MAGISKA Nostalgidagar i Härnösand med Krantz Challenge

En man från Michigan föll på knä och prisade Nostalgidagarna och Krantz Challenge i Härnösand.
– ”Fatta vad ni gör. Ni skapar något underbart ”, sade han. 
Foto: Alfred Krantz


Nostalgidagarna 2019 slutade med mingelkväll på Sveriges största bilmuseum, Härnösands Bilmuseum.  Ägaren Calle Lundkvist och Krantzen stod och surrade när amerikanen föll på knä och började prata:– ”Min pappa jobbade i hela sitt liv med biltillverkning bl.a. åt Oldsmobile.. Vår släkt var alla involverade i olika delar av biltillverkningen för Ford och GM och här hyllar ni …. han svalde och lade handen på hjärtat … jamen . . .. . hela mitt liv, min uppväxt, vår industri och vår barndom med era festligheter, tävlingar,museum och cruising. Då- då … då … smälter man.

Mannen stod på ett knä framför Calle Lundkvist och Krantzen under mingelkvällen på muséet.
– ”Jag vet att jag är överdrivet teatralisk nu, sade han och bad om ursäkt för sin snabba, forcerade engelska.
– ” Jag pratar för fort för er men jag vill bara att ni skall förstå hur detta griper tag i hela mej”, sade han.
– ”Fatta vad ni gör. Nostalgidagarna och Krantz Challenge skapar något underbart ”

Eigth outstanding cars i Härnösand 2019. Tack Roger Modig för bilderna. 

– Jaha, sade Calle och Krantz svenskt träigt och pustade ut när han äntligen reste på sig från knästående.

Trophy Girl Denise Hägglund delade ut goodiebags till alla tävlande till ett värde av hela 140kr allt skänkt utav högprofilmärket Meguiar’s.

Meguiar’s är ny huvudsponsor för Krantz Challenge. Håkan Möllerström (t.v.) är VD för det expansiva företaget som tar marknadsandelar i Sverige när allt fler bilentusiaster upptäcker kvalitetsprodukterna från Californien.

Michigan fortsatte
– ”Jag är underhållare, spelar bas och har varit förband åt Ray Charles så jag vet vad sann showmanship och publikkontakt betyder och ni har allt här i stan, ångade han vidare på amerikanskt vis, full av glöd och engagemang.”

Vi passar orden vidare till alla som jobbar för Nostalgidagarna.

Till dej som offrar semester, kraft, engagemang. Som använder din mobil ideellt. Som tankar din bil utan en tanke på ersättning, som hämtar och lämnar, Som grillar hamburgare och kör dricka i ditt bagage. Som dirigerar, snickrar, gör skyltar, stångas med regler och lagar.

Vi passar vidare till alla er för vilka en lördag och söndag i juli är 14-timmars arbetsdagar utan betalning.

Jag har läst hur amerikaner grät på Power Meet i Västerås över den kärlek vi visar för rullande nostalgisk konst. För bevarande av kultur och för vårdande av historia.

I söndags stod Michigan på knä av tacksamhet för Nostalgidagarna i Härnösand.

Hajja !!!!!!!

Stans absolut största evenemang som inte bara inbegriper en plätt mitt i stan utan som fyller hela Härnösand från Gulf Södra vägen till Circle K på norra utfarten. Som upptar stadskärnan upp till Kastell inklusive Brunnshusgatan på tvärsen och ner till Storgatan.Som ger och ger och ger.
Fullbelagda hotell och campingar. Påspädning i butikerna.
Ständig kö till bensinpumparna. Prat och samvaro runt omkring. Tillfälliga marknadsstånd där kön till mat och dricka aldrig blir kortare än 8 personer. Restauranger bokade i förväg- hela kvällen – runt om i stan !!!


Tradition. Ing-Gun Hedin, Sundsvall köper alltid en ny klänning på Linboa i Härnösand under Nostalgidagarna.

En 93-årig man tog min hand och strök med den andra över min underarm.
-Tack för allt ni gör. Nu är det rörelse som förr log han lyckligt. Staden lever upp om så bara för en helg, sade han.

Framför mig stod en spänstig kille på 93 som nyss hämtat ut en Volvo V90 och gillade varje centimeter av bilen med sin ljusa skinninredning.
-Vad jobbade du med i din krafts dagar frågade jag?
– Jag var VD på Länsförsäkringar, log mannen och gick.Nostalgidagarnas Big Boss, Kicki Viklund stötte på flera seniorer som glatt plockade det lilla skräp som samlats på ”deras gata”.
-Ohh, det var så trevligt igår och det är så litet så så vi gör det med glädje, sade de.
Felicia Redman och Nelly Strömberg Njurunda. Gunilla Jonsson och Karl-Eric Jonsson längst ut kom från Liden. Mellan dom Marie Holmberg Iggesund. Hunden hette Earri.
-Alla röstar som jag vill, sade Gunilla.  

Nästa år tar vi steget fullt ut för ett levande centrum i sju timmar.
Nästa år väcker vi centrum till liv med trafik över torget som på tiden det begav sig med pulserande torg och ”häng” utanför Atenabaren, Grand Passage och Torgcafét, (idag APA). Nästa år skapar vi flyt genom att stänga av de löjliga trafikljusen i korsningen Brunnshusgatan/ Nybrogatan.
-Trafikljusen är bra i morgonrusningar och vardagstrafik när stressade vardagspendlare ska till jobbet.
Jimmy Sundin med sin Opel Rekord från 1958 väcker uppståndelse var han än kommer. Han vann burnouttävlingen på Motorbanan i Nostagiveckans inledning. Den kompressormatade V8:an på minst 600 hästar låter underbart. Han mötte en ljuvlig 1955 Chevrolet HGW som ägdes av Frans Sjölander från Långsele. Chevan vidare i tävlingen. 

Bort med larvet
I den VÄNLIGA TRAFIKBEJAKANDE CRUISINGEN, där alla bilälskare hjälper varandra och saxar generöst med en gest i framrutan är trafikljusen enbart fåniga.
-De fjantar upp och ner mellan rött och grönt och rycker sönder det naturliga flytet när folk som ÄLSKAR GLIDA BIL sitter bakom spakarna.
Prisutdelare Denise Hägglund drog Leif Andersson från Ullånger som vinnare av Kent Åbergs bok om vackra bilvrak som förgyller våra skogar.  Leif kollar ofta på tävlingen och har själv ägt flera amerikanare.  -Man blir sugen igen, sade han.

Detta är bara början Härnösand. Hobbybilarna är Sveriges tredje största bilindustri i kronor och mantimmar. 
Oj, oj, oj vad Nostalgidagarna kan bli ännu bättre 2020. Mera folk, mer bilar, flera tillresta, mera liv och rörelse. Flera dygn med  smårallyn, bilutställningar, moppeträffar, motorcykelgäng, bagageluckeloppisar, backrace, marknader i hela stan med omnejd från Motorbanan till Viksjö till Gussjönoret, till Vårdkasen till Sälsten och nostalgiska minnen från månen och tillbaks för de som minns ett pulserande stadsliv med bilarna på Storgatan och köerna utanför Hallmans.Åsa Mannelqvist kom med Lars-Erik Berggren, båda från Umeå. Bilen är en 1932 Ford Roadster vilket betyder att den inte har några sidorutor eller tak. En kompromisslös kaross, älskad av entusiasterna.  Sven Grenholm, superbyggare i Västerbotten, byggde denna för ett antal år sedan.
-Vi köpte denna i våras och har tävlat en hel del med den.
En rod blir aldrig klar och speglar ägarens tycke och smak.
-Framljusen skall bytas mot större, hjulen kommer också att få ett annat uttryck och kanske blir det ett annorlunda förgasararrangemang också i framtiden, sade paret.  Legendarisk motor som av många anses som världens snyggaste V8. Chevrolet 348 från sent femtiotal. Bakaxeln är en Ford 8-tums. Lådan är en TH350.  Vi har sett Krantz Challenge flera gånger och gillar’t. Vi vet att man kan åka ut hur som helst. När vi mötte Volvo kombin visste vi att vi inte alls satt säkert men det gick ju bra. Kul tävling! Paret är finsmakare i rodsvängen. Tidigare bilar som ägts är  Jörgen Carlestigs röda, 800-gälars Ford 32 coupe och en hal 1937 Cheva coupé men nu har vi hittat vår keeper, säger Åsa och Lars-Erik. 
Krantz Challenge har haft många inspiratörer under åren. Sådana som kommit med  idéer och stöttat. Här är två gamla rävar som förbättrat tävlingen. Tommy Edström, starke mannen i SHRA Sundsvall och Sundsvall Raceway med alla dragracinghögtider på Sättna flygraka. Han åkte Ford -37  Hotrod. 

Vidare Bengt ”Bengan” Holmberg som är högst drivande i  Glada Hudik Summer Week med Krantz Challenge på lördagen, i år  lördagen den 20 juli. Den föregås av en annan höjdare. Ladies Run på fredagen den 19 med start klockan 11 på gågatan i Hudiksvall.
-Japp. In med damerna och bilarna på gågatan och folkfest i Hudiks centrum. Bengan åkte 1965 Buick Riviera Custom.  Tack pojkar. Krantz Challenge är hobbyns egna tävling framsprunget ur tankar och önskningar från er själva.
Elizabeth och Lars.T Johansson siktades på Mellanholmen. Elizabeth gillade de litet bulligare bilarna från fyrtio- och tidigt femtiotal. Lars T, som är gammal bilmekaniker faktiskt, trivdes i solen. 
– HIMMEL!  Vi är i final. Åsa Mannelqvist från Umeå hade bara en önskan.  Att få komma bland de 32 som var först till kvarn att anmäla sig och få tävla idag. De trailade ner en utställningsrod i täckt släp, var i Härnösand tidigt, anmälde sig som bil nummer 9 och kom med i tävlingen som bara kan ta 32 där först till kvarn gäller. 
-Vi fattar om publiken röstar bort oss och vi åker ur direkt men vi vill bara få köra i tävlingen en gång, sade de på telefon. 
Dagens slumpmässigt utvalda domare älskade den lilla roadstern och nu har de tagit sig ända till final. 
Spänningen gick att ta på.  De 99 domarna röstar både blått och rött och är delade. Ibland blir det omräkning. Då hänger det på en enda röst. Flest röster gäller.
FINAL. Två bilar som inte vet hur det är att förlora. Båda har tagit sig till finalen genom att vinna och vinna och vinna.   Sista duellen.  De två mest omtyckta idag. Vem tar hem segern?


Hon vann storvinsten. Alina Hellgren från Stigsjö kom i en Amazon från 1967. Domarspadarna innehåller siffror.  Presenter lottas ut på numren under tävlingen. 

Sista rösträkningen. Vem vinner 3.000kr och en plats i Superfinalen i Rättvik där alla orters bilar samlas för att käka upp varandra? Vinnaren där får 10.000 kronor och epitetet NORRLANDS POPULÄRASTE BIL samt får åka på utställningsturné våren 2020.
Lasse Andersson tar det med sin nyinköpta 1948 Buick Sedanette. För att ta sig hit fick han bl.a. slå ut frugan Ulla Laggren som kom i en 1959 Cadillac Flattop.  Applåder från tvåan och kanske dyker roadstern från Umeå upp i Kramfors 10 augusti när säsongens sista Krantz Challenge går av stapeln. 
Lasse and friends. Nöjd med Anders på Door2Door som hjälpt Lasse ta hem bilen från USA nyligen. Bilen kommer från Ontario, Oregon. På fredag innan jul kom bilen via trailer till Härnösand. Läs mer om Door2Door när Worldkustom gästade Anders Dahlgren . 

Shippingen hade bränt upp startmotorn eftersom de inte visste att den har 6V elsystem men en pensionerad bilelektriker, Sven-Erik Pettersson utanför Härnösand fixade den till ursprungsskick.
Buicken hittade Lasse på datorn när han var i Florida av alla ställen!
En superoriginalbil i orört skick utan en buckla eller spår av rostlagning.
-En sån  hittar man en gång i livet, sade han.
Nu sitter en Mercakrok bak på bilen och den får dra en husvagn till Rättvik.

Svenskarna kör med bilarna till skillnad från många amerikaner som bara har dem stående. Tomgången är ljudlös- 400 r.p.m. Den berömda kronan på högkant på luftrenaren, ni vet. Nu väntar superfinalen i Rättvik lördagen 27 juli framför travets stora läktare. Grattis Lasse Andersson. Där satt den!  
Anders Johansson från Sundsvall med sin gröna 1958 Oldsmobile vann stort för några år sedan. Idag var det Geir Arnesens tur att vinna bilbrottningen. Geir från Matfors åkte 1947 Chevrolet.

Polisen och tidningen om familjefesten: Trafikkaos och slagsmål. 
Polisen tyckte trafiksituationen var ansträngd på gränsen till kaos under lördagen.
Jag vet inte om befälet var felciterat av journalisten. Jag hoppas det.
Så korkad är inte polisen – hoppas jag.
Nostagiveckan startade med fullsmockad onsdag på Mittsverigebanan.

CRUISINGS HELA SJÄL ÄR SOM ALLA VET FULLSTÄNDIGT IGENPROPPADE GATOR OCH VÄGAR. Folk kommer från halva Sverige för att sitta i kö och trängas under några underbara timmar.
En cruising utan ansträngd trafiksituation är ett misslyckad cruising. Begrips!


Arkivbild

Om polisens uttalande verkligen kommer från polisen och inte är en feltolkning från journalisten är  uttalandet lika korkat som att säga:
1. ”Polisen finner  situationen i skogen ansträngande under O-ringenorienteringen med många som springer mellan träden.
2. ” Polisens ståndpunkt är att det är ansträngande många skidåkare i spåren under Vasaloppet.
3.  Polisens bedömning är att det är ansträngande många cyklister på vägarna under Vätternrundan.
-JAA, DET ÄR VÄRLDENS STÖRSTA CYKELTÄVLING! 

Kan vi slå fast det nu så alla kan känna sig trygga under de sju timmar om året det är cruising i Härnösand.
 – Cruising är lika med ett underbart ansträngande trafikkaos.

Allt gott!
2019 var ett fantastiskt år och tacksamheten är stor till alla som medverkade till ännu en trevlig och fin version av Nostalgidagarna Härnösand.

Arkivbild
Så många är glada.
Klubbar, media, kommunen, sponsorer, polisen, funktionärer, motorentusiaster och PUBLIK. Tack alla.
-Hela stan var på benen  – IGEN!

Så många glada. 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”MAGISKA Nostalgidagar i Härnösand med Krantz Challenge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *