Priserna rakt upp på DA-bilar i USA

(USA april 1 2017:) California black plate, blue ship cars, X-code.  Nu kommer DA-tagged-cars i USA och priserna går rakt upp när Trumps patriotiska vindar blåser. Har du en DA-tagged efterkrigsbil är bilen plötsligt värd det tredubbla. 

dacar3
Du kan sitta på en förmögenhet om du är villig att exportera din bil till USA. Som med mycket annat får trender inte samma genomslag i Sverige men om du har tur har priset på din bil tredubblats i USA ”över en natt”.

wHetast just nu DA bilar.  Alla pratar om det. I hemligstämplade dokument som läkt ut via Wikileaks framgår det att det amerikanska försvarsministeriet utsåg vissa fordon att tjäna landet vid en eventuellt attack utifrån och ett eventuellt krig på hemmaplan.

dav3Dessa var vanliga fordon av alla sorter tillverkade efter 1947.  Ford Chrysler eller GM, alla tillverkare gick beredvilligt med på att förse en halv procent av sina fordon med bokstavskombinationen DAV på identitetsplåten som sitter i motorrummet.

DAV för Designated Army Viecle eller i tagligt tal DA-cars.

auction

Plötsligt kan en 1964 Impala Sedan DA segla upp i 100.000 dollar.  Nästan 1 miljon kronor. Dollarmiljonärerna har fått en ny favorit.  Bilar avsedda att rulla i landets tjänst i händelse av krig inom gränserna.  Ägarna betraktas som hjältar och bilarna rusar i prislistan.

dav1
Så här tyder du din ID-tag.  Mekanikerna fick en stans med tecknet DAV. Anvisningarna var att efter att plåten skruvats fast stansen skulle plockas fram av arbetsledare under vissa perioder och DAV skulle slås in vid högra skruven.

dav2

Ingen vet hur många DA-bilar som finns. Kanske var arbetsledaren utbytt den veckan. Kanske glömdes det bort ibland, eller drogs över i tid.

 

 

Stansningen och därmed DA-bilarna togs bort inför tillverkningsåret 1977.  Äger du en bil med årsmodell 1947-1976. Kolla om du sitter på en vinstlott.

dacar


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Priserna rakt upp på DA-bilar i USA

  1. Heja Lars Åke, luktar aprilskämt din lurifax.
    Jag har en 56 Lincoln och på högra sidan av ID plåten står det DDAD.
    Kanske betyder Dont Drink And Drive……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *