Rixglas är nytt. Ett hårt arbetande team med långvarigt kunnande i glasbranschen servar bussar och lastbilar såväl som gamla jänkare, hotrods och vardagsbilar under namnet RIXGLAS AB. Lördagen 21:a maj var det motorfest hos Rixglas i Hudik. by Krantz
Värme och sol lockade fram bilar utan tak och plåtrena varuprover från billackerare, plåtslagare och hotrodleverantörer.
Dragsters och racebilar rullades ut för vädring och publiken stannade för samvaro runt fikaborden.
– Rixglas hade fattat att man skall ha tur med vädret.
Härligt! Och fortsättning blir det. Grattis till er som fångade dagen i Hudiksvall.
Stefan Svensson VD Rixglas såg till att alla trivdes. Leo Markusson fyllde upp hela rollen som barnbarn till Valborg Markusson och njöt av allt som bjöds.
Wilma Anderssons dragster lät mest. Hennes högkompade 500-kubikare levererar 70 hästar och tar henne från 0-100 på 4,5 sekunder. Wilma började när hon var tio år och har efter fyra år avancerat och ligger just nu 3:a i SM-serien för Modified junior dragster.
Nu kommer Lina. Lillsyrran skall avlägga förarprov och licenskörning inom kort. 13 tävlingar hinner man med på en sommar. Kamratskapen är stor när förare från hela Sverige träffas varje helg och tävlar.
I släpet bakom huserar familjen och vid ratten Niclas Andersson som tävlat i Pro Mod i många år tills ryggen sade ifrån.
Nå, en och annan rövstöt får han emellanåt av Impalan med 454 och 500 hästar. En lagom kotmassage för en gammal racer som Niclas Andersson.
Solen tittade fram. Värmen var redan här och nu blev det hett på asfalten.
Jan-Erik och Margot Kling från Iggesund kom i en alldeles nybyggd Steet Altered. Jan-Erik är återfallsracer fast precis som Niclas Andersson skickar han ut andra familjedelar i 200 knyck. Margot har aldrig testat men 2016 blir absolut hennes år. Jan.Erik har bl.a. ägt Ragnarrök, alltså Hazze Froms Funnycar.
-Nä-men jag släntrade upp på Sundsvall Raceway och där var alla gamla gubbarna kvar och hade hur kul som helst så jag ”skylde på barna” och köpte två juniordragsters. Sedan blev det detta chassie och en gammal V8:a och nu dundrar det som förr igen.
Kling har fått gå igenom precis allt från grunden inklusive nya föraren Margot som smidig som en gymnast tar plats i brunnen, ett stadium Kling själv passerat.
Skulle Margot vilja bli avlöst har de två barn uppväxta i var sin dragster så förare saknas inte.
Hupp. Rixglas tog rutan och gick. Per-Erik Melins 65:a Pontiac pusslades isär med ännu en bit. Ljusdals Lack & Bilcenter jobbade på fältet idag med flera kundbilar. Rolf och Pär Johansson Rolf Johansson (t.v) har haft åtta anställda och sprutat färg vida omkring och länge.
-Idag lever jag min dröm, säger han.
– Jag har sonen Pär (t.h) med som är plåtslagare och lackerare precis som jag.
– Jag har sålt av och växlat ner till att göra det jag vill.
De har ”flyttat hem” också och bygger nu ut och skapar fräscha, ändamålsenliga utrymmen för att ta emot ”roliga” beställningar läs gamla bilar.
Köksluckor blir det också ibland i flake och pastell eller vad som önskas.
Klas Ljus Chevelle, en 72 med 71:a front har precis blivit klar. Såg ut så här.
Idag så här
Klicka på bilderna så blir de större medan Rolf kutar iväg till en annan Chevelle. Inne i glasverkstan står VD:s Stefan egen, svarta 454 Chevelle. Idag hoppar rutorna ut som popcorn.
Ser lätt ut när proffs gör det. De lägger en stålsträng som vevas in under gummilisten och särar på limmet. Sedan kan rutan lyftas ut och nu kommer Rolf springande. Karossen skall renslipas där rutan suttit i 40 år.
Han har redan laddat tryckluften och väntar på att rutan kommer ut sedan PANG så är han där och lever om något alldeles ofantligt. Folk tar med sig hela karamellskålen och går ut i solen.
Dagens omlevare heter Rolf Johansson (t.v.) men fick han leva om skulle han välja att göra det igen.
Glasmästare, plåtisar eller lackerare. Det är fantastiskt med passionerade yrkesmän och de står till ditt och mitt förfogande när vi behöver hjälp med pärlan.
Du kanske behöver mer än hjälp med nån detalj. Du kanske är i mitt galenskapen att bygga en egen bil. En hotrod. Det är inget ”fel” som skall fixas. Det är ”allting”. Kärran existerar bara i ditt huvud. Då är Kvarnberg din chans.
Stefan Kvarnberg i Gävle har helt otroligt alla Ford hotrodkarosser från 1923 till 1932 plus 1934 i glasfiberarmerad polyester. Ett unikt utbud. Bara att peka på vad man vill ha och det är inte vilka karosser som helst. Karl-Ola Englund heter en mytomspunnen karossmakare från svensk hotroddings vagga. Stefan har övertagit alla Englundkarosser och därefter fortsatt med egna i samma precisa finish.
Stefan är dessutom direktkopplad till USA:s äldsta Speedshop. En gigant som heter Speedway. Vidare har Stefan byggd roddar så länge att en del nu är skattebefriade. 30 år av kunnande, kvalitet och känsla. Kvarnberg i Gävle.
En 32:a ram från Pete & Jakes hemma på hyllan bara sådär.
En ny grej (t.v.) Framaxel som är pulverlackerad i silver.
Annat kul var den där ”plåten” som aldrig finns under taket vid framrutans insida.
Nytt är ”den nya vackra 27:a formen från Karl-Ola Englund ” som kommer att ingå i Stefans ”lager”. Hemma i garaget byggs dessutom en Ford pickup med litet andra proportioner vilken Worldkustom återkommer till senare. Rutramar finns redan i produktion. Du vet de där som kostar 20.000 i plåt. I plast är priset en fjärdedel.
Hillborn ! Den gamla sexiga insprutningen satt på en 84:a stepside med hytt från -74.
Magnus Nygren hade byggt själv tillsammans med fadren som är ingen mindre än Flathead Powers Anders Nygren.
Mannen som byggde upp ett internationellt erkännande runt sina sidventilstekniker och sedan sålde hela företaget till USA. Nu var de här och Anders sålde korv i godan ro för att överskottet skulle gå till Ljusdals Dragracingklubb med Föne Flygbas som deras egen Färlila Raceway.
Magnus hade kört sedan 16 år och fyllda 21 har han bra koll på tjyv- och rackarspel vid startgranen liksom temperaturer, däckstryck och växlingspunkter. De åker Chev smallblock med Pontiactoppar från NASCAR- racing. – Vi har kört tior, på vanlig E85 sade Magnus. Hillborn är det svåraste insprutet men det är BALLT sade far och son.
Stöd ensamåkande dragracingbarn. Jag försökte få de här supertrevliga grabbarna, som är så stora att de kan döda en på en miss, att se grymma ut men det gick dåligt. Pappa Anders (ovan )försökte i alla fall men Tjadden (nedan) var utom allt hopp. – Va fasen Krantz, ska jag se grym ut?! Det har jag glömt hur man gjorde. Allt fler kom under dagen . Tjadden kom med de två till vänster och AC Cobran var en kul nykomling.
-Köp’an sade spanarna i Roger Olssons mobiltelefon när de ringde.
Roger hade sagt att han skulle ha en AC Cobra innan han dör och nu ringde mobilen.
-Köp’an sade spanarna som siktat bilen i Rättvik.
– M-men är ni säkra nu då ?
– Du har ju sagt att vi skall säga till. Nu ringer vi skrek de i andra änden och Roger avlossade pengarna från kontot.
Han blev inte besviken. AC Cobran är något av det fetaste vi sett. Krantz borde såklart ha koll på detta men det hade han inte. Efter att ha glott på den i flera minuter kom han fram till att här var något väldigt lurt. Han har åkt i en äkta Cobra och sett otaliga byggen men denna …?
– Vad är det?
Då plockade ägaren fram registreringsbeviset
AC Cobrakitet är framtaget för att träs över ett Corvettechassie rakt av. Det är därför den är så svullig, fet och bred. Den skall svälja en Corvette! Motorrummet var en uppvisning i vilseledande taktik. Under alla Fordkåpor sitter en Corvettemotor från Chevrolet.
– Kul!
Bilen torde gå som en modern Corvette med all bekvämlighet som ett modern Corvettechassie kan erbjuda och ändå se ut som den klassiska AC Cobran.
Instrumentbrädan hade man dock inte brytt sig om att ge AC Cobralook, tvärtom, här hade man gått andra vägen med så mycket avvikande som möjligt. Kyligt.
Hotrodhunden
Zimba gillar inte bilåka med när Juha Nurmä från Hudiksvall startar 34:an är hon först in genom självmordsdörrarna.
– Bra smak.
Från Ljusdal kom Uffe på ES Motor med en Olds till salu. Cruisingslingan i Ljusdal är dragen precis utanför jänkiebilsbutiken ES motor som bjuder på band och grill den 18 juni. Låter som en bra vätskekontroll på varvet.
Med motor ur en pistmaskin
Patrik Turri jobbar på Rixglas och åker entusiastbil i form av en VW Callooker. Sänkt och och ombyggd har han fått bra ”stance” på bilen. Motorn är en 1600cc motor från en pistmaskin. Dubbla förgasare som synes. Bygget är delvis ett ”skolprojekt” från tiden omkring 2010. Gert Blanck från Gävle hade en ovanlig kombination. Ford Galaxie 1964 med sexa.
-Den ska sitta kvar, sade han. Riktigt udda idag och går väldigt fint.
Gert var inne för att få ett stenskott lagat samt nanobehandla den. En nanobehandlad ruta behöver inga vindrutetorkare. Stenskottet trollade Stefan Svensson bort för småpengar och rutan behövde inte bytas.
På kontoret huserar Stefans syrra Therese. Efter två år har de sju anställda med kontor i Ljusdal och Hudiksvall med option på ytterligare utvidgning inom en nära framtid.
Therese blev headhuntad av sin bror.
-Jag vill ha dej som spindel i nätet , sade han till syrran.
Det bästa betyg man kan få.
Patrik Turri, Emil Hertzman, Tessan Persson med Sebastian Halvarsson på armen, Stefan Svensson och Anders Sörqvist på samma ställe för ett ögonblick.
Stereon spelar Be-bop -a-luba. Bakom står bigblockchevellen som Stefan (t.h) ägt i 16 år. Idag ger den 680 hästar och 852 Nm i torque.
Den här killen är på riktigt.
Rixglas har kommit för att stanna och serva.
– Jag vet vad jag vill och det gasen i botten som gäller, säger Stefan som finns i glasmästeriet på dagarna och är ute och servar tunga fordon på nätterna.
-Tack för en härlig dag, sade en nöjd kund i Hans Hammarberg från Harmånger.
En reaktion på ”RIXGLAS i Hudiksvall bjöd in till motor- och glasdag.”