Greppa femtiotalet.

Vi drömmer och konsumerar musik och film och går på event och köper bilar och byter frisyrer i försök att hitta tillbaka.  Har du öppnat en original servicehandbok från femtiotalet i litet rum någon gång? Jag säger greppa pärmarna från förr.

greppa-12

DOFTEN
Jag brukar skriva ” koka kaffe och läs”. Well det gäller inte här.  Kaffedoften förstör allt. Sök upp lägenhetens minsta rum. Lägg in boken, stäng dörren och gå därifrån. Vänta en timme.  Låt skymningen komma.  Lämna mobilen under tjockaste kudden i TV-soffan. Smyg bort till det lilla rummet. Öppna dörren och stäng den bakom dig. Sätt dig ner bredvid boken. Lukta

greppa-06

Femtiotalet har kommit till dej. Glöm nykromade kofångare och reproklädsel blandad med Wunderbaum. Glöm osande headersfärg och doften av svensk björk genom öppen ht 2016.  Ta upp boken i ditt knä och greppa femtiotalet. Sidan är från 17 juni 1953! Känn papperets struktur, färgerna, formerna, bilderna, typsnittet och tilltalet.

greppa-08Du är i femtiotalet. Pärmarna omsluter dig och ögonen följer de stigar som lästs för 60 år sedan. Meningsbyggnaden, språket, bilderna är inte återskapat. Det ÄR femtiotal. Du håller det bokstavligen, handgripligen i din hand.  Året är 1954. De nya ljuskanonerna har kommit  till de osålda 53:orna i lager. Precis lagom till säljsäsongen. Sitt länge. Kura skymning. Låt det lågmälda och rofyllda ta plats.  Vänd blad. Njut.
greppa-04

1958 nu. Plasten har gjort intåg och alla damer som skall åka Concour De Charme eller Ladies Run, kolla kjollängden.  Man hade inte kortkort 1958.  Det skulle dröja 11 år. 1958 gällde en decimeter nedanför knät.

greppa-09
Cadillac slår ett slag för originaldelar.

greppa-07Försäljarskola. Gissa inte. Vet.

greppa-02
1954. Kolla . Det står inte Door Guards.  Det står Dor-Gards.   Undrar varför?
greppa-05
Kannringar sade de gamla mekanikerna på sextiotalet.  Undrar vid vilket år språkbruket gick över till ordet kolvringar.

greppa-10

Tips från juli 1954. Måla motorn på begagnade bilar.  Med vänstra armen rak som en stock sprutar den Humprey Bogartliknande proffsmekanikern motorn i Cadillac Blue Engine Enamel.  Sidans foto är en historia i svartvitt med framkallning och negativ där en fantastisk finess kostats på i form av en pålagd, blå sprutstråle.  Trolleri.

greppa-11

Nionde augusti 1955. Visitkortet har kommit.  Cadillacåterförsäljare och bilhandlare föreslås köpa 100 kort för 1 dollar som de manuellt fyller i på förhand för att alltid vara beredda att lämna över ett kort och på så sätt skapa en personlig kontakt med köparen. Ett kort skickas med som prov.   Hälsningar J. C. Wittenberg,  säljchef för delar och tillbehör.

greppa-03
Cadillac Extra. Köp reservhjulsöverdrag till årets Cadillacs så säljer de sig själva i din butik.

roger_hasse_thomas

Thomas Mähl (t.h.) träffade jag en måndag i Florida. Han hade köpt upp ett parti av de svårfunna verken. Jag fick låna en bok. Den tog mig mycket längre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.  Tack Thomas.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Greppa femtiotalet.

 1. Jag brukar lusläsa dylikt material, det är såå… ja, vaddå… Man blir liksom trollbunden på något sätt…

 2. När man är en sån nostalgisk tok nörd som en annan är , så är det en ren orgasm att bläddra i dessa äldre Shop Manualer och Dealer sales
  Känna doften av gammalt lite gulnat tjockare papper som har legat orörd sen decennier .
  Pulsen hoppar till när man ser lite svarta tum avtryck på en sida
  och man undrar om mekanikern rede ut problemet med inställningen av TV staget för att få lådan att växla riktigt…eller om han fick till justering av sidorutan på De Villen
  De är så konstnärligt formgivna både i bild och snitt och andas optimist mot dagens kataloger ,om det finns några kvar.
  Det mesta nuförtiden är ju på CD skiva eller utskrifter på nätet
  So boring

 3. Är det Signalhornets fader som står i mitten av ”killarna”?

  Mycket träffsäkert det du skrivet, man känner igen sig exakt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *