Kryptonite världsbygge på Bollnäs Motorrevy

Så har han skrivit in sig i Hot Rod historien Lennart Zacke Zackrisson från Hedemora.  Med ett bygge i världsklass kom han till Bollnäs Motorrevy och premiärvisade sin  Mopar rod lördagen 16 april 2016 klockan 10:00. by Krantz

Kryptonite 01

Det som skrivs nu kommer att refereras till i Hot Rod böcker om 50 år.  Det som hände i Bollnäs kommer att feltolkas och förändras genom decennierna när morgondagens skribenter vill återberätta hur Kryptonite gjorde nedslag och skrev Hot Rodhistoria i norra Sverige.

logo-crome-transparent

Worldkustom var där och kan som första tidning publicera intrycken tack vare Internet. Detta dagen efter med ögonblicket i färskt minne bevarat .

Kryptonite 02

Lennart Zackrisson är en erkänt duktig bilrenoverare ifrån Hedemora. Förra året kom han med ett helt ekipage i form av en Imperial Cab  med en tidsenlig båt på kroken i matchande färger.  De året tog han upp 30 kvadratmeter.   I år 2016 knappt en tredjedel men med ett avtryck som kommer att rocka planeten på båda sidor om Atlanten.

Kryptonite 04

Zacke hade naturligtvis kunnat välja att premiärvisa den på Elmia för tre veckor sedan men han valde lilla Bollnäs.
– Så klart, sade han och log.  Jag brukar premiärvisa här.  Inget annorlunda i år.
– Jag bara gapar.
– Zacke stryker sitt silverhår bakåt på raggarvis och ler spuveraktigt.  Han vet att han inte behöver orda. Bygget säger allt om vad denne man kan göra med sina händer.

Chrysler
De sedan länge klassiska bumerangbakljusen från 1960 Chrysler avslutar de magnifika vingarna från samma bil. Karossen löper samman med en 1930 A-Ford torped. Där tar en tidstypisk, oerhört vacker, motor vid i form av en 341 Hemi.  Till denna är en växellåda från GM kopplat, en TH350.  Framljusen är vinklade i samma tidsanda och grillen från Alfa Romeo harmonierar perfekt.

Kryptonite 05

Byggt allt själv!
– Var köpte du avgassystemet?
– Frågan har redan blivit en historisk skröna Zacke berättar för alla
Krantz dök upp i garaget våren 2015 och fotade bygget. Han fick se de kromade, perfekt raka rören ut från Hemin och frågade, var finns dessa att köpa?
– Den dumme reportern som sett det mesta borde väl veta bättre, säger Zacke till sina betraktare.

Kryptonite11Zacke hade gjort dom hemma i villagaraget. Liksom allt annat.

Ram, plåtkaross, varje kurva på bilen är handsmidd. Varje linje  formad, reviderad, omformad och ändrad igen till perfektion.
-Jag väntar alltid i flera dagar, ibland veckor innan jag ”ser bygget med friska ögon” ändrar och justerar, väntar igen och väger av tills det harmonierar innan jag bränner ihop det med svetsen, säger Zacke.

Och apropå svetsen. Andra som sett bygget färdigt har känt på den glasliknande lacken och sagt.
– Var köper man en sån här frän plastkaross?
– Då känns det bra att få säga att jag böjt ihop den själv, säger Zacke.

Kryptonite 08

Kanske mest med folk någonsin
Aprilvädret var som vanligt med mulet, sol, två regndroppar, vind och kyla och värme i Bollnäs.  Det är packat inne i ishallen där över 127 utställningsfordon står.  Motorrevyn öppnade klockan 10. Klockan 12 är det så packat i gångarna att det är svårt att stanna upp. Folk spritsas genom ishallens avdelningar. Klockan 16 avtar trycket och klockan 18 stänger man för dagen.

Ingen showstopper. 
Kryptonit är ingen showstopper. Visst, det står alltid folk och fotar där men ingen kalabalik, trängsel eller publikshock uppstår.  Det finns några  initierade som står på knä och nån dröjer en halvtimme vid bygget men gemene besökaren strövar förbi världssensationen  i samma takt som inför övriga fordon.

Kryptonite 03

Kryptonite 10

Före sin tid med bygge i historisk mylla
Som alltid när man är långt före.  Som alltid när konstverk presenteras på en nivå  som är utom räckhåll för den vanlige besökaren i täckjacka på lördagsutflykt.  Zackes utställningsnummer, nummer 98 har ingen speciell ruta i programbladet.

Speakern som går runt och intervjuar gör ett bra jobb men hittar inte till Kryptonite. Kanske räcker inte den trådlösa mikrofonen dit.  Kanske är det just detta byggaren Lennart, Zacke Zackrisson eftersträvat.  Att bomba mjukt.

Inte nöjd. 
Lågmäld och tillbakalutad svarar han artigt på frågor från besökarna.
– Jag är inte nöjd, avslöjar han för Worldkustom.
– Det finns ett par osynliga detaljer jag kunde gjort bättre.  Fick ett minimalt lacksläpp under ramen när vi ställde på karossen. Syns ingenstans men jag vet ju om det.
– Jag är sån, jag är aldrig nöjd.  Jag är bara en enkel smed. Bilen är inte perfekt.Kryptonite 07
Lennart Zacke Zackrisson, Hedemora till höger tar plats i hot rod historien med sitt bygge som kröner vilken utställning som helst jorden runt:  Kryptonite.

Upplevelsen och byggarens ord är en total motsägelse.
Jag står och njuter av hur karossen smeker ryggstödet i en fullkomligt perfekt kurva i tre dimensioner. Hur fronten byggts järv med vingar som plockar upp det fullkomligt lysande akterpartiet och ändå gjorts mjukt svängd på alla ledder och avslutats i bakkant mot motorn i en uppvisning i elegans.

Samtidigt hör jag Zackes lågmälda röst vid min sida om att den inte är perfekt.  Totalt motsägelsefullt.

Mark Willhans från Insjön gör inskriptionen i fronten efter instruktioner från Zacke. Ett K för Kryptonite.

Kryptonite 06

Med detta bygge tar Lennart Zacke Zackrisson plats på bänken bland de riktigt stora. Denna rod kommer att pryda omslag och dubbeluppslag till Hot Rod-tidningar världen över.  Worldkustom fick vara med exakt när det hände och fick som första tidning presentera Kryptonite by Zacke .

Det tackar Krantz ödmjukt för.

Kryptonite12


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

12 reaktioner på ”Kryptonite världsbygge på Bollnäs Motorrevy

 1. Jag måste tillstå att du har rätt. Jag tyckte den var lite knepig utan dörrar? Här får man klättra om man ska åka med! ? Men ju mer jag tänker på den så är det ju något nytt och annorlunda och ett fantastiskt fint hantverk. Så det blir ????☝?

 2. Härligt bygge! Och lustiga frågor som uppstår visar ju hur lite folk vet om allt jobb bakom, ”färdiga” delar till ett custombygge blir inte riktigt custom tycker jag, bara lite ombyggt. Tror det var eran fotograf jag stod och köade bakom!

 3. Oj Oj Oj,coool kustom i världsklass ,sååå otroligt coool influenser tillbaka från sextiotalet ,Barris Root mm..
  Designtankarna virvlar i skallen
  vore skithäftigt om vingarna från fronten hade fortsatte som en linje till vingarna på karossen utan att täcka den urläckra Hemin som är ett konstverk i sig.Men det är bara mina tankar ,inget annat.
  Otrolig snygg kustom och Sverige är begåvade med många flinka bilbyggare som tur är.
  Så ut i garaget å tänj plåt till mera goa byggen.

 4. Snyggt jobbat Zacke!!! Otroligt Vackert!!!
  att den låter lika bra, de vet ja!!!

 5. Bland det absolut ”ballaste” hot rod byggena i världshistorien.
  Jag såg den först i Gasoline, och det var haksläpp ala carte.

 6. Beautiful car, but it would have been even more beautiful if you had mentioned my name at least once as the designer of the car. Sad. Gary Campesi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *