Billjudbygge med flerfaldige pristagaren Patrik Berggren

Vill du ha bättre ljud jänken, husvagnen eller baklastaren? Lite mer kräm men inte på bekostnad av design? Vill du rentav att hela kvarteret ska känna subbasen i bröstkorgen när du åker och handlar? Racer-Putte bygger snygga system som levererar snygga decibel. av Alfred Krantz


Timrå, 1991. Gunvor Jonasson övergav det strävsamma jordelivet och 16-årige Patrik Berggren fick ärva mormors Volvo 343 DL. Bilen hann bekanta sig med fyra olika ljudanläggningar innan Harmångersgrabben fyllde körkort.

Så småningom kom dagen när han, utan andrepilot, kunde dra ned på byn och leva om. Kiss, Wasp, Twisted Sister och….. ”snooooorhögt” skulle det vara.
– Om mormor bara visste…

Sedan dess har det inte hänt så mycket. Patrik, 43, jagar volym, diggar hårdrock och avlossar pubertala skämt av en valör som får Ronny och Ragge att framstå som nyklippta svärmorsdrömmar.

Skämt åsido. Det har hänt grejer. Till exempel har Patriks passion för svängande högtalarmembran i kombination med ett kreativt sinne och megamånga garagetimmar resulterat i att han är riktigt vass på billjud. Laservass. Vi backar bandet några år:

EXPERT
2009 ställde Patrik för första gången upp i en billjudstävling, efter en bekants ihärdiga tjatande. Han fastnade direkt. Patrik tävlade hela sommaren, kvalificerade sig till SM i Kristinehamn och VANN i klassen ESPL med sin Saab 9-3 Turbo. Samma helg tog han en andraplats i SM i välljud.

– Missljud är ju sällan uppskattat men att rulla hem med pokalskrammel från baksätet var helt okey, säger Racer-Putte och sne’flinar så snusen tittar fram.
Efter dessa framgångar kom han i kontakt med Audio Video Design i Sundsvall som ville sponsra hans byggen. Patrik fortsatte att tävla under de kommande fyra åren. 2012 fnulade han ihop en Digital Designs-anläggning i en Golf 4 kombi som spelade 152,4 dB musik.

Det blev monter på Elmia för Golfen och Harmångersgrabben. En annan merit är att Patrik byggde ljudet i Niklas Frisks Audi 100 Coupé som har skördat framgångar i Sverige och i andra delar av Europa. På Elmia 2017 knep den andraplatsen i B-hallens Best Interior efter Johan Erikssons Charger RTR.

Uppdragen varierar. Patrik har byggt ljud i sexmiljonersbåtar, husvagnar, traktorer, epatraktorer och mopedbilar. Vill du ha dunka dunka i bagarstugan eller partaj i hästtransporten?
– Kolla med Racer-Putte. Han bangar inte.

I våras anlitades Patrik för att styra upp ljudet i undertecknads Cadillac cab -70. Projektet var ögonöppnande för båda parter.

När han hade kikat på min eldragning blev rekommendationen att jag framledes skulle hålla mig till gitarrspelande.

– Rullande brandfara av tredje graden, vrålade han så snusen spratt halvvägs genom 3G-nätet.
Patrik snyggade upp i kaoset. Det blev dubbla Hollywood HC 100-batterier, fläktkylning av slutstegen, säkringar och grejer. Inga genvägar. Vidare överraskade han mig i bagaget. Jag önskade potentare basdunk. Det fick jag men Patrik gick dessutom loss med sina snickeriskills. Resultat: CLEANT!

Följande smackades i:
DÖRRSIDOR: Totalt fyra Excursion SX 5-middar och två Excursion SX 1-diskanter. Detta drivs av ett Excursion HXA 85-fyrkanalssteg.

 

LÅDA PÅ CABSTÄLLNINGEN: Åtta faitalPRO 8FE200 som drivs av ett Excursion HXA 85-fyrkanalssteg.  Patrik bygger gärna snygga lösningar men är samtidigt lyhörd för kundens önskemål. 
Spelar åt båda håll. Fläskig högtalarlåda på cabställningen är kanske inte det mest smakfulla, men finåka kan jag göra….. till jordfästningen.

Fyra Excursion MXT-horndiskanter som drivs av ett Excursion HXA 20-tvåkanalssteg.

 

BASLÅDA: Tre Excursion SHX 10 S4 som drivs av ett Excursion HXA 3K-steg.

 

Sammanfattningsvis: Grymt nöjd!

 

Nu finns det kräääääm. Livet är roligare på hög volym. Dessutom fick jag ett rackarns piffigt bagageutrymme.


– Vill du också höja livskvalitén?
Patrik nås via Facebook: Racer-Putte
https://www.facebook.com/RacerPutte/

OBS OBS OBS  RABATTERBJUDANDE TILLFÄLLE  OBS OBS OBS

Under november får Worldkustoms läsare 10 % rabatt vid köp av bilstereoutrustning på AVD i Sundsvall. Uppge rabattkoden ”worldkustom”.
(Erbjudandet gäller ej huvudenheter.)

Fram till dess är prio att kunna vrida upp så att även de mest partyglada tjejerna får sitt lystmäte. När doften av hårspray och hormoner ligger tung i DeVillen vill man ha pulver i grejerna.

– Patrik levererade en låda till cabställningen som levererar. Framåt och bakåt.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *