Foppas moped

Peter ”Foppa” Forsbergs Yamaha FS1 står numera försiktigt restaurerad i ett kallförråd i Långsele. Ägaren Thomas Bergström har varit smart nog att inte lackera om och förbättra i onödan. Varsamt har den iordningställts till en fungerande moped med orörd patina. av Lars-Åke Krantz

foppa9

Thomas Bergström i Långsele är lokförare. Till vardags kör han godståg som är över en halv kilometer långa och väger 2500 ton. På fritiden meckar han med små mopeder.
-Jag vet inte, det har bara blivit så, säger han

foppa10Ishockeylegenden och världsstjärnan Peter ”Foppa” Forsbergs moped är inte den första han renoverat och han har flera på gång.

foppa2Han visar några ramar i ett skjul.
-Foppas moped var komplett men i mycket sämre skick än denna när jag köpte den, säger han.

foppa6

foppa8Moppen kom inte oavkortat från familjen Forsberg i Örnsköldsvik. Den har gjort en lov. Thomas har en kompis i Sundsvall som har tre pojkar. Kompisens mamma var kompis med Foppas mamma så när sundsvallsfamiljen behövde en moped till äldste sonen fick de köpa mopeden.

Mopeden fick sedan gå i arv genom alla tre sönerna. Till slut hov den upp andan och dog.   Kompisen såg vid det här laget lystet på Thomas giftiga VW 1303S med Wolfracefäljar.

foppa4

-Du får min Volvo 740 och en moppe mot bubblan, Foppa och hans bror har åkt på den, sade han en dag till Thomas Bergström i Långsele.

foppa1l

Så blev det. Den livlösa Yamahan låg i en bod i Sundsvall och drogs fram med låsta hjul. Volvon gjorde Thomas i ordning till sin dotter och så kunde då arbetet med mopeden börja?

-Det är en 1977 eller 1978:a, säger Thomas som alltså svajar litet på årsmodellen.
Ändå är hans specialitet just Yamaha.
-Det blir gärna så när man börjat och man har dubbletter och ett litet lager reservdelar. Då är det lätt att fortsätta med samma märke.
Foppas moped behövde allt. Thomas tog isär den helt och började inventera vad som måste köpas nytt, vad som kunde snyggas till och vad som måste målas. Siktet var inställt från början. Den här mopeden skulle restaureras varsamt, allt för att behålla ursprunget.

foppa12 Motorn klövs och alla lager och packboxar byttes.
-Samtidigt ”uppgraderade” jag effekten till något. Med en cylinder på 60cc och Bing 19 är det lättare att ta sig uppför backarna, säger Thomas.

Fram och bakskärmar gick inte att återställa utan det fick bli nya sådana. Ljuddämparen var också bortom räddning så den blev ersatt med en ny. Det har också blivit nya däck och slang förstås samt nytt stöd och nya fotpinnar. Lyset var också kvaddat men där har Thomas behållit originalkåpan och bara bytt den främre delen.

foppa5

-Jag har behållit allt som varit möjligt och bara fräschat upp resten, säger Thomas, som vill behålla patinan. Han tackar Norscand i Söderhamn för all hjälp med delar.

foppa7

Kedja, drev och kedjeskydd är också nytt men svingen är omålad. Motorkåporna är däremot lackerade. Han rullar ut den i solen och sätter nycken i tändningslåset. Allt känns fräscht. 1245 mil har den gått, minst. Thomas vet inte om mätaren är bytt eller om wiren har varit trasig någon gång under de trettio åren den brukats.

foppa11

-Och nu är mopeden med den högst ovanliga historiken salu, frågar vi?
-Jepp, jag har andra mopeder som väntar och behöver pengarna till dem, säger Thomas och tillägger:

foppa3
– Jag bryr mig inte så mycket om att det varit Peter Forsbergs. Foppa är min idol och kommer så att vara. Jag behöver inte äga hans moppe för det.

foppa15

Foppaskor och Foppamoppe. Nä, bilden är inte arrangerad.

……………………………
Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com
Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer
Ha kul!sticker


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *