Louises motorolja

Louise  Persson från Sundsvall målar din bil i olja bakom glas och ram.  -Det började med att jag tyckte två parkerade motorcyklar stod och pratade med varandra, säger konstnären.

01Sundsvallshuset reser sig som en overklig kuliss från Disney World. Ett fantasihus, ett sagohus, ett låtsashus men kåken byggdes 1865 av en välbärgad familj.  Vid grinden känns det som att man skall avlägga avgift för att gå in i attraktionen.

-Kom in säger David Sundqvist, musiker, musiklärare, körledare och allkonstnär  i hanterande av musikinstrument.

15På väggen hänger en 28-tums cykel och på bordet står avskruvade rostiga toppar till acetylen- och oxygentuber som blivit ljuslyktor.  En kvinna lösgör sig från ateljén, sträcker fram handen och säger :

13 -Hjördis, Berit och Gunvor
-Jah..a ? Lars-Åke Krantz, säger jag.
-Nej, jag menar ljuslyktorna, säger kvinnan.  Allt förtjänar en identitet, ett namn.  De heter Hjördis, Berit och Gunvor. – Jag heter Lousie, fortsätter hon och från den stunden är det bara att hålla i sig när  filosofiska utflykter kör slalom i skaparlabbet.

08 Bilarna tittar på åskådaren från sina upphöjda positioner.  Jag har sett illustrationer och målningar och teckningar förut med dessa lever.  De är inte abstrakta. Man ser direkt märke och årsmodell på ett otvetydigt sätt men ändå, de andas.
-Det kanske är det som skiljer en bild från konst tänker garagemannen.

10 Louise fladdrar genom lägenheten. Hon har en danskurs i flamenco  om någon timme och minsann smög sig inte ett kort passionerat danssteg in i transportsvängen borta vid tröskeln till balkongen. Det är bilder och skisser och målningar överallt. Danspedagogen spelar piano och fiol också, samt målar och har utställningar.

02 -Men stopp hur började detta? Varför är jag här, utbrister jag irriterat.
-Nämen jag gick och pervosmög  på en motorcykelträff vid Vängåvans park mitt i stan för något år sedan. Jag gillar motorcyklarnas rundade former och svepande linjer.

06Louise tyckte sig se två motorcyklar som stod och pratade med varandra, tog upp block och penna och …..
-Vad ska du ha för den där då?
En lång skinnknutte tittade  över hennes axel från en och nittio.
-Ja, alltså hundra spänn, sade Louise som stoppade ner blocket och studsade iväg till Sibylla för en mosbricka.

03

Många motorcyklar har det blivit och många seriestripar. Plötsligt såg hon en annan grej.  Bilar och bilars ägare går att förutspå som hundar och hundars ägare. Det sade klick när kvinnan till den ståtliga amerikanaren såg likadan ut där hon gick i riktning mot sina hjul.

14 Idag målar hon bilar.
-Det var helt nytt. En helt annan teknik, säger hon och sänder en tacksamhetens tanke till konstutbildningens  eviga kroki-lektioner. ( Proportioner, tekniker, radier, perspektiv)
12Vi dricker kaffe i en alldeles normal soffa.

Hon målar av bilen direkt men det går lika bra från fotografier.
-Men jag måste se bilens ansikte, säger hon.
– Ansikte?
-Jamen fronten då,  säger hon. Helst ska fotot vara i 45 graders vinkel så man ser font och sida.

04
Hon plockar fram en tavla föreställande min Buick 1950.
-Så här säger hon.
Jag blir alldeles stum. Buickens låga, feta profil i penseldrag med halvrostigt krom precis som i verkligheten fast … mustigare.

09

Jag vet inte vad jag skall säga. Alla intryck. Rummet. Huset. Cykeln på väggen. Hjördis, Berit och Gunvor … allt tittar på mig.

11David sitter som en organist vid synthen med fingrarna startklara. Vad väntar han på?
-Jag vill köpa målningen, piper jag fram.
-I can jive, I can jive råmar David igång och fingrarna flyger över tangenterna. Han har inget ljud på. Bara rasslet från klaviaturbordet hörs.
– Surrealistiskt.

Kaffet är urdrucket och jag drar mig mot den trekantiga hallen, försöker hitta rätt dörr och mumlar ur mig ett tack .
16
Det sista jag ser är Lousie i hallen avlossande  en Nils Poppehonnör med sådan dansant spänst att synintrycket sitter kvar de första två halvtrapporna i det jag letar mig ut.

Du kan se mer av Louise tavlor på FB Peace&Louise 
07
Om du skickar bilder på din bil så får du en glasad oljemålning i retur. Du kan välja bakgrund till din bil eller leka fram en drömbil som Louise har gjort här åt sig själv.

Detta nummer går till David som tar emot beställningar,  frågor och önskemål samt rangerar betalningar. .  Riktpriset är 1895:-  ink moms för en tavla i A4 format med enkel ram.  070-058 87 17.   Louise 073 9192744


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Louises motorolja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *