Krantz & Krantz Rocky Road 3

Detta är Krantz & Krantz 2015. Familjebandet bildades mest på kul 2007 i Härnösand. Idag reser gruppen över hela Sverige och har spelnackan full. Du hänger med från Skåne till Norrbotten.  Ups and downs. På scenen och bakom. Del 3 av Krantz

Ombytta roller
Trodde du att det här med rockband handlar om att spela och sjunga. 
Putt, det finns två miljoner svenskar som kan spela gitarr. 
Att ha band är en industri. Utrustning för hundratusentals kronor, bokningar, resor, busshaveri, högtalare som ska repareras, affischer som ska skickas, pressreleaser, tider, platser, övernattningar och rullande körschema för bandmedlemmar. Det du ser på scenen i 45 minuter är den enkla biten.

Kz18

Utan musiker
I Österbybruk var det planerat sedan sex månader tillbaka att vi skulle ha Emil på bas och Jakob på trummor. Med tre dagar till spelning visade det sig att Jakob blev sjuk och Emil hade vi felbokat. Vi stod utan backbeat, groovemotor, backpar. Varken Jakobs eller Emils fel på något sätt. De är kanongubbar som alltid kommer bara de kan stå på benen och får veta i tid. 

kz19

Fantastiska bandmedlemmar
Myran kastade sig på telefonen. Som vi berättat tidigare har vi två backpar. Trummis Matti sätter sig i bilen och kör ner från Piteå. Basisten Fabian som planerat vara ledig en helg, tar basen under armen, dar upp kragen och beger sig till turnébussen. 

Bussen har ingen chaufför
Krantz är på roadtrip för tidningen Worldkustom sedan en vecka tillbaka och ansluter i Österbybruk med egen bil.  Åke Tjernell, normalt Controller under Krantz Challengetävlingarna kommer från Norrhassel för att styra. 

Österbybruk 
I Österbybruk är blir vi mottagna som kungar. Jarmo Rahkonen är starke mannen i byn och klubben. Han håller upp dörren till Pizzerian. 
– Alla ska äta så mycket de vill,  jag tar notan, säger han och tillägger: 
Sedan får du slå igen för nu ska hela byn ner till parken och inte sitta här och jama. 
Jag undrar hur det gick. Om han stängde? 

Kz01

Sunliners
Jarmo har ordnat med roddare så vi äter i lugn och ro och får grejerna burna till scenen. Vi skall dela scen med ett band som heter Sunliners.

kz4Det är alltid spännande att möta andra band längs vägen, dela scen, dela förstärkare och dela erfarenheter. Sunliners består till huvuddelen av pappa och två döttrar.Kz05Ganska kul eftersom Krantz & Krantz består av pappa och två söner. Fast på bilden har Kz2Jarmo tagit pappans plats.  

De beslutar sig för att köra i våra grejer men tar egen basförstärkare, en Gallien/Krueger  som har bättre bett.

 

Kz3Vår basist lirar i deras också och vår ljudansvarige Gottfrid mixar Sunliners till ett bra ljud. 

Tjyv och rackarspel
Man har varit med om mycket under åren. Ibland har vi spelat i andras ljudanläggningar. Det har hänt att det andra bandet hållit ner vår volym med flit så att de skall låta krämigare när de kliver på. Två små band som spelar i ingenstans och det ska kivas om publikens gunst.

kz17
– Sånt är inget för Krantz & Krantz. Myran har kört rökmaskin manuellt åt Peter Jezewski med vår lilla puffra när  deras stora kanon pajade i Västerbotten.  
– Vi hjälper till så mycket vi bara kan när vi är ute och gläds åt band med samma inställning. kz5Kallt och regn
Kz14Klockan är nio på kvällen, dagens sol är borta och det kryper ner mot fem grader.

Sunliners drar igång. Då börjar det dugga. Jag tittar på Jarmo arrangören. Några unga tjejer springer förbi i kjol.

Dessa fantastiska tjejer runt om i Sverige som laddar för sommar och varmt när de går till fest. Vilka hjältar. Jag ser också gubbar med dunjacka. kz10Folk strömmar till. Öltältet fylls på. Jarmo ser glad ut. Klockan är tio. Det är dags att gå på. Sunliners har tacksamt dragit in folk på dansgolvet. Vi slipper starta med tom lokal. 

Ellen Kay kliver på
Ellen Kay är  en Krantzare. Mellansyster till Alfred och Gottfrid. Ellen Krantz startade i Krantz & Krantz och var med under flera år. Sedan flyttade hon till Sala och startade Ellen Kay Band tillsammans med den gode gitarristen Thomas Palin.

Helt rätt. Barn skall utvecklas och gå vidare. Det blev skivor och utlandsturnéer för Ellen Kay Band.  Kz6Hon har kommit till Österbybruk för att hälsa på eftersom vi spelar så nära. Då händer det!Ellen Kay hoppar in i Krantz & Krantz. 

Reunion
Efter fyra års frånvaro står hon med oss på scenen och vi stampar in Sweet Home Chicago som förr.  Alla barnen frontar och som hon sjunger! Folk strömmar till. Bröderna backar syrran till 200 och pang så är det 2008 igen, fast allt är bättre, svängigare, ösigare, fetare. Publiken vrålar och applåderar.  Kz11Hon tar en till från förr och vi hänger på och slutet sitter tight i kompet som om det lilla krutpaketet aldrig varit borta. Kz07– Jag drar nu säger hon i larmet på scenen då vi kickar igång nästa låt. 
– Jag älskar dej, säger jag och följer det blonda håret med blicken där det guppar iväg i kvällen. Kz09Massor med folk trots allt
Grabbarna grovjobbar. I regnet och kylan kommer över 500 till parken. Vårt jobb är att se till att de får valuta för inträdet. Arrangemanget går ihop med råge och kommer åter 2016.Kz13Det bara tok-ökar i nästa set och dansgolvet blir fullt. Kz12Vi tackar alla som kom, det trevliga, lokala bandet Sunliners, alla roddare som dök upp i natten, Jarmo och hans fru Lillemor och Tessan och Madde och Lolle och pizzagubben som stängde. . . (om han nu gjorde det) och. . .     
– Det blev ett megaparty på många sätt i Österbybruk.  

kz15

 

Kz16Åke chaufför har sovit och tar nattskiftet hem. 
Sängarna väntar i bussen, men först…

…den obligatoriska varmkorven.
Nästa gig om sex dagar.

Söråkers Folkets hus, 23 maj
Vi har lovat spela ”Jag vill vara din Margareta”.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Krantz & Krantz Rocky Road 3

  1. Tack hela gänget Krantz och Krantz för en kanon helg och som Krantz själv sa så roligt och lätt det är nu när vi känner varandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *