Fantastisk fredag på Hospice i Sundsvall

Kent Åberg, fotograf och författare som skrivit många artiklar för Worldkustom bor på Hospice i Sundsvall. Han sitter i en av sina tre entusiastbilar och välkomnar bilar till finbilsparkeringen när vi rullar in. 
-Jag är för dum för att fatta att jag är jättesjuk, säger Kent Åberg med ett stilla leende.

Han har precis avslutat tolv strålningar i skallen för att hejda tumören.
-Hur mår du egentligen Kent, säger jag lågt.

-Det är luuungt Krantzen, nickar han och ni som vet hur han låter känner igen.
-Jag kommer somna gott ikväll, blinkar han innan nästa vill hälsa på honom.
Telefonclipet sitter i örat och han styr och ställer som vanligt. Han pratar med alla och fota hinner den räven också som synes.

Den gamle raggaren med den stora kunskapen om bilar anordnar bilutställning på Hospice och hela personalen backar upp honom.

Kent har specialinbjudit bilar som han tycker speglar bredden i hobbyn och på gräset står en SAAB jag inte visste fanns plus en busrod jag aldrig sett förut. Typiskt Kent. Massor av koll.

Kompressormatad DKW från 1957 med kylarmaskering från 37. Motorn är en Cheva smallblock, ramen är av egen tillverkning och Robert Svedman har trailat hit bygget dagen till ära.  Svedman har Vilda Västras tyngsta gasfot och heta byggen men har varit borta från scenen några år p.g.a. sjukdom men är nu friskförklarad. SFRO-besiktning pågår. 
Kent ringde in bilen och vännerna kommer, liksom Ringen till höger. Thomas Ring ur-raggare med flera roliga bilar såsom Cadillac 59 cab i molekyler, Pontiac 55:a med borttappade nycklar och 1960 Bel Air med kompressor. Den bilen förstoras just ni med 454. Thomas  drog iväg i regnet för Kent vill ha en HD i utställningen. Jag går på värktabletter och hjärtpiller, säger 58-åringen som tar vara på tiden med att vara i garaget.

Trots att klockan är två på fredageftermiddagen och folk jobbar kommer 200 personer.  Närmast Kåre Söderholms Ford (alltså anrika Mighty Motors skapare).  Plötsligt uppstår det där sorlet som bara hörs i större folksamlingar. På den enorma altanen med utsikt över Sidsjöns vatten och park serveras korv och kaffe. Vädret är grått. Det regnade nyss men bilarna blänker och så kommer hon. Sommarjäntan. Barbent i  linne och stort leende far hon runt och minglar och jag bara måste få en bild.
– Du är sommaren personifierad  idag, säger jag.  Får jag ta en bild på dej?
– Javisst säger hon glatt.
Det visar sig att jag har fått tag i verksamhetschefen !!! 
Åsa Pellikka strålar av glädje.
– Alla bilar, allt folk, fika, musik, Kent Åberg, jag blir varm i hela kroppen, säger hon och blickar ut över träffen.

Nisse Bylund, Bollsta och Kent Olergård, Nyland tar en fika under tak. De har åkt 13 mil enkel i Vauxhallcabben från 1960.

Nisse har flera fina Vauxhallbilar. Kent åker 61:a Fury året runt men idag samåker raggarna från Ångermanälvens stränder.
-Den här grejen vill man inte missa, säger de.

Ja,  vad är Hospice egentligen? 
Worldkustom har 40-60.000 läsare varje månad och många är unga så för en stor skara läsare är Hospice avlägset och kanske okänt.
Hospice är en rik, rymlig, inspirerande, livfull, vänlig, positiv och stärkande vårdanläggning för de ärrade kämpar som gjort det mesta i livet. Dessa som kommer in på upploppet efter att ha kämpat väl.

Kompisarna Sören NiIsson och Sven-Göran Backlund har åkt mycket bana med motorcykel tillsammans. Sven-Göran (t.h) har ett rappt påslag när det kommer till isracing och speedway.  Idag bor han här, åker fyrhjuling som synes och kollar in Sörens nyinköpta 67:a Chrysler.

Högsta betyg.
Hospice i Sundsvall har 16 vårdplatser och får tio tändstift av tio möjliga av Kent Åberg som vistats här ett längre tag.
Underbar personal, egen kock, nubbe till kaffet om du önskar, fantastisk miljö och professionellt stöd av alla de sorter en krigare kan behöva som kommer in på finalen.
– Anläggningen genomsyras av liv, värme och värdighetKent gillar bilar och rock and roll och är van att arrangera.

Jamen då öppnar anläggningen för bilträff med musik, nostalgisk radiokaka på altanen och en bancorvette i entrén.

Rebecka Fröling/Bergqvist tillhör personalen. Hon jobbar som undersköterska men idag är hon ledig. Hon är här ändå.
– Vi har bilåka i familjen så jag ”fattar grejen” säger hon, för dagen uppsvidad till rockabillybrud.
Dragracinglegend Leif Helander (Starkotter) serveras korv av speakerlegend Lallas Zeunert. Bakom står Monica och Stefan Hagman alltså S&S Custom OCH  redan legendariska Mat&Nostalgi i Viksjö.  Tungt gäng slöt upp kring Kent Åberg. Jobbar idag gör sjuksköterskan Lena Ehnberg. Hon myser på trappen till utställningen.
-Vad känner du idag Lena?
– Jamen jättekul. Detta stämmer väl med våra mål. Att ha ett bra liv – hela vägen.Publiken trivs. Sundsvalls Motorveteraner är också här.  Ingen gör sig någon brådska. Det går en och en halv timme i grådasket. Fler och fler ansluter.
-Men nu måste ni komma in, ropar någon. Dags för rock and roll i dagrummet. 

Lirat med Status Quo
Från Finland har ingen mindre än Pontus J. Back kommit. Pontus har turnerat i Europa och USA med stora band och även producerat låtar. Skinny Molly, Erocktica och Rubbish Brothers är några band han turnerat med. Han har lirat med medlemmar ur  Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet, Status Quo, Whitesnake med flera. Nu stod han med sin yxa och klöste rockriff för Kent Åbergs vänner i Sundsvall.Efter att ha varit alkoholist från 16-årsåldern låg han för döden för åtta år sedan, mötte Gud och rockar nu vidare i Europa och USA och berättar om sitt gamla och nya liv.  Han ses ofta på de större bilträffarna i USA. Den ärrade och vindpinade finnen med det mjuka tilltalet och snabba fingrarna lockar lyssnare.

Vi rockar vidare – allihopa.
-På återseende.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

5 reaktioner på ”Fantastisk fredag på Hospice i Sundsvall

  1. Fan vad fint reportage Lars Åke……jag torkar en tår och ringer till Kent…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *