Cadillac -59 är drömmen eller ?

Så drömmen om en Cadillac 59:a lever hos dej. Okey .  .

81377_Side_Profile_Web

 Varför inte custa den och bli ballast på berget.
– Tänk dig att ha en 1959 Cadillac och sedan customisera den så den blir ännu coolare, häftigare, fränare    än originaliconen från  femtiotalets fenbilar.

81377_Rear_3-4_Web

– Det måste väl vara den ultimata drömmen.  Eller hur?
Bygg en eller custa på dig  den här. Bara 1,4 miljoner kronor.

 

raymondRaymond Fernand Loewy, född 5 november 1893 i Paris, död 14 juli 1986 i Monaco, var en av 1900-talets mest kända industridesigner.

Loewy var född i Frankrike, men tillbringade större delen av sin karriär i USA, där han kom att influera många viktiga aspekter av amerikansk kultur. Bland hans mest kända bidrag märks Shell-, Exxon- och BP-logotypen, Greyhoundbussarna, Lucky Strikepaketet, och Studebaker Avanti.

usa_shopen2Loewy studerade till ingenjör och gjorde tjänst under första världskriget.

1919 emigrerade han till USA. I New York arbetade han till en början som illustratör och modetecknare. 1929 startade han ett eget designkontor;Raymond Loewy Associates.

Ett av hans första uppdrag blev nygestaltningen av en kopieringsapparat för Gestetner.

lok

Under Loewys tidiga designperiod på 1930-talet var det nya modet strömlinjeformen. Han formgav industriprodukter som pennvässare (1933) och ånglokomotivet PRR S1(1934) i just droppform.

pennvTill hans uppdragsgivare hörde bland annat Coca Cola, för dem nygestaltade han Coca Cola-flaskan med en mera distinkt form.[1] Till hans största framgångar räknas dock cigarettmärket Lucky Strikes förpackning som han designade om 1941.

Han förändrade den gröna grundfärgen till vit och gav den runda loggan med text ”LUCKY STRIKE” en klarare profil. Paketets fram- och baksida gjorde han identisk och det ”finstilta” förlade han på förpackningens smalsida. Inga stora ändringar kan tyckas, men Lucky Strikes cigarettförpackning räknas idag till en av de effektivaste uppfinningarna inom produktreklamen.

Hörnet2sharpI Sverige är Loewy också känd för sitt samarbete med Electrolux som tog avstamp i kylskåpet L300, lanserat 1940, med detaljer som det tryckknappsförsedda handtaget och den runda skålningen bakom. L300 blev en stor försäljningsframgång i både Sverige och övriga Europa, och Loewy fick nya uppdrag av Electrolux att formge golvbonare och dammsugare.

Cadillacen var hans egen bil från 1959 till 1970. Han köpte den ny och tog den till sin karosseribyggare Pichton-Parat i Sens, Frankrike där den byggdes om för att visas på Parissalongen bilshow 1959. 

81377_Front_3-4_Web

Annonsera lokalt2Den användes av familjen I Europa och skeppades sedan till Palm Springs I Californien där den blev till 1970 då den såldes till grannen och bilsamlaren Mimo, Zaccuri.  Därefter försvann den men har nu hittats igen.
När den hittades var den i det orörda skick som den skapats till med 4100 mil på mätaren. Nu har den en ny lack.  Raymond Loewy’s favorit, guld med benvitt och har uppfräschats till ursprungligt skick.

81377_Interior_Web

I övrigt har bilen original inredning och matching numbers. En Cadillac 59:a …

81377_Engine_Web

 

81377_Front_3-4_Web_small

 

 

 

 

 

ad_worldkustom


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Cadillac -59 är drömmen eller ?

  1. Ytterligare ett exempel på att det sällan blir bättre! Trots ett gott hantverk. Det finns en anledning till att en bil ser ut som den gör från början! Synd att bygga om en sådan bil!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *