Härnösands Bilmuseum storsatsar 2019

Worldkustom har fått en exklusiv vallning inför säsongen 2019 i Sveriges största bilmuseum. Detta med ägaren Calle Lundkvist.


-En tidig Mustang, säger Calle på sitt eget fängslande vis och han vet vad han pratar om. Åk till Härnösands bilmuseum. Har du tur får du historien utlagd av Calle själv.

Fastighetsmannen, byggmästaren, billackeraren och entreprenadesset Calle Lundkvist har köpt in hela kvarteret. Vad han kommer göra med alla lokalerna är klart som kolvspad.

 

 

Han bygger ut Sveriges största bilmuseum ännu mer. Nyckelknippan väger ett halvkilo där han tar oss med i hemliga kringelkrokar runt bil-stadsdelen han förfogar över.

 

Det står fordon överallt. Ovanliga, märkliga, exklusiva, konstiga och alldeles underbart vackra. Lokalerna knyts ihop för att inom något år utgöra en magnifik enhet att gå vilse i.  Han borrar i väggarna i alla fastigheter samtidigt. Ändå är bilmuseet störst i Sverige redan! När detta skrivs är han i Italien. Vad gör han där?
– Besöker museum naturligtvis. 
Nyss stod han i Härnösandsmuseets lackverkstad. Calle är ständigt på språng. Ständigt upptagen men har ändå alltid tid på något konstigt sätt.  Honom fångar man inte in med ett telefonsamtal en torsdag men Worldkustom fick audiens hos bilkungen.
-Kom, ska jag visa, säger han till Worldkustom och bläddrar bland nycklarna.

Nashen från 1950 kommer från Nordingrå och är skänkt till museet efter att ha stått undanställd länge. Kort efteråt stod den i måleriet och nu . . . som ny!    Det är så med Mr. Lundkvist. Saker händer i motorvägsfart. 
– Morris 8, sade Calle och berättade:
– Kostade obetydligt mer än en motorcykel med sidovagn och blev för många övergången till bilägande.  – En viktig bil i vår motorhistoria. Årsmodellen är 1936. Pappa hade en sån. Vänta!
Han rycker upp en port och halvspringer ut i vårsolen.

– Det fanns en likadan bil som hette Austin. DÄR är den ju. Också 1936.  Dessa två förändrade världen. De gick ihop senare Morris och Austin.
– Ska måla’n nån helg när jag fått delarna från kromningen, muttrade han och vi är inne igen från detta blixtrande svep i engelsk bilmytologin med rötter i svensk bilisms utveckling. Varje sekund är späckad när man är med Calle.

Inne igen. Ögonen hinner inte ställa om sig efter det intensiva solljuset ute. Hål i väggen bak och fram och jag vet inte var jag är i vilken byggnad. Amerika nu. Drar på en bild med blixt i blindo som en amatör eftersom jag inte hinner ställa om kameran. Calle är redan på väg bort i det han förklarar.
-Jag såg en film, pang, kulor, hagel, Hollywood, hjälte, biljakt, video. Motormannen sprutar ur sig filmhistoria och jag fattar inget men bilen brände in i medvetandet den gången och här en livs levande. En Ford Mustang Mach1 1970 i Orange Metallic som i filmrullen.  Han har idag väl över 240 bilar i utställningen jämte motorcyklar, motorer, båtar, ett fullstort ångtåg (!)  och mängder av andra roliga ting. 
Fyratusen fantastiska kvadratmeter.

– ”Vidare” kommenderar han och vi fortsätter från de stora, färdigställda byggnaderna in  i nybyggnationerna medan han rasslar med nycklarna.
Vi kommer in i en jättesal men här får jag inte fota. Här skall bli något extra. Han börjar prata gardiner, filmkulisser och världens största  Austin stor som en Rolls Royce. Jag försöker smygfota men kameran är obetydligt mindre än en smallblock och så fort jag lyfter den blänger han på mig. 
Plötsligt är vi någon annanstans, jag har tappat bort jackan och motljusskyddet. Förvirringen stiger.
– Här borta Roadster, Landau, Limousine och Coupé, ropar han.
Jag sladdar fram på bootsen, håller ner fotoknappen och kameran skjuter 22 bilder från höften varav två gick använda. Calle är nu inne i pre-bilismen-jamen-1800-tal.
-Kolla, alla våra karossnamn på bilarna fanns långt tidigare, jublar han!

-Här är en Coupe´med separat hytt för resenärerna en sån som Sherlock Holmes satt och puffade cigarr i . . .

. . .och kolla här en Victoria limo med Landaujärn på sidan.  Allt fanns innan biltiden, säger historikern på hjul.


– ”Och där lämnar vi honom” skulle jag vilja skriva men det går ju inte för jag hittar inte ut ur Callekvarteret med en labyrint av  sex tusen kvadratmeter betonggolv fördelade på ett tjog byggnader.

Besök Härnösands Bilmuseums fantastiska, färdigställda kvadratmetrar i sommar.
-Massor av nya bilar. Garanterat kul.

Öppet alla dagar 9 juni till 31 augusti.
Öppet alla helger i september
Se mer på www.harnosandsbilmuseum.se

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *