt.
cad59_02Börja aldrig skriva innan allt är klart
Så lydde rådet från en tidningskollega ”så man har kontroll hela vägen och vet utgången”.  Men jag gillar inte kontroll.
– Jag gillar verklighetens oöverträffade galenskaper.
Följ kalabaliken i realtid.
Följ kalabaliken hela vägen till körbar bil med svenska nummerplåtar

Del 0  Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2

Del 3

Del 4
Del 5
Del 6
Del 7

mrmagu1
cad59_01
JarmosJarmo Rahkonen, Österbybruk bjöd på transport och ett glatt humör. Fantastisk kille.  Sedan tog han och hans fru Lillemor bärgaren och körde spontant ut soptunnor åt träffen.
– Besök Jarmos Bilskrot, träffen i Österbybruk eller när de har rockpartyn.  Skönt gäng. Bra grejer.

Det började illa annars.
cad59_04
När vi kom till Västerås och skulle börja sätta upp montern visade det sig att jag glömt den viktiga järnbiten med räta vinklar  som Bernt beställt att ha och banka på.cad59_17Vidare passade inte de 3M kapskivor Bernt önskat att vi skulle skaffa. Dessutom var elverket för klent så kompressorn från Verktygsboden startade inte.
Min dotter Ellen Kay Krantz, som råkar bo i Västerås ryckte ut och haffade Anders i samma stad som hade järnbitar. De kom ut med dessa på fältet på onsdagkvällen och blev direkt hjältar. Anders, tvåa från höger räddade situationen.

cad59_13

Bilplåtslagare Per och Rolf Johansson Lack och Bilcenter Ljusdal, Bernt Karlsson USA, Magnus Johansson Verktygsboden, Magnar och Roger Andreassen A-MEK lister, krom och rostfritt.

Med endast några timmar till till start på torsdagsmorgonen saknades kaptrissorna och vi hade inte tillräckligt med ström från elverket.  Kapskivorna Bernt ville ha var 3M:s  fyratummare med 10 mm hål. Som ovan på bilden med litet hål fast med större diameter. Stora skivor med litet hål alltsåamek_add4

Sonen Gottfrid drog på stan och åkte till sex butiker Hjula, Biltema, Svedol, Tools, Bauhaus  för att slutligen hamna hos en verktygsspecialist Maskin & Verktyg i Västerås som slog i sina pärmar och sade:  EJ europeisk standard. Finns inte.
– Hur klarar ni er utan dom, sade Bernt som nu fick tänka om.

Johans164_19Klas Brink, som hade allt annat att tänka på, fick tokringa och hittade ett elverk hos Josefssons Enköping. Fantastiska Verktygsboden som kommit med en hel verkstad lånade nu ut sin bil och släp och min kompis Johan Larsson  drog iväg. Nu hängde det på minuterna. Då fick han soppatorsk. …. !!

verktygsfilm

cad59_06

Klockan tio öppnade Västerås Summer Meet och klockan tio funkade allt. I Car Care Corner stod ett formidabelt DREAM TEAM redo med maskiner och muskler.

topchop8

RIXGLAS plockade ur fram- och bakruta. Stefan Svensson (t.h.) ägaren i action.
BERNT KARLSSON började staga upp karossen inför taksågningen.
LACK OCH BILCENTER LJUSDAL hantlangade åt Bernt
VERKTYGSBODEN fanns på plats med allt man kunde önska sig
A-MEK från Uppsala med nytillverkat krom och rostfritt som dessutom sodablästrat bilen
SUNDSVALLS CUSTOM OCH STYLING med Ulf och Mari Kusendal som layoutar motorrummet.
SAMUEL STRAND pinstripare och
CYKLON OCH TESTA  registrerings och besiktningsexperter som skall rega bilen dokumenterade takstolparnas förstärkningar.  Bernt gör en sleeve som han säger. En bit stål som svetsas och överlappar skarven på takstolparnas insida.

cad59_05
Rixglas_5Krantz, som var speaker, fick uppleva en NY grej han inte varit med om tidigare under sitt liv vid mikrofonen.  Folk gick inte iväg!!
– När jag pratat med Bert om hur man gör och han beskrivit tillvägagångssättet samt hur långt han kommit avrundade jag med en applåd. Det är liksom signalen att det är över och vanligtvis går folk vidare men inte.
-De stod kvar. cad59_07
Efter tack och hej skingrade sig inte åskådarna. De bara stod kvar. Fantastiskt.
Bernt Karlsson var en magnet och det blev en stor puckel på marknadsgatan i tre dagar där han arbetade i Verktygsbodens tält. En tjej hade med sig en brassestol och satt.
cad59_09
Förstyvningen uppe i taket är bortsågad.  A-stolparna har kapats. Stolparna vid bakrutan har snittats men ingenting har sänkts ännu. cad14_13
Jag vill ha Bernt Karlssons choppning.
Overkligt. Bernt Karlsson sitter i Krantzbussen på onsdagkväll och undrar hur jag vill ha det.
– Jag vill inte ha nån Krantzchoppning, säger jag.  Jag vill ha Bernt Karlssons choppning.  Du bestämmer.
Bernt hade gjort en exakt likadan choppning på en 1959 Impala. Då tog han bort två tum (51mm) ur A-stolpen, lutade bakstolparna och flyttade fram taket.

harnosands-bilmuseum-2017
cad59_21
Så gör en mästare. Det blir inte bra på en Cadillac 59:a, sade Bernt i montern. En Cheva Impala har liggande vingar och då blir svepet i linjerna perfekt med två tums chop men en Cadillac har höga upprättstående fenor.

viksjomatnostalgi170813

Den tål inte samma taksänkning om man vill behålla svepet i karossens linjeföring.  Bernt siktade noga, backade, drog sin maskeringstejp, gick runt, tittade igen, böjde knäna och syftade längsefter bilen. Ändrade igen. Med stolpen avsågad och taket sviktande lät han handen gå över taket. Han kollade hardtopens öppning ideligen. Ändrade. Gick runt.
cad59_23
Krantzen som var huvudspeaker på fältet var bara i ”verkstan” tillfälligtvis. Han kallades nu till bilen. Nu skulle det ske. Taket är fortfarande kvar på sin originalhöjd men främre rutbågen har punktats ner drygt 40mm.  Just här tar Bernt beslutet. Den skall upp 4 mm.

cad59_18

Resultatet. De bortsågade bitarna är 36mm.
– Jag signerar en åt dig och du signerar en åt mig så har vi varsin, sade Bernt.
En bit A-stolpe finns nu på var sin sida om Atlanten.
cad59_10
Bernt har visat ännu en gång hur han tänker och gör, svarat på frågor och fåtcoop_facebookt en avslutande applåd.

-”Då tackar vi för denna gången och kommer åter om några timmar”, sade jag  men folket gick inte.

De bara stod kvar.
AMAZING! topchop1En A-stolpe klar på rutramen.  Taket har ännu inte följt med ner. Rolf Johansson Lack och Bilcenter Ljusdal och Bernt Karlsson Californien.  cad59_02Bilen är sodablästrad med bakpulver på säck av A-MEK. Roger Andreassen i Uppsala förklarade:  Jag blästrade en bil i höstas. Den har stått ute hela vintern. I princip ingen rost alls finns på plåten idag. Bakpulvret är mycket skonsamt. Man kan blästra på gummi, elkablar och till och med på lister.  All färg åker bort, plåten blir ”behandlad” och behöver inte omedelbart rostskyddas som vid sandblästring. Mycket skonsamt.  cad59_11
Överraskningen.
Roger Andreassen på A-MEK i Uppsala har gått i pappa Magnars fotspår, den legendariske krom-, och rostfrittexperten som räddat lister till många, många proffsbyggare.  Krantzen älskar de vinklade krom V:en som sitter på Eldorado och som kallas Biarrittz-V:en.  Nästan omöjliga att få tag på och ofta med dåligt krom.  Roger kom med nytillverkade !!!

ES5Krantz platsar inte
-Vi passade på att gjuta upp Eldoradons kromring till dej också så det blir rätt, sade Roger.
Där var det nära till tårarna.
Jag platsar inte i det här gänget. Ändå får jag vara med. Minnen för livet.cad59_22I nästa nummer kommer mera om takchoppningen och om cruisingen med bilen utan motor och låda.

cad59_19Superbernt visade sig vara en alldeles vanlig kille hur trevlig som helst.  Han spred stort gemyt i Verktygsbodens monter. Lugnt pratade han med alla, jobbade mjukt i det han skar sina plåtar och svetsade sina fogar. En världsartist från Californien som just kommit från en jätteträff i Australien.  Tack Bernt.
cad59_20
Efter att han signerat bussen sprang Johan Larsson och Gottfrid Krantz till Verktygsbodens monter för klarlack. När de skulle betala sade gubbarna:
– Glöm det, vi har haft en kanonhelg här på Västerås Summer Meet och vi kommer tillbaka 2018 !!!

persaker_logo

topchop14

World of Classics Museum and sales.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *