Ingen kör med sitt kön.

SVERIGE. Ladys Run i Hudiksvall blev en deltagarmässig och publikmässig succé och arrangörerna är redan överhopade med förfrågningar om anmälning till nästa år.  Sedan var det det där med krönikan av Mathilda Svensson som publicerades på samma helsida som reportaget från tävlingen i Hudiksvalls Tidning.  ”Ingen kör med sitt kön.”

ladysrun

Om Mathilda Svenssons avsikt var att väcka känslor och debatt så lyckades hon så till den grad att HT lade locket på.Lyssna nu mina kära läsare av Worldkustom. Jag vill inte ha något näthat eller hets mot Mathilda. Det är ett fritt land!

Som nyhetstidning finner Worldkustom dock det intressant när en kommentar av styrelseledamot Sven Dehlin inte får plats förrän det kortats ner och klippts av Hudiksvalls Tidning. Att han sedan får över 50 delningar första dygnet när han lägger det på FB understryker engagemanget hos berörda. Allmänhetsprincipen alltså. Därför kommer här Mathilda Svenssons krönika och Sven Dehlins kommentar, båda i sin helhet.

mathilda
       Mathilda Svensson

Ingen kör med sitt kön

Under hela veckan har vi haft Glada Hudik 
Summer Week i Hudiksvall. Varje dag har det bjudits på nya aktiviteter, veteranfordonen har fått sin dag, motorsporten har fått sin dag och kvinnorna har fått sin. Men vänta nu, kvinnorna?Det är på sin plats att fundera hur arrangörerna tänker kring Ladies Run, orienteringstävlingen som hölls under fredagen. För att kvinnorna ska få en plats under denna mansdominerande vecka så måste de tydligen få ett 
eget evenemang.
.
Mig veterligen finns det inga kvinnor som kör med sitt kön. Inte män heller för den delen. Att det på något sätt skulle finnas fördelar med att ha det ena eller andra 
bakom ratten har jag heller aldrig hört talas om.Tanken bakom är säkert god. Tävlingen ska kanske ses som ett sätt att inkludera kvinnorna i ett privilegierat område där männen annars har företräde. Men det måste inte marknadsföras med en rosa bil, innehålla ett pris för bästa klädsel eller uppmana till fika längs 
vägen.
.
Det upprepar bara ännu en gång att det skulle finnas manliga och kvinnliga egenskaper, när det egentligen är samhället som har bestämt att rosa är en tjejfärg.Tjejtävlingens vara eller icke 
vara knyter an till något större, nämligen problematiken i vad vi väljer att kalla saker. Det cementerar en uråldrig uppfattning om att vi beter oss olika beroende på vilket kön vi fötts med, där våra personliga egenskaper blir sekundära.
.
Jag tänker på Bic, företaget som gör bläckpennor. För två år sedan lanserade de tjejpennan. En lite nättare penna som fanns i färgerna lila och rosa. För oss med tjejhänder, för vi kan ju omöjligen skriva med en traditionell manspenna. Jag tänker på Arlas produkt Female mjölkdryck, alltså tjejmjölk för 
våra tjejkroppar.
.
Jag tänker också på hur många av oss slentrianmässigt kallar ett band som bara består av tjejer för ett tjejband. Backstreet Boys må vara det omvända, nämligen ett pojkband, men det är en genre. Vi skulle inte kalla ett rockband med män för pojkband. För ett rockband med 
kvinnor gäller inte samma sak.
.
Ladies Run är bara ytterligare ett exempel på att kvinnor inte får delta på samma premisser som männen utan prefixet tjej framför. Tjejpennor, tjejmjölk, tjejband och tjejtävlingar är den onödiga segregering som står mellan oss och jämställdhet. Då kommer 
vi äntligen att skriva med pennor, dricka mjölk, spela i band och köra bil. Utan att någon först vill ta 
reda på vad vi har i byxorna.
Mathilda Svensson
……………………………………………………………………………………………………………………………
sven
Sven Dehlin
Förtydligande om Ladies Run under Glada Hudik Summer Meet
Replik på Mathilda Svenssons krönika: Ingen kör med sitt kön om Ladies Run i HT den 19:e juli.
.
Jag tycker att det är otroligt lågt av HT att efter en så lyckad Motorvecka som Glada Hudik Summer Week var sätta in en krönika som den som fanns i HT den 19:e juli. Att smutskasta ett rally som var så uppskattat av deltagarna att flera redan samma dag som rallyt genomfördes ville anmäla sig till nästa års rally. Årets rally var dessutom fulltecknat på nolltid och många flera hade velat delta om platser funnits.
.
Krönikören verkar vara i total avsaknad av kunskap vad det gäller såväl motorhobby som musik och 50-talet med enda mål att skjuta in sig på feminism och könskvotering. Hon ställer sig frågan hur arrangörerna tänker kring Ladies Run och pratar om en mansdominerad vecka i ett privilegierat område där männen har företräde. Jag vill därför belysa lite hur det ser ut bakom kulisserna.
.
Många arrangerande kvinnor i styrelse och kommunleding.
Arrangörsklubben Midnight Cruisers är en förening med många kvinnliga medlemmar, ett flertal med egna Amerikanska bilar och med en styrelse bestående av 3 kvinnor och 2 män. Vi har under närmare ett års tid jobbat med att få till programmet för veckan och att få alla bitar att falla på plats. Hela tiden stöttade och pådrivna av Fokus Glada Hudik genom Turistchef Annika Bergström och Ulrika Beijer. Ett flertal andra föreningar var också involverade i Motorveckan. Onsdagen stod Dellenbygdens Motorveteraner för, en förening med kvinnlig ordförande och flera kvinnor med egna fordon.
.
Inget privilegium för män
Torsdagens Motorsportens dag arrangerades av SMK Hälsinge med flera kvinnor styrelsen och ett flertal kvinnor aktiva inom rallysporten. Ingen av dessa motorföreningar skulle på något sätt medvetet motarbeta kvinnor att skaffa egna hobbyfordon eller att engagera sig i föreningarna. Det är inget privilegium endast för män.
.
Jag kan heller inte förstå vad som menas med svaret på en tidigare insändare i ämnet att kvinnor inte släpps in på samma villkor som männen. Kvinnor har inte på något sätt varit förbjudna att delta i någon av veckans övriga aktiviteter och männen har som krönikören vill påskina inte haft något företräde utan alla oavsett kön har haft möjlighet att delta på samma premisser.
.

”Man behöver inte försöka kila in feminism överallt där inte ett grundproblem finns.”

.

Juryn som bedömde bilarna och kvinnornas klädsel på gågatan bestod av 3 kvinnor och 2 män även där en majoritet kvinnor. Där fälldes spontant repliken av en av de kvinnliga jurymedlemmarna: Bland det roligaste jag gjort. Jag har därför svårt att förstå uttrycket mansdominerad vecka. Jag tycker att alla måste ha rätt att själv välja sin hobby utan att det ska behöva kvoteras och diskuteras i könsperspektiv av feminister. Man behöver inte försöka kila in feminism överallt där inte ett grundproblem finns.
.
Påhopp
En av tankarna bakom Ladies Run är att tidsenligt med bilen visa upp alla vackra kläder och frisyrer som kvinnor bar på 50-talet. Och framförallt att alla inblandade ska ha roligt. Flera av de kvinnliga deltagarna i rallyt som har lagt ner mycket tid, arbete och pengar på att som dom såg det klä upp sig har känt sig påhoppade och förnedrade som individer i krönikan.
.
Att sen blanda in färgen rosa som en könsrelaterad färg visar ytterligare att man missat det mesta i sammanhanget. Alla med lite insyn i 50-tals bilar, rock n roll och rockabilly vet att rosa är en flitigt förekommande färg i sammanhanget på såväl bilar som skjortor och kavajer se bara på Brolle jr med sin rosa Cadillac eller Elvis Presley med alla sina rosa Cadillacs. Jag tror inte att någon som lackerat sin bil rosa har förknippat färgen som en tjejfärg i dessa sammanhang.
.
Fika??
Hur man sen kunde få uppmaningen att stanna och fika någonstans efter vägen som något negativt i samband med Ladies Run det påhoppet förstår jag inte ens tanken bakom. Men jag kan förklara arrangören Midnight Cruisers och Fokus Glada Hudik`s tanke bakom den uppmaningen. Fokus Glada Hudik och Turistbyrån vill naturligtvis locka turister till kommunen därför förlades rallyt runt Dellensjöarna i finaste möjliga miljö med stopp vid olika turistattraktioner.
.
Att få stanna till och fika i den miljön är inte alla förunnat. Från arrangörshåll är fördelen med fikastopp under rallyt att inte fordonen klumpar ihop sig utan sprids ut och kommer till kontroller och målgång med lite mellanrum. Midnight Cruisers driver från i år också ett annat event som heter Åkdon & Termos där man som namnet antyder också uppmanas till att fika. Har aldrig hört någon säga någonting negativt om detta.
.
En annan tanke i sammanhanget är, undrar vad man skrivit om klubben i stället för Ladies Run kört ett Commercial Run som också är ett vanligt förekommande rally i veteranbilshobbyn. I ett Commersial Run deltar man med gamla arbetsfordon av olika sort allt från schasmopeder, till lastbilar, bussar med mera. Naturligtvis klädd efter fordonet både vad det gäller årgång och arbetsuppgift.
.
Skulle man då från HT`s sida på något sätt vinklat det som något negativt mot arbetarklassen?
.
Sven Dehlin
med många år i styrelsen
för Midnight Cruisers

Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

10 reaktioner på ”Ingen kör med sitt kön.

 1. Underbart svar. Konstigt att man måste försvara en sådan enormt fint evenemang. Tack för uppvisningen.

 2. Undrar om hon någonsin besökte ovan nämnda evenemang eller om hon bara reagerade på ordet ”Ladies”?
  Hoppas någon tar med sig Mathilda Svensson med sig på dragracing.
  Det är mig veterligt en av få sporter där kvinnor och män tävlar, sida vid sida, på lika villkor.

 3. ”Tävlingen ska kanske ses som ett sätt att inkludera kvinnorna i ett privilegierat område där männen annars har företräde. Men det måste inte marknadsföras med en rosa bil, innehålla ett pris för bästa klädsel eller uppmana till fika längs 
vägen.”

  Jag var med och körde Ladies Run och jag var med på flera andra saker under veckan bland annat så körde jag på Cruisingen som faktiskt räknas som den bästa här omkring. Vad jag vet så var ingen rosa bil med och hade den varit rosa, så är det för att det fanns mycket bilar i den kulören på 50 talet och det verkar Mathilda Svensson inte ha en aning om. Att uttala sig om något man inte vet ett smack om och dessutom uttala sig på detta sättet gör att man som kvinna mår illa.

  Dåligt av HT att ha denna urdåliga reporter…..Jag har inte som kvinna känt att jag är i männens privilegierade värld.
  Inget annat mig veterligen drar så mycket folk som just Cruisingar. Alla är med unga och gamla och alla är lika glada. Hade det varit t.ex fotboll så hade det varit misshandel och fyllslag. Jag vill tacka arrangörerna till denna motorvecka som ställt upp och gjort den möjlig och jag längtar till nästa år.

 4. Efter att ha läst hennes text flera gånger förstår jag ändå inte vad hon vill få fram. Är hon ironisk eller är hon på riktigt? Krönikan består mest av slitna klyschor och åsikter som framförs som absoluta sanningar. Hon har uppenbarligen varken besökt eller intervjuat någon under arrangemanget. Egentligen är det synd om henne! Hon vill säkert väl men misslyckas fullständigt. Frågan är bara om hon inser det eller inte.

  Varför inte bjuda in henne nästa år, klä upp henne tidstypiskt och sätta henne bakom ratten i en rosa dröm? Då kanske hennes köns letande får en ny dimension för hon verkar ju vilja veta vad som gömmer sig innanför byxorna på bilfolket. Vem vet vad i så fall nästa års krönika kommer att handla om? Det svenska stålet kan kan ha många förklädnader!

 5. Väldigt bra Sven, och hade det varit en av de manliga sk journalisterna på HT som i all journalistprediktnings-mening tänkt sej det här som ett scoop hade han fått sparken direkt, typ kränkning av klädsel och ett rent påhopp av motsatt kön….Antagligen av Mathildha själv eftersom hon själv varit beblandad i denna synnerligen jättepopulära fest men tyvärr inte hann Googla vad det egentligen handlade om. Man undrar vad Mia på Wheels skulle säga om det här:-)

 6. Hej,
  Blir ledsen av att läsa Mathilda Svenssons skrivelse. Snyggt och bra svar av Sven men tyvärr har aldeles säkert Mathilda inte förstått vilket fel hon och chefredaktören hör gjort.

  Jag skulle ödmjukt föreslå att allt motorfolk i bygden bojkottar tidningen med hänvisning till att tidningen motarbetar vår fantastiska bilhobby. Dessutom är det lämpligt att bojkotta samtliga företag som annonserar i tidningen med samma hänvisning samt naturligvis berätta både för annonsörer och tidningen som sådan varför. Detta är enda sättet att visa vårt missnöje.

  Jag tycker ju att en tidning skall spega lite av läsarkretsen och jag är ganska övertygad att det finns flera motorentusiaster i bygden än FI sympatisörer!

  mvh
  Gunnar

 7. Saxat från HT 24/7

  Insändare Replik på Mathilda Svenssons krönika i HT 19 juli.

  Som kvinnor och medmänniskor håller vi givetvis med om att jämställdhet inom alla områden är eftersträvansvärt. Däremot tycker vi det är synd att någon med uppenbart begränsad erfarenhet av veteranbilssammanhang får kommentera det damrally som är det första rallyt som anordnas under motordagarna i Hudiksvall.

  Synd också att krönikören lägger fokus på en liten detalj, under en vecka som betyder mycket för Hudiksvall som stad, kommun och turistort. Många tjejer och killar inom Midnight Cruisers har jobbat hårt för att få till stånd ett event som drar både publik och deltagare.

  Det är en möjlighet att lyfta fram en minoritet inom en hobbyvärld som domineras av män. Krönikörens okunskap märks inte minst på kritiken mot fika (alla behöver vi äta, oavsett kön) och att deltagarna ska klä upp sig. ’Concours de Charme’ är en vanlig företeelse i veteranbilssammanhang sedan cirka 50 år. Det förekommer världen över och går ut på att besättningen, både män och kvinnor, ska klä sig och ha tidsenliga accessoarer i enlighet med fordonet.

  Johanna Rolin

  Lena Forss

  Catarina Forss

  tre nöjda deltagare av Ladie3s Run, i VW 1966

  ———————————————————————

  Svar direkt

  Att Glada Hudik Summer Week var en lyckad satsning tror jag också, inte minst efter att ha träffat massor av nöjda besökare. Att jag har begränsade erfarenheter av veteranbilar är också helt riktigt.

  Men som jag skrev i krönikan så tycker jag att det handlar om något större. Att kvinnor inte släpps in på samma villkor som männen är inget vi bara ser inom motorsporten. Därför tycker jag inte att det är en liten detalj, eftersom det är en del i något större som vi inte kan bortse från.

  Jag förstår inte varför det var just den här tävlingen som spetsades till för att enbart rikta sig till kvinnor. Varför i sådana fall inte göra samma sak med något av de andra evenemangen under veckan? Jag undrade varför kvinnorna skulle bjudas in exklusivt till ett sammanhang som, så vitt jag kan se, fokuserade mycket på yta. Att alla behöver äta är förstås sant, men just fika nämndes ingen annanstans än just här.

  Tanken med Ladies Run var god, jag tror verkligen att arrangörerna ville väl. Men det jag ifrågasätter är hur ytterligare en uppdelning av kön leder till mer jämställdhet. Det gäller förstås inte bara motorsport. Därför skrev jag krönikan – trots mina begränsade erfarenheter av veteranbilar.

  Mathilda Svensson
  reporter

 8. ” Att kvinnor inte släpps in på samma villkor som männen är inget vi bara ser inom motorsporten” Citat från Mahildas kommentar. Motorsport är väl nästan den ända sport där kvinnor och män tävlar på lika villkor. Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *