Scandinavian Jackpot – dumma svenskar.

En strid ström svenskar köper hus på Floridas västkust just nu. Efter avslutat arbetsliv lockar värmen och det är ju inte direkt fult i omgivningarna. Men allt är inte som i Sverige. ”Scandinavian Jackpot” säger de amerikanska mäklarna om dumma svenskar. 
Jag skriver ovanligt vasst denna gång men det är av omsorg om presumtiva köpare så det blir så bra som möjligt för er.  :0)

florida-by-night1

Krantzen har bott i sydvästra Florida vintertid i åtta år och lärt känna flera amerikanska mäklare privat. Deras betyg till skandinaviska köpare är inte nådigt.  Funderar du på vinterboende. Worldkustom ger dig ett råd värt hundratusentals kronor. Fatta att allt i världen inte funkar som i Enköping, Trelleborg eller Sundsvall.

florida-by-night7Sverige är en parentes och Amerika är en kontinent av rytande finansiella skarpslipare där varje ekonomisk uppgörelse är en duell och där du behöver en advokat för att få ut på din tandvårdsförsäkring. USA är inte farligt. Du måste bara fatta att du inte fattar och använda hjälp – som dessutom är gratis !!!

I Worldkustom får du tipsen. 

florida-by-night3
Landet är underbart, vänligt, tillrättalagt, artigt, generöst och välkomnande. florida-by-night2
Boendet är en dröm där det känns som man lever i en bubbla.  Snö, salt, grus, slask och gråväder finns inte och det känns som att man åker omkring inomhus med bilen eftersom det är mjuk rumstemperatur dygnet runt.
kzusa_001-dammsugning-av-garageuppfarten-jag-har-ombesorgt-en-vit-garageuppfart-och-den-maste-hallas-snygg Det är rent snyggt och städat och plötsligt kör du dammsugaren på garageuppfarten medan Sverige har snörekord.
florida-by-night8
Bilträff alla dagar i veckan. Roliga bilar finns överallt i trädgårdarna, skymtar i öppna garage och rullar  till vardags. Du hittar dom överallt om du cruisar i bostadsområdena. Byggen. garagesDu ser dom också såklart på de otaliga veckoträffarna som pågår alla dagar i veckan.
florida-by-night11Massor av garv. Om du vill kan du hänga med hem till någon av oss på måndagarna  efter bilträffen.  Vi alternerar. Här delas erfarenheter och tips. Var hittar man vanlig bakjäst? florida-by-night12Gubbgänget denna måndag ventilerade amerikansk oktan kontra svensk oktan. Du vet väl att det skiljer. Lättsamt och uppsluppet. florida-by-night10Lördagseftermiddag med cruising i Englewood på Floridas sydvästkust. Vid bordet Värmland och Dalarna. Det rinner in nya svenskar hela tiden. Nu kommer rådet och försök fatta nu. SKAFFA EN MÄKLARE!
florida-by-night6
Husen är billiga, har pool och är en dröm för en frusen svensk men det funkar INTE som i Sverige så bli inte ännu ett offer för . . .
scandinavian-jackpot

Jag har hört många svenskar som är nöjda med sina boenden men som önskar att de gjort annorlunda vid köpet.  Det funkar inte alls att göra som i Sverige nämligen.
florida-by-night13
När man letar hus i Sverige surfar på nätet, kollar Blocket, läser annonser och när man hittat ett hus man är intresserad av lyfter man luren och kontaktar den mäklare som har huset till försäljning. FEL I USA!

Ring inte Brenda
FEL i USA. Att ringa mäklaren som säljer huset i USA är som att kasta sig i armarna på fienden. Mäklaren som säljer huset vill bara en enda sak. Ta så mycket betalt som möjligt eftersom hen är anlitad av säljaren.

Gratis hjälp
Du måste ha en boxare i din ringhörna. En egen mäklare som kan alla trix, lagar, kutymer, fallgropar och finesser och som jobbar för dej.
-Så kan man väl inte göra och . . . usch vad dyrt tänker direkt en snål svensk men lyssna nu. Din mäklare är GRATIS.
-Begrip. Din mäklares kostnad betalas av säljaren i USA.
Därför, när du själv ringer mäklaren som har huset till försäljning och de förstår att du är en privatperson ljublas det för då blir det klent prutat och det blir ingen mäklarkostnad eftersom du inte har någon mäklare utan du ringer själv.  Denna dubbelvinst har ett namn hos amerikanska mäklare:
scandinavian-jackpot
En dum nordbo som plockar upp plånboken, betalar det som begärs och till på köpet  kostar affären inte säljaren någonting då du inte ens har en mäklare. Lär dig nu svensk!

Så här skönt och praktiskt och fint och tryggt går det till i USA.

florida-by-night5
1. Skaffa en mäklare du litar på och känner förtroende för.  (Det gjorde Krantzen.)
2. Berätta vad du vill ha.  (Krantzen beställde dubbelgarage, söderläge och pool.)
3. Din mäklare är inte begränsad till ”egna hus till salu”. Din mäklare kontaktar vilken annan mäklare som helst och kan förmedla vilket hus som helst även om det står en annan mäklare i annonsen. Det är det som är grejen.
4. Din mäklare har helt andra kanaler än ditt internets Zillow ellerTrulia. De har egna nätverk där de ser nya hus långt innan de hamnar på internet.  Som exempel. Jag försökte hitta egna hus på nätet och kontaktade min mäklare typ – kolla här vad bra . . .

Svaren jag fick var av karaktären
1.”det där är redan sålt fast det ligger kvar på nätet” eller
2.”det där är ett Short Sale”  (Short Sale låter ju bra för en svensk men i USA betyder Short Sale att affären kan ta ett år att genomföra) eller
3.”det där huset har Chinese Drywalls” ( 2002-2006 var det byggboom i USA och gipsskivorna tog slut. Då importerades kinesiska gipsskivor till Florida men de klarade inte luftfuktigheten. Väggarna sög upp och bevarade fukten. Elkablarna i väggarna rostade av vid skruvarna till eluttagen. Husen är billiga men alla väggar och en del el måste rivas ut. ) eller
4. ”Det där huset är vida känt hos alla mäklare. Det har kanonläge men är fullt av mögel”

De har en helt annan koll
Istället kontaktar mäklaren dig efter ett tag med fem hus enligt dina önskemål och så åker ni och tittar tillsammans och du har proffset på din sida.  KUL!
Mäklaren gör sedan, i samråd med dig,  allt prutande med den säljande mäklaren samt pappersjobbet med bank och myndigheter.

Men vilka vrålhus. Finns det inga enklare och billigare?
night2
night5Krantzen har ett förhållandevis enkelt hus men det klart. Det blir ett annat stuk i Florida. Min mäklare letade fram ett hus efter mina önskemål. Dubbelgarage, söderläge och pool.  Dessutom hittade hon ett hus vid en kanal vilket jag aldrig hade trott varit ekonomiskt möjligt.  Mäklare kan.

I slutändan funkar det bättre än i Sverige alltså.
I Amerika är allt anpassat för dumskallar. Ingen begär att du skall kunna husbranschen bara för att du vill köpa ett hus. Därför anlitar du först en mäklare. Det kostar dej inget. Mäklaren jobbar för dig. När huset säljs tar din mäklare ut sin del från säljaren.

– Bättre än i Sverige alltså och Worldkustom kan ge dig en konkret kontakt. En trygg svensk med 30 år som mäklare i USA. Han bor i Cape Coral och är en alldeles vanlig kompis och med på måndagsträffarna då vi pratar bilträffar. Det Gunnar inte vet om hyra eller köp av hus och lägenheter är inte värt att veta. Kom ihåg att han kostar dej inget.  floridahuset1

Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

6 reaktioner på ”Scandinavian Jackpot – dumma svenskar.

  1. December jan februari är de absolut dyraste månaderna att hyra.
    Köp ett hus och hyr ut istället.

    Tack Sven Shellbeck och . . . östkusten är också jättefint .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *