Supersnabbt lok från 1916 till Härnösand

171 ton ånglok gled in på Härnösands central i nysnön.  En järnvägg på järnväg, fyra meter hög och 20 meter lång blir ett nytt landmärke i Härnösand.  Calle Lundkvist heter köparen av loket tillika ägaren av  Sveriges största bilmuseum beläget i Härnösand. av Lars-Åke Krantz 

lok6Hundra år gammal gled den stolta damen fram med finess 2016.  Hon var ett blixtrande snabblok som utklassade allt annat på land.

lok9Blixtsnabb
Medan bilparken 1916 skramlade runt på cykelhjul i 40km/h tog det svenska ångloket B-1287  sina resenärer till 120 km/h. Tillåten topphastighet för snälltåget var 85km/h men hon orkade mycket mera.  Detta lok gick tre gånger så fort som bilarna. Som om X-3000 skulle ha gjort 600km/h idag.

lok13

Trettontusen hästar
Hundraåringen B 1287 kan skjutsa dig i motorvägsfart när som helst.  171 ton tung vill hon ha tusen liter i milen.  Vatten alltså och för att vattnet skall bli ånga 200 kg kol per mil dessutom.
–  B-1287 är omsätter 13.400 hästar och behöver tanka var femtonde mil.

Här vill artikelförfattaren tack alla från  ångpannespecialister  till tågälskare till sjötekniker som hört av sig och varsamt påtalat att ovanstående inte kan stämma.  Det har uppstått en jättetrevlig lördagsdiskussion på facebook.  Tack för er kunniga input. 

Kontentan är att lokets effekt är nio megapond.
Megapond är inte ens ett mått på effekt utan ett äldre mått på kraft inom fysiken. Kraften definieras som massan för ett kilogram under påverkan av jordaccelerationens dragningskraft 9,80665 m/s2 som är ett medelvärde av jordens gravitationsfält. Kraften 1 kilopond för massan 1 kilogram är därmed lika med 9,80665 newton.

Solklart. Åhh vad intressant. Vilken fin tabell.  Waow vilket lok. Det måste jag se. 
effekt

 Eftersom detta är en snabb-blaska på nätet med 70.000 läsare  som rullar fram bulletinen med tummen på mobilen medan man slötittar på TV  översatte jag den effekt som går åt för att koka allt det vatten som genererar ovanstående ånga som driver hela fabriken.

Osexigt
En tågman på plats vid överlämnandet av loket  hävdade att det går åt 10 MW, tio miljoner watt, för att koka vattnet.  Föga sexigt det också och säger absolut ingenting utom för (Jämtkraft och Svenska Kraftnät)  så jag översatte watt till hästkrafter.

Det går åt 13.400 hästar för att få fart på tryckkokar’n.  
– Det var korkat gjort för storheten hästkrafter är av tradition intimt kopplad till uteffekt. 
– Inte till ineffekt. 
Det blev en jättekul debatt på lördagskvällen. 
Tack alla engagerade läsare.

-Jamen hur många hästar är loket på nu då?
– Ingen aning. Beror på energinivån i kolet, rosten i pannan, verkningsgraden vid olika tryck, eldarens biceps samt eldarens motivation då det inte föreligger någon absolut korrelation mellan biceps omkrets och mängden skyfflat kol.  Om eldaren får ett sms sjunker effekten. 

lok8

Härnösands Bilmuseum
Fyra meter hög och 20 meter lång har hon kommit till Härnösand för att stanna. Calle Lundkvist har fixat en parkeringsplats vid bilmuseet och du har fått ännu en anledning att besöka Sveriges största bilmuseum beläget i Härnösand.

lok11
Lotta och Kenneth Bergman  tog fram hackgräv och spett på morgonen.

lok12Micke Skoglund (t.v.) var något på spåret.  Exakt på utsatt tid söndagen 6 november 2016 klockan 11:23  rullade loket in.
lok16
Allt gick väl och det känns fantastiskt bra sade en av de ansvariga för flytten, Hans Sjögren.

lok7
Calle Lundkvist, ägare av museet, kollar in sitt senaste köp medan Hans Sjögren drar åt handbromsen.
lok1
Ostkustbanans vänner, Sundsvall hade restaurerat loket och kört så det bokstavligen rykt. De här grabbarna kunde varenda skruv. Magnus Eriksson, Rolf Bergman och Rune Lindgren.

-Loket väger 171,4 ton och ett helt tåg vägde ofta 500 ton. Trycket i pannan är 11 kilo och allt man eldar igång innan avfärd motsvarar tio miljoner watt eller 13.400 hästkrafter.
lok3
lok2Loket var hypermodernt för hundra år sedan 1916 och hängde med i trafik ända fram till femtiotalet. Då hade det fått elektrisk underhållsbelysning.

Provtryckt och godkänt i Örebro 3 mars 1952.

lok4lok5
Folk var bevisligen starkare förr.

Domkraften fram är till för att lokföraren vid urspårning skulle kunna lyfta upp loket fram och dra tillbaka det på rälsen.

Idag orkar ingen ”normal” ens lyfta domkraften.

lok8Hur känns det nu då Calle?
Direkt loket blev synligt på bangården i Härnösand och gled upp vid perrongen kändes det helt fantastiskt.  Nu när det är ordentligt parkerat på ett industrispår i hamnen och allt har gått bra är det en skön känsla.

– Senare skall vi dela loket vid tendern, flytta upp det till museet här intill och montera ihop det igen, log Calle.

data2

Mer om museet

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

7 reaktioner på ”Supersnabbt lok från 1916 till Härnösand

 1. Med all respekt, kommatecknet har nog kommit fel, det ska nog vara 1340 hk eller 986,24 Kw om ni så vill. 13 000hk passar bättre på ett 50 tusen tons handelsfartyg. ;-)

 2. Calle levererar som vanligt och Härnösand har ännu en attraktion som gör att vi bara blir mer och mer intressant.
  Tack Calle å kom ihåg: Full gas spar tid?

 3. Fantastiskt bra gjort!
  Detta är kultur på det högre planet.
  Att bidra med något som i stort sett alla människor gillar, tycker är fint, häftigt, är historiskt viktigt att bevara och dessutom är ovanligt i dagens plastsverige det är en bragd. Bra gjort Kalle med flera som inte bara pratade utan genomförde idén om ett ånglok till Härnösand.

  1. Steel is real,byggt av svenskt kvalite’ stål av grova hantverkar nävar som slapp blanda in skräp importerat från Kina

 4. 171 ton skall nog vara 117 ton vilket var tjänstevikten inklusive A-tender.

  Sedan var inte B-loket blixtrande snabbast och ”utklassade allt annat” som texten påstår. Ett F-lok från samma tid var klart snabbare.

 5. Tack för edra kommentarer. Det gör Worldkustom mer intressant. Ha en bra söndag och välkomna att titta på loket till sommaren då Härnösands Bilmuseum öppnar igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *