Har din bil hemlängtan?

Kör du inåt med tårna? Drar bilen snett? Står ratten på halvfyra och däcken tar slut på en sommar?  Då är det hög tid för en framvagnsinställning.  Bygg ett toe-in verktyg och gör det själv hemma på cementen.

Image10

Hjulinställning är grader och millimeter och högskola i geometri samtidigt som det är bonnmek på garagegolvet.  Worldkustom byggde en toe-in mätare istället för att titta på Fråga doktorn i TV-soffan.

En bil har ett hjul i varje hörn.  Bakhjulen kan vi glömma såvida du inte har en baklastare.
Framhjulen är kul om de pekar åt samma håll.   Man mäter framhjulens  inställning  i tre oförståeliga termer. Camber, Caster och Toe-in.

Camber och Caster kan vi glömma. Att ställa in dessa hemma är som att ställa in siktet på en älgstudsare genom att skjuta från höften med ögonbindel. Men vi kan i alla fall förklara vad det rör sig om

Jag blir totalförbaskad.

Cambervinkel är den vertikala vinkeln hos hjulen på ett fordon, jämfört med karossens vertikala vinkel, står det i fina boken.
– Jag blir totalförbaskad när de skriver så. Vad är det för folk som gör läroböcker?  Sadister.Camber

 

Om du vill fatta: Cambervinkeln är om hjulen lutar inåt upptill som på en slut väghyvel. Lite inåt upptill är bra för stabiliteten.

 

Castervinkel  är vinkelförskjutningen från den vertikala axeln av suspensionen hos ett styrt hjul, står det i fina boken. Grrrr.

casterOm du vill fatta: Hjulet sitter fast uppe och nere okey.

Om hjulet sitter fast längre bak uppe än nere har man en positiv castervinkel.  Det är bra det. Då vill bilen styra rakt fram av sig själv.

 

 

caster2 caster3

En chopper har en himla Caster.  En speedwaycykel nästan nada.

Nu kommer vi till det  vanligaste felet när bilen drar snett och äter däck.  Det kan du dessutom justera själv. toein

Toe-in är om hjulen pekar ihop.  Hjulen skall peka ihop 1mm för att bilen inte skall dra åt höger eller vänster. Toe-in är en vanlig grej som kan ändras om du kör i ett potthål.  Pekar hjulen isär (toe out) vill den inget hellre än slänga sig i diket. Toe-in kan man mäta och justera hemma.

Image2Mätningen måste göras med bilen på backen, alltså inte upphissad. Det allra enklaste är en sån här grej.  Man står i en smörjgrav och mäter avståndet mellan höger och vänster fälg. Först mäter man bak på fälgen, skriver upp måttet och sedan mäter man fram på fälgen.  Måttet fram skall vara en milimeter kortare.  Då pekar hjulen ihop lite, lite.

Justera
Image18Se till att ratten står rakt och skruva på styrstagens justeringshylsor.  Dessa funkar som en vantskruv d.v.s. om du skruvar med en polygrip eller liten rörtång på hylsan så förlängs eller kortas styrstaget.

Lätta på klamren och skruva. Om det ser rostigt ut och går trögt. Smörj och låt stå över natten.
– Problemet med  mätpinnen på bilden ovan  är att du måste  ha en smörjgrav eller fyrpelarlyft.   Urk, men kolla nu !!!

 

Med några fyrkantsrör bygger du en golvgrej på  en timme.  

Den är så enkel att man behöver inte förklara.

Image4

På ena sidan är den stum, på andra sidan rörlig.

Image6

Med bilen på golvet sätt piggen mot fälgkanten längst ”bak” på hjulet  och gå sedan över till andra sidan bilen.

Image8

På andra sidan.  Skjut piggen mot fälgen och gör en rits på fyrkantsjärnet eller mät med skjutmått.  Nu har du avståndet.  Hur mycket det är spelar ingen teater.  Det är skillnaden mellan bak och fram på fälgen som är viktig.
Flytta din nybyggda mätgigg framför hjulen, sätt spetsarna mot fälgkanterna längst fram och gör en ny rits eller bara mät direkt som på bild.
Avståndet mellan hjulen fram skall vara en millimeter kortare. Då pekar hjulen ihop 1 mm fram.

På min Cubalincoln pekade hjulen isär fram alltså toe-out med 11 mm!    Inte undra på att den slet linglongdäcken på insidan och ville uppsöka alla diken likt en nyfiken tax.

För att justera  hissar man upp bilen och skruvar på måfå. Ta lika mycket på båda stagen annars blir ratten sned.  OBS. Ett varv på varje styrstag gör megaskillnad !!
– Ta litet i taget girls !   Ett kvarts varv eller så.
Sänk ner bilen. Gunga fjädringen så hjulen ”makar ut sig” .  Den noggranne rullar litet fram och tillbaka i garaget. Mät igen.
– Grattis till din egna framvagnsinställning.

Image10

Lätt att mäta och man vet vad man gör hela tiden.  Proffsgrejerna som verkstäderna har använder indikatorklocka.  Ett skjutmått funkar utmärkt i hemmagaraget. Cubalinconen blev kav lugn på vägen.  ( Det ser ut som att piggen tar långt ner på fälgen men det är  ”nog” en fotovilla.) Piggen ska träffa  fälgen klockan 3 respektive klockan 9  alltså  max ”bak” på fälgen och max ”fram” på fälgen.

Image12

Vänster sida justerbar i höjdled för att träffa rätt på fälgen.  Höger sida justerbar i höjdled och så naturligtvis i sidled så man kan mäta.

Image14

Verktygsbodens underbara servicelyft går hela dagarna i mitt låga villagverktygsbodenarage.

Förövrigt det bästa som hänt.  Kolla film. Lyften är mitt bästa tips till ALLA hemskruvare.

servicelyft

 

Image16

Här fick jag idén till hembygget. Robban på Bilskadeservice i Härnösand och annonsör i Worldkustom  ryckte in bilen i sin proffsverkstad och lade ut en mackapär direkt på golvet.
-Toe out 11 mm Krantzen, du plogar in Gussjövägens grus till en mittfåra under bilen,  sade han efter blixtsnabba tre minuter.

Då gick jag hem och byggde en egen.  När den också visade toe out 11 mm kändes det bra.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Har din bil hemlängtan?

  1. Ett litet viktigt tips när du mäter toe-in / toe-out.
    Tänk på att alltid rulla fordonet framåt så att alla stag och bussningar får arbeta som under normal körning. Märk på däcket vart du mäter i bakkant – rulla bilen framåt så märket flyttats 1/2 varv och mät på nytt vid märket – nu i framkant.
    Den här metodiken har funkat för mig sedan 1978 när jag jobbade för Rånäs Bilfjädrar här i Sundsvall.

  2. Jaha. Ska man göra så. Det låter vettigt.
    Jag tänker närmast på Lallas kommentar då.

    -Ehum ..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *