Plåtconny inte ute och cyklar

Den kringresande konstnären i bilplåt, Plåtconny, sågs glida runt med två hojar under Classic Car Week . Båda hade hans omisskännliga stuk.  Cyklarna hette Abstinens och Sober. av Krantz

conny01

Under decennier har Plåtconny förundrat omvärlden med sitt öga för takchoppningar och skärmförlängningar.  Han har byggt roddar och customs, riktat originalbilar och reverserat rostiga skrothögar till plåtrena skönheter. Alltid åt andra.

conny12

Plåtconnys magiska händer har skapat showvinnare och pokalskördare.  När hans plåtarbeten klätts i krom och candy och får förstapriser och förstasidor är Plåtconny långt borta.

conny11

Vagabonden i vagnsbygge ligger då på ett nytt cementgolv formande morgondagens vinnare.  En konstnärssjäl. En resande i plåt utan adress.

conny13

Conny fyllde nyligen 44 år.  Körkort har han aldrig haft.
-Jo, en dag när han var 18.
Polisen kom och tog lappen för hans utsvävningar med EPA-traktorer retroaktivt precis när han firade lagligt framförande av det fordon han älskat sedan födseln, bilen.

conny_small

-Nu har jag levt halva mitt liv onykter, resonerade Conny på 44-årsdagen.  Andra halvan skall jag leva nykter.  Han satte i korken för 24 veckor sedan.  När han gled omkring på Classic Car Week var han inne på sin sextonde vecka.

conny03

-Jag var mest orolig att jag inte skulle kunna skapa utan att vara berusad men … du ser cyklarna, säger han.
Conny säger mycket med få ord.  Hans meningar är lika laddade som hans händer. Han trycker och bänder på rätt ställen och får mycket uträttat. Den röda heter Abstinens och byggdes under de första veckorna.  Hojen intill byggdes därnäst och heter Sober.

conny02

Detaljarbetet är great. Varje linje och tillbehör har en tanke. Det gamla lyset har fått en modern insats med ledlampa.  Allt funkar så klart och hojarna är bekväma.

Första gången jag träffade på Conny för många, många år sedan såg han ut som om han sovit under en sten. Han hängde i änden på ett snöre som drogs av en stor hund. Idag sitter en brunbränd man grensle över dynan och kisar mot solen med ett lugnt leende.

conny04
-Vi ska grilla ikväll … och dricka kaffe, säger han. I morgon är en ny dag. Det är mycket man vill hinna med. Vi får motion också.  De drar iväg på hojarna. Folk pekar och vinkar, tar kort.

conny08

conny07

conny05

Ibland vänder han upp och ner på ramarna Plåtconny.  När han är klar ser allt självklart ut.  Men varför cyklar och mopeder ?

conny15Cykeltiden blev snöpt av en kunnig polis. Endast elva år gammal blev Conny tagen av polisen när han cyklade på gatorna i Bjästa, Ångermanland. Han hade byggt en cykelchopper och lagen ansåg sig ha anledning att frånta den unge svetsaren glädjen över sitt hembygge.  Smärtan går aldrig ur.  Därför. 

conny14

Jag stöter på dem under veckan.  Påtconny berättar vänligt för nya öron och poserar.  Han blinkar åt mig under kepsen.  När han trampar iväg sker det med spänst, balans och glimt som vore det en idrottare.

conny10

conny09

spola krökenJag följer Plåtconny med blicken. En smärt siluett höjer armen till vinkning utan att titta bakåt och försvinner i motljuset bland bilarna som i en reklamfilm för den gamla kampanjen från 1971.

conny01
– En kompis till Conny på campingen räknade ut att mannen druckit 60.000 burköl. Jag skakar på huvudet.
– Livet är intressant

————————————————————————————–

Följ Plåtconny på hans FB-sida Top Shop Garage

hoj2 hoj1

sticker


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

10 reaktioner på ”Plåtconny inte ute och cyklar

  1. Vilken underbar berättelse om en riktig legend,träffade Conny första gången på raggarbilsträffen i Grycksbo 1990 tror ja de va, då hade dom kört toppen på hans gamla Kapitän på väg ner till Grycksbo, men de hindra inte Conny han va tvungen o kolla va felet va, så av me skjortan i bar överkropp ut me verktygslådan sen va snart toppen avskruvad med en stor publik som va nyfikna när Conny låg över motorn o skruva, oljig, skitig o lika lycklig konstaterade han felet, om toppen va kass eller packningen kommer ja ej ihåg, men mitt under träffen skruva han med flinka fingrar, kul minne från första gången vi sågs Conny….

  2. Träffade Conny för första gången nu i sommar på CCW i Rättvik, väldigt trevligt att träffa någon med stenkoll på Sigge Hill och annan bra musik.

  3. Har känt Conny i många år först som sambo till min dotter, efter att dom gått skilda vägar oxå för många år sen så är han min bästa vän. Det är en reko kille som aldrig säger nej till en kompis som behöver hjälp, duktig på ALLT. Är så glad att ha han är min vän <3

  4. Jahaja. Varför i hela friden är ALLA fotografier tagna från samma sida på cyklarna. Man vill ju se så’na här skönheter från bägge sidorna, naturligtvis. Annars, en skön artikel om en sann konstnär…

  5. Tack för det bryska uppvaknandet Tommy Åström. Den kommentaren satt perfekt och du har ju alldeles rätt. Störtade in i mina bilder och har lagt till det jag hade. Tack för att du gör tidningen bättre Tommy. :o)

  6. Tackar. :D
    Det här är konst på riktigt det. Annat än gamla tavlor som ingen ser vad det föreställer. Värmer i hjärtat på en gammal metallpulare.

  7. Jag skulle ha köpt Sober den va grymt skön att cykla på och så cool! Conny du är en fin vän och uppväxt på rätt ställe :) Krantz tack för ett fin artikel

  8. Du är bara bäst, varje gång jag kommer ner så blir jag förvånad över allt du gör och gjort, du har ett otroligt öga för det du gör, fattar inte det ibland, men det är ju det som är meningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *