Besiktningsbefrielse. Nu är det klart

Bilar äldre än 50 år och motorcyklar äldre än 40 år kommer inte att behöva besiktigas efter den 20 maj 2018. Det har regeringen bestämt.

67imperialbypmorgan_2
Nu är det klart.  En rullande femtioårsregel införs för bilar. Förslaget Worldkustom och många andra skrivit om tidigare är nu klubbat enligt tidningen Expressen
För motorcyklar gäller rullande fyrtioårsregel.besiktningsbefriad

Gäller från 20 maj 2018
Den nya lagen träder ikraft den 20 maj 2018.

besiktningsbefriad3
Således. Har du en bil årsmodell 1968 och äldre väntar besiktningsbefrielse nästa vår. Detsamma gäller för motorcyklar från 1978 eller som Stenmark sade:

– Hä bar’   .   ..

39chev
Naturligtvis måste du besikta din bil eller MC en gång till om den inte är godkänd i nuläget.

besiktningsbefriad5

 

– Dessa kommer behöva besiktas en gång för att bli godkända för trafik igen, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen, till Expressen.

 

 

 

 

Backa Worldkustom


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

31 reaktioner på ”Besiktningsbefrielse. Nu är det klart

 1. Har du någon källa på ditt påstående?
  Hittar inget om att beslut är fattat någonstans.

   1. Fortfarande hänvisar du till ett inlägg i Expressen från februari, påståendet ”Beslutet är taget av riksdagen och EU godkände i tisdags” har du fortfarande inte någon källhänvisning till. Jag hoppas innerligt att jag har fel och att du har rätt men jag vill se en källa på att beslutet är taget.

   2. Du skriver att ”beslutet är klubbat, enligt tidningen Expressen” men du länkar ej till den artikeln, och jag kan inte hitta den själv. Det vore kul att läsa den.

 2. Alltså min Cadillac från 1968 som är besiktigad till 2019 behöver jag aldrig mer besiktiga ? Framöver
  Mvh:Nicklas

  1. Alla måste bes en gång efter lagen träder i kraft, innan dom blir bes fria, säger sig väl självt

 3. Inlägget hos Expressen som hänvisas till är från de 6 februari så det som står här är knappast någon nyhet. I artikeln står det också ”Men det finns fortfarande några frågetecken som måste rätas ut under våren, i dialog mellan Transportstyrelsen och EU.”…

 4. Är det så att jag slipper besikta då min impala -65a som är godkänd till 08-18?mvh Kenneth

 5. innebär det här att de fantastiskt okunniga poliserna får bestämma vad som är okej och inte?

  1. Svar: ja,
   Min första tanke är att entusiastbilarna kommer att bli kontrollerade väldigt ofta på diverse bilträffar o.s.v..
   Medan året runt bruksbilarna kommer att kunna köras i flera år utan att fastna i en flygande besiktning.. Känns inte så tryggt nu när det bara är några få år kvar tills t.ex 240:n blir besiktningsbefriad..
   Dessutom är det ju många som använder bilprovningen för att få en ”arbetsorder” och få bekräftat vad som måste åtgärdas, dessa kommer aldrig få sin ”arbetsorder” utan köra på tills det rasar.

   1. Hej

    Jag tror att det kommer att bli möjligt att göra frivilliga kontroller utan förpliktelser som ombesiktning och andra anmärkningar bara en ”egenkontroll” kan vara bra om man t.ex bytt bromsar eller dyl. Sen vet jag inte vilka som kommer att erbjuda den här möjligheten och hur dyr den kommer att vara.

    1. Den möjligheten finns redan idag! Du kan göra en trafiksäkerhetskontroll hos svenskbilprovning utan förpliktelser. Kostar som en kontrollbesiktning.

 6. Om min bil nu då som är en -68, godkänd senast 2016, behöver inte besiktas mer då?

  1. Det måste väl bero på när du besiktade 2016, var det efter 20 maj så behöver du inte besiktiga igen?

 7. Det lär bli mer flygande bes efter vägarna ! Bara för att det blir bes-befriade så ska bilar / mc vara körbara i godkänt skick !
  Men det är välkommet iaf !

 8. Men fortfarande ingen riktig källhänvisning. Länken till expressen är gammal och gäller bara ett förslag och inget klubbat.

 9. Ett simpelt ”clickbait” helt enkelt..
  Vad gör man inte för lite uppmärksamhet?
  Alternativa sanningar är helt okej, så länge man får klick!
  Känns lite unket!

 10. Så här står det på transportstyrelsens hemsida:
  Andra fordon som omfattas av särskilda besiktningsregler:
  Veteranfordon
  Fordon av årsmodell 1950 eller äldre behöver normalt inte kontrollbesiktas. De kan dock föreläggas om besiktning vid flygande inspektion. Observera! Befrielsen omfattar inte fordon som används i yrkesmässig trafik för personbefordran, för övningskörning i trafikskola, uthyrningsrörelse, transport av sjuka och skadade, utryckningsfordon, skolskjuts och bussar.
  Hobbyfordon
  Personbilar, motorcyklar och lastbilar som har högst 3 500 kg i totalvikt och med en årsmodell som är 30 år eller äldre ska besiktas senast 24 månader efter att föregående fullständiga besiktning gjordes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *