Eller kanske vi ska skriva ”Börnt.” I TV-serien American Hotrods som utspelade sig hos Boyd Coddington ropades det på ”Börnt” så fort ett plåtjobb varför svårt, en lackering för komplicerad, eller ett förarbete för stort. Worldkustom har träffat den svenske TV-stjärnan och biloraklet Bernt Karlsson. by Lars-Åke Krantz
Bernt Karlsson från Jönköping gjorde sig tidigt känd i Sverige med sin Pink Lady, en Folkvagn ombyggd med måsvingedörrar och en lack som gjorde den till en showvinnare var helst den visades. Läs mer om Pink Lady på Sunday Slacker Den blev även vald till Sveriges snyggaste bil. 1988 tog Bernt med sig Pink Lady till USA och öppnade efter ett tag eget. Åren gick och vi fick bara sporadiska rapporter men så dök han upp i TV-rutan när det var kris hos Boyd Coddington.
Därfick man se hur den legendariske hotrodbyggaren Boyd sade att han kände en man som kunde fixa allt.
Kameran följde Boyd in på kontoret där han lyfte luren och sade. -Hi ”Börnt”, we need help.
Så kom han, vår egen svenske Bernt Karlsson, in i serien som en hjälte. Som en räddare i nöden red han in i American Hotrods och in i våra tv-rum.
Intervjun sker en tidig morgon på Elmiamässan 2008. Lokalerna är tomma. I sin monter stökar en välkänd profil inför anstormningen. Det är Bernt.
-God morgon, säger han och sträcker fram handen. Leendet är där i samma sekund och man känner direkt. Det här är en sympatisk kille, en generös personlighet och en alldeles vanlig bilskruvare om än otroligt driven i sitt hantverk. Att han är tv-kändis inte bara i Sverige utan i USA med 300 miljoner människor tycks inte bekomma honom. –
-När gjorde du Pink Lady, frågar jag?
-Jag minns inte exakt, det var väl åttiotalet, 1988 flyttade jag till Kalifornien och tog med mig bilen.
-Har du den kvar.
-Nej, jag sålde den.
(Vet du något om var Pink Lady finns idag. Skicka ett mail till Worldkustom på …)
När jag kom till USA började jag jobba hos Boyd. Jag var där i hans verkstad i ett och ett halvt år. Sedan jobbade jag åt en annan firma i 15 år innan jag öppnade eget.
-Vad gjorde du i den egna firman? -Nä, det var biljobb så klart. Allt möjligt som hade med custom, karossmodifieringar, skador och lackeringar att göra. Mot slutet jobbade jag mest med Ferraribilar och andra lyxfordon.
-Hur kom det sig att du hamnade i tv-serien?
-Duane ringde. De hade problem med den där svarta Corvetten som de sade att dörrarna inte passade i dörröppningarna på och ville ha hjälp med injusteringen men det visade sig snart att något var mycket mera fel.
Bernt är mycket öppenhjärtig och berättar om hur mekanikerna på verkstaden över lag var montörer. De påtade i sina skruvlådor och sprang runt men när det gällde karossmässigt hantverk var det få som finns att tillgå. Jag mätte en originalkaross och det visade sig att ”vår” kaross, som ursprungligen varit tänkt för race, blivit aningen taksänkt någon gång.
Inte mycket men den hade troligen därefter stått i solen och sjunkit och när man hängde dit dörrarna var de omöjliga att stänga. Filmcrue var där och skulle filma och karossen var omöjlig att få ihop. Det var då man ringde Bernt alltså. Bernts firma låg längre ner på gatan så det var inte svårt att titta över.
-Jag fick såga upp dörröppningarna, säger han enkelt. Golvet fick också flyttas och taket modifieras. Jag höll på dygnet runt en fredag-lördag-söndag. När Boyd-teamet kom på måndagsmorgonen var karossen klar.
Bernt berättar vidare hur han åker motorcykel med Duane
-Jag gillar Duane han har alltid ställt upp för mig säger han.
-En vecka efter Boyds död fick Duane dock sluta i verkstan, tillägger Bernt.
-Den där gula 1959 Cadillacen med Impalainstrumentering som du byggde. Är den kvar? -Nä, den går i Australien nu.
Dörrarna har öppnats till utställningen på Elmia och folk kommer direkt till Bernts monter där han har sitt mc-bygge.
-Efter det där med Corvetten fick jag ett bra erbjudande och då började åt Boyd igen och när jag hade litet tid över i verkstan bockade jag rör och byggde en egen mc-ram.
Dan och Duane visste om det och gick och flinade åt mitt hörn där jag hade delarna. Så småningom blev alla delarna klara. När motorcykeln var lackerad och i det närmaste färdigmonterad med motor visade jag Boyds fru, Jo den.
Efter ett tag kom Boyd. Han bara tittade och sade inte ett ljud. En tid efteråt hade de en utställning i garaget och då hade de rullat över min färdiga hoj till utställningsområdet. Jag sade inte ett ljud om det och Boyd tog i hand.
I montern står också en blond kvinna. Hon talar amerikanska med förbipasserande och hjälper kunderna som nu strömmar förbi.
-Berätta om din Charise, Bernt ler blygt.
-Ehh, ja, jag skulle beställa en ny Ford Mustang GT 500 åt mig själv och när jag ringde firman så svarade en kvinna som lät jättetrevlig och hette Charise. När jag ringde senare så kom hon ihåg mig och till på köpet så ringde hon upp mej långt senare när bilen var aktuell för leverans och ja, vi beslutade att träffas.
Charise hör vad vi pratar om och kommer över. Med ett glatt leende klappar hon Bernt på kinden.
-Att ha en blondin vid sidan som dessutom kan allt om bilar är inte fel, säger han, innan han övergår att signera böcker och tidningar i kamerablixtarnas sken.
Varfor maste man verkligen forstora en 59a Cadillac, varfor inte nat mera Svensson. En som vill ha en men inte har rad…