Leif-Ivan Karlsson chockar Amerika.

Leif-Ivan chockade bilauktionen på Fort Lauderdale Beach i helgen. Han utklassade allt och inte ens amerikanarna hade råd att handla. De kunde bara se på hur den enorma kavalkaden av bilar han presenterade rullade förbi under näsan. Välkomna till Kung Karlsson show. 

Området var stort, parkeringen full. Folk strömmade in i tusental. Musiken pulserade, auktionisterna smattrade och medhjälparna skrek och fäktade. Termometern vibrerade på 30 grader i skuggan. Gubbar med unga trophy wifes flockades på de första raderna och längst bak hånglade två flickor upp säkerhetsvakten i ett försök att klättra på dagens samhällsstege. (Han tvättade inte händerna efter att ha besökt pissoaren by the way.) Allt sånt som kan göra en Norrlänning blyg.  Amerika är inte planetens myshörna för försiktiga försäkringstagare. Det är en vrålande kontinent där money talks, cash is king och  störst går först 24 timmar om dygnet. Det går an att vara stor i Tumba men Amerika är proffsligans tungvikt.  Där må du veva på för att ens märkas. Därför var det coolt att ”våran” Leif-Ivan från Överkalix var Kungen.

Att rucka ett event är bortom alla drömmar.  I lördags tog han över hela tillställningen och han gjorde det med ett garv.

– Okey detta var inte Barret Jackson eller Mecum Auction som är de absolut största men ändå. Detta är på Floridas östkust där alla pengar samlats under decennier.
Välkommen till The Leif-Ivan show.

1959 Biarrittz från Leif-Ivans collection stod parkerad men inte bara det. Alla bilarna i raden var hans. Faktum var att HELA TÄLTET var enbart fyllt med Karlssons bilar.  Här var det massor med folk som ringde och fotade och filmade. Hela denna södra  flygel var alltså Leif-Ivans. Crazy. Som en jämförelse kan vi gå över på andra sidan auktionshallen där de andra huserade.
Norra sidan. Lugnt som i en hiss.  Inte många strosade här. Bilar till salu av enskilda ägare i prisklassen 35.000 dollar. 325.000 kronor.

Mindre tält. Ödsligare. En och annan fin femtiotalare men mycket annat också. 
Ingen trängsel T-birden skall in. Gott om svängrum.

Inne i auktionshallen. En Galaxie 64:a Budet stannar på 28.000.  260.000 kronor.

På andra sidan hos Leif-Ivan. En underskön 55 Eldo rullas ut ur tältet.

Efter den en Buick Limited. Gubbarna tror inte sina ögon. Vad är det här?!  Här måste ju vara 40 bilar med den där World of Classic -skylten i fronten?! Hela jättetältet från samma ställe.  
En 1959 vit Fleetwood och en 1959 cab rosa och en svart och hur många är det??  Och här ett bord med broschyrer, borde inte det stå vid tältet?
– Jaha svensken har TVÅ tält . Vad är det som fucking händer?!

Jag gick bland amerikanarna och lyssnade. De trodde inte sina ögon.  Dubbla jättetält. Rader av Fordar, rader av Cadillacs och rader av Chrysler 300. 
En till Biarrittz, denna gång en 60:a och rader av Chrysler 300 letter cars bakom.

Mansplaining. Han fotade tio bilder på bakljusen och mansplained – jo du förstår detta är raketbakljus där kromet är utblåset och glaset är eldslågan titta så unikt !!

Mitt i detta stod Leif-Ivan och trivdes. Han hade ett gott ord till alla och en stab på 20 män och kvinnor i proffsiga t-shirts.  Bakom syns Jörgen Eriksson från Dalarna. 
Klockan tickar.  80 (ÅTTIO!) bilar skall linas upp till auktionen. Chryslerspecialisten Stefan Wernestrand från Lidköping och Jörgen Jögge Eriksson jobbar i hettan. Amerikanarna kutar fram och tillbaka för att försöka greppa utbudet. 
Leif-Ivan har en hel disk med sig. Köparna flockas och försöker fatta genom att som vanligt prata om sig själva.
– Min collection i Arizona är på 28 bilar, säger en.
-Jag har 15 i Michigan och 15 här i Florida, säger en annan.
-Jaha, säger Leif-Ivan. Jag har 80 med mig här idag, det dubbla i Sverige  plus . . . 
Alla vill ha en bit av Leif-Ivan och han delar ut visitkort och skriver priser.  Kung Karlsson leker med bilar.

Alltid i närheten hans vackra fru Susanne som dessutom är en helskön tjej från Norrbotten.
-Ja, nä, jag tycker han har gått för långt jag, säger hon stilla.
-Jag får ont av att putsa och sen ska allt tillbaka igen för han säljer ju inte nå gärna.
– Han vill ju ha alla kvar och bara köper nya hela tiden, hur mår Myran, kommer din familj snart?

-Då åker vi, säger någon. Klockan är tre. Dags för Leif-Ivan show.

Det är bilar överallt som startas och backas och knölas och linas upp. 
Inne i lokalen står respektingivande rariteter som denna Packard från 1935.
I entrén står en kändisbil. Boyd Coddingtons Bud Light roadster. 
När Leif-Ivan är på väg in stoppas han av en köpare.
-Hör nu här säger amerikanen mästrande. Jag är inte här för att glo. Jag är här för att köpa.

-Jaha, säger Leif-Ivan roat. (Leffe har en sådan koll. Det är kul att se på.) Den långe jänkaren tar till brösttonerna och säger:
-Du får 135.000 dollar för den röda 59:an. 1,25 miljoner kronor. Jag behöver den. Jag överför pengarna idag.

– Leif-Ivan tittar upp på honom med sitt breda leende och säger. 150.000 (1,4 miljoner kronor)är mitt lägsta pris Bilen är ny! Du får ta den nu eller så får du gå in och bjuda på den på auktionen.

-Amerikanen försöker igen märkbart irriterad. Han är ju här med 1,25 miljoner och får nobben.
– Hejdå, säger Leif-Ivan och går in till auktionen.

Nu är det fullt i lokalen. 1959 Cadillac Convertible ropar presentatören och sedan tar auktionisten vid, buden kommer in och festen har börjat. Borta är bilarna för 300.000 kronor. Ni gäller det miljoner.  –  Kom igen nu säger auktionisterna. Det är det här ni har väntat på hela helgen.   
Cadillacens bud stannar på dryga 1,1 miljon. Räcker inte säger Leif-Ivan och bilen rullas ut.

In med en Biarrittz från 1960. Samma där. Den spärr Leif-Ivan satt nås inte av budgivarna. Ut med den. In med en ny. Han har 78 på lager.  Vi tar en 59:a cab till. En rosa med conniekit och Eldoradokapslar.

Folk är i extas. De springer fram och fotar och tittar.   Ropar till varandra. Ringer. Buden kommer men ingen orkar upp till ”reserven” som det heter på engelska. Den lägsta betalning Leif-Ivan satt upp för bilen. Ett par superbilar till rullar förbi. 
Nu står det folk på balustraderna på båda sidor. Det är rörigt. Bilarna är så gudomligt vackra, stora, blanka och av få tillverkade som denna 1960 Cadillac Eldorado Biarrittz. Buden kommer men amerikanarna har inte stålarna. Leif-Ivan ligger på en nivå de inte kan nå. 
I tältet jobbar Susanne och Cai Garpebo, mekaniker på World of Classics. Snart dags för Chrysler-300-bilarna.

Inne i lokalen frustration. Vad tusan. En till Biarrittz i superskick mitt framför näsan och de kan inte köpa den. 
I händelsernas centrum, uppe på podiet, sitter Kung Leif-Ivan och regerar.
-Men du säljer ju inget, säger jag till honom.
– Nä, det är lugnt. Jag behöver inte pengarna och de kan gott svettas. Vill de ha får de lära sig betala, amerikanarna.

Han skrattar och bilarna fortsätter timme efter timme.
Vilken skön kille vi svenskar har i Leif-Ivan.

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

20 reaktioner på ”Leif-Ivan Karlsson chockar Amerika.

 1. Själv är jag inte villig att lägga över millen för en jänkare, då vågar man ju inte åka med den. Man får ju en skaplig vagn, en åkbil för under 30 000$. Men hade man 20 mille på banken då vore saken en annan men säkert inte lika rolig som när man stretat ihop stålarna.

 2. Bilarna har blivit investeringar isf hobby.När inte jänkarna längre, som trissat upp priserna i spekulation, ja då är det illa. Man kan säga att man äger en bil för 2 mille..men det gäller att hitta köpare. Det är det som räknas..

 3. Tack för alla kommentarer. Worldkustom välkomnar era tankar.

  Jag har valt att ta bort en kommentar som inte nådde upp till det språkval jag och andra använder i Worldkustom.

  Lars-Åke Krantz
  Chefredaktör Worldkustom.

  1. Ja ,han är go Leif Ivan,jag beundrar alla dessa killar å tanter som har tonvis med energi och tålamod och pengar som orkar med hela denna resa det är att renovera upp en jänkare från botten.
   Med allt det innebär med ramlyftning, krom, klädsel, lackering ,riktning av lister, clips ,gummi , glas och tonvis med andra bekymmer som är kantad med en sådan renovering.
   Sen att Leif Ivan vill tjäna en slant på att köpa och sälja dessa renoverade pärlor är ju hans business.
   Men den gode Ivan är påläst kunnig och har ett otroligt intresse för dessa bilar,så han förenar nytta med nöje.
   Sen kan man ju diskutera priser i det oändliga men det kostar en bra slant att renovera upp en oldtimer det är vi överens om.
   Vi lever inte i ett kommunistsamhälle som tur är, där det är Staten som styr vilka som ska äga vad, fy tusan jag ryser vid blotta tanken.
   Hej på er

 4. Hoppas bara att Leffe förstod att priserna gått ner även i USA när han köpte.Det är ju lätt att bli fartblind.
  Jänkarna som hållt på med det här länge vet nog var smärtgränsen går när det gäller priserna

 5. Ja ,han är go Leif Ivan,jag beundrar alla dessa killar å tanter som har tonvis med energi och tålamod och pengar som orkar med hela denna resa det är att renovera upp en jänkare från botten.
  Med allt det innebär med ramlyftning, krom, klädsel, lackering ,riktning av lister, clips ,gummi , glas och tonvis med andra bekymmer som är kantad med en sådan renovering.
  Sen att Leif Ivan vill tjäna en slant på att köpa och sälja dessa renoverade pärlor är ju hans business.
  Men den gode Ivan är påläst kunnig och har ett otroligt intresse för dessa bilar,så han förenar nytta med nöje.
  Sen kan man ju diskutera priser i det oändliga men det kostar en bra slant att renovera upp en oldtimer det är vi överens om.
  Vi lever inte i ett kommunistsamhälle som tur är, där det är Staten som styr vilka som ska äga vad, fy tusan jag ryser vid blotta tanken.
  Hej på er

 6. Ja, nog torde de amerikanska ”intressenterna” blivit chockade! De som följer hela auktionscirkusen (med fullt pr-understöd av Hemmings) i USA borde vid det här laget vara väl införstådda om den bistra sanning som råder just nu. När förevigas nästa bilauktion in när vår Kung Leif-Ivan deltar med alla dessa osålda klenoder? Inte för att jag har pengarna men jobbar ibland i Jacksonville (Ericsson), åker 50-talare och skattar i Sverige.

 7. Nästa auktion är i april 2019. En större och ”tyngre”grej. Barret Jackson. Leif-Ivan är där på prime time = bästa tid med 30 bilar. Då gäller no reserve. Alltså han chansar. Ingen lägstaprisgaranti.

 8. Hur är historien om Leif-Ivan ? Är han arvtagare av något industri-konglomerat i Norrbotten eller vad ?

  Leif-Ivan borde även vara ett rätt tungt varumärke att använda i USA.
  Borde gå regga som ett Trade Mark,

 9. Vaddå ö millen för en bil..o inte törs ut o köra…millen kostar en etta m kokvrå i Borlänge utan ventilation….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *