Ledare: Snabba media och långsamma.

Webbtidning är snabbt, papperstidning långsamt.  Nyhetsfilm snabbt, reportagefilm långsamt.
Nä, jag skall inte använda ledarspalten att göra reklam för webbtidningen Worldkustom. Idag vill jag prata om medias bild av Epa-traktorer och gamla jänkare.

mittmediaDet snabba mediaflödet har hängt med utvecklingen
Mittmedias nyhetsbevakning av Krantz Challenge i Hudiksvall och Härnösand är superbt. (Tack Bengan).  Snabba, unga reportrar gör  film och fotoreportage. De drar inga svepande meningar om ”raggarbilsträff” utan frågar vad tävlingen går ut på.

De vill veta!   De vill spegla korrekt.  Dessutom återkommer reportrarna efter  tävlingens slut på telefon och vill lägga till i sitt reportage vem som vann.  De är intresserade .  (Klicka på bilden för film så fattar ni vad jag menar.)

custom1

Till det långsamma mediaflödet höjer jag på ögonbrynen.
Jag är så gammalmodig att jag tittar på TV i TV:n  ibland.  Den senaste tiden har jag konsumerat 4-5 reportage från glesbygd av olika karaktär och i tre av dom illustreras utflyttning, nedläggning, butiksdöd och befolkningsminskning med  …. en jänkare  på ”storgatan”.

När man vill ge en stämningsbild av en tragisk utveckling  kommer en 66:a Impala åkande.  Eller en epatraktor.
– ???

Senast jag såg det var i ett reportage om Charlottenberg i Eda kommun i västra Värmland.
I Charlottenberg har man smällt upp ett shoppingcenter med 37 butiker och 2500 parkeringsplatser. Norrmännen rusar över gränsen för att handla billigt och inne i ”rätta” Charlottenberg härskar butiksdöden med undantag av några engagerade kämpar som vägrar vika ner sig varav en är nysvensk. Tummen upp för nysvensken. Centrum dör och för att vi ska fatta det tragiska kommer en låg amerikanare flera gånger på gamla huvudgatan.

chevys

Samma sak i Värsta Språket när man filmar i Norrbotten.
”-Här är det långt mellan människorna och långt mellan orden”, säger  Fredrik Lindström. Jag gillar Fredrik Lindström och hans slutsats håller jag med om.

Moliden2016_14

Här uppe behöver vi inte pladdra för det finns ingen att överrösta.
Det är bilden jag noterar.  En EPA-traktor vid korvkiosken, om jag minns rätt.
– ???

yank

Jag säger.
1. Det är friskt att bo där man trivs. Låt ingen styra över dig.  Never. Jag har erbjudits jobb som ingenjör på ASEA i Västerås och som redaktör i Stockholm. Glöm det! Jag vill kunna ställa skotarn framför köksfönstret.
– Vill ni ha min kompetens.
– Flytta företaget till Gussjö … era tjockhultare.

epa2. Det är friskt att bygga sig en EPA vid 16-års ålder, skaffa sig mekaniska problem, ta ansvar, ta körkort och klara ekonomin. Det visar en rasande skapandekraft och vilja jämfört med konsumerande av blogspot på ungdomskort i T-banan.

3. Att åka jänkare i ett land där beskattningen på bensin tillhör den högsta i världen tyder på eget tänkande. Inte förstatligat tänkande där det är bestämt att vi ska samåka i Skoda Yeti .
– Yetidumt!

buick

Epa-raggarn och Impalatjejen är det friskaste som finns. 
Ingen bestämmer vad du skall åka i eller var jag skall bo.
Därför är bilden på EPA-Traktorn, Buicken och Impalan i glesbygd det friskaste, starkaste, förhoppningsfullaste och mest positiva man kan se. Självständigheten och livskraften plåtifierad.

tbanaI fortsättningen media,  när ni skall skildra tragisk glesbygd:  
Visa  en Smålandsbonde i kavaj på Stureplan, en Ramselejänta på NK, en byskåning på en mäklarfirma i Göteborg, en Pitebo i en andrahandsetta på Odenplan.
-DET är tragiskt.Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Ledare: Snabba media och långsamma.

  1. Mkt bra skrivet Krantzen :) ja det är positivt med gamla bilar och att lösa problem med dessa. Dagens nybilsköpare och som kör nya tjänstebilar är helt handlingsförlamade när problem uppstår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *