Mailet från Australien

Mailet från Australien lästes med skepsis. Sex månader senare stod Kylie och Craig Harrisson i Ullånger och log. Vi var släkt! av Lars-Åke Krantz

Klicka på bilderna så blir de större.

rel20Peter Sjölund, Härnösand, Craig Harrisson Perth, Lars-Åke Krantz Härnösand, Kylie Harrisson Sydney och Britt-Marie Strand (född Krantz) Ullånger.

Berätta hur det gick !
Uppmaningen kom från läsare  efter mitt rop på hjälp i Ullångerbladet nyligen.
Denna  sannsaga kan naturligtvis berättas från flera utgångspunkter beroende på författare.  Här är min.

Bakgrund
Lars-Åke Krantz satt i sitt hus i Florida och kollade sin mail. Plötsligt var där ett meddelande från någon Elin Wahlgren i Sverige  som företrädde ett australiensiskt par.  Budskapet var ungefär:

-Hej
Vi har hittat dej på nätet och tror att du kan vara släkt med  ett gäng australiensare i Sidney som söker sina rötter.   Vi har spårat en Lars-Magnus Rodin till Ullånger. En äventyrare som hoppade av de båtar han mönstrade på och slutligen hamnade på Australiens östkust som  William Harrisson där han slog sig ner. Ett DNA-test skulle lösa gåtan.

Jag hanterade mailet som ett skämt och svarade att jag var ointresserad av mina vilda flottistsläktingar från artonhundrakallt samt att topsning inte låg högst på min lista över saker jag vill hinna innan jag kolar.

Svaret som kom från Elin därefter var artigt och respektfullt och där fanns också en släktbeskrivning från mej tillbaka till Lars-Magnus Vildhjärna i Ullånger. Jag kontaktade storasyster som jag alltid gör när jag inte fattar.
-Hon är mycket smartare och allting.
rel22Syster Britt-Marie Krantz, gift Strand, bor numera i det lilla torpet i Klappsta som var vårt föräldrahem. Hon hade såklart en hel bok om mammas släkt och hittade där en Lars-Magnus Rodin sjöfarare som försvann.


Nu fick jag kamma till mej

Nu fick jag kamma till mej och skicka ett artigt mail till Australien. Där hade saken utvecklats till ett Sverigebesök och naturligtvis inbjöd lillebror långresenärerna till syrran!
-Väldigt bekvämt.
Hon fick ta över och själv skulle jag komma som gäst den 1:a augusti 2015, äta hennes goda mat och glo på nysläkten.

Tre veckor innan deras ankomst  fick jag nervösspatt när jag tänkte på att de rest över halva jordklotet och jag inte hade något att tillföra.  DÅ kom nödropet i Ullångerbladet  som såg ut så här.

”  KRANTZ BEHÖVER ULLÅNGERSBORNAS HJÄLP
Nu är Krantzen i blåsväder igen och nu söker han hjälp hos Ullångersborna.

Två Australiensare har hittat Lars-Åke Krantz på nätet i jakten på sina svenska rötter.
-Vilken nitlott!
Att ha Krantz som släktforskare är som att ha Zara Leander på raveparty.
Lördagen den 1:a augusti kommer de hit till Ullånger från andra sidan jorden och det enda släktdyslektikern Krantz har att säga till dom är:
– ” Hey mate”.

RODINARE SÖKS.
En vildhjärna och fängelsekund och släkting till Krantz på 1800- talet som hette Rodin mönstrade på en båt, for till Australien och slog sig ner under namnet William Harrisson.

De efterlevande har forskat sig tillbaka till Krantz i Klappsta Ullånger men vill främst veta mera om Rodins i Roted. Den som söks är Lars Magnus Rodin. Tacksam om någon har nån som helst info. ( Behöver inte vara om Lars Magnus).  Vidare önskar Australiensarna besöka Johanna Bergströms grav. Nån som vet var den är?

EDWARD VALLIN
Allas vår cigarrökande Edward Wallin var tydligen fosterbarn hos Rodinare i Håll/Roted.
Australierna önskar veta var Edvard Vallins fosterföräldrar Valter och Kristina Rodin bodde.
Edvard klev av skolbussen vid Ivar Lidboms rörmokeri i Håll, sägs det.

Jan Rodin i Viksäter har kontaktats av Krantzen men det var ”fel” Rodin. Vi snackar Rodinarna i Håll/ Roted vilket tydligen är en helt annan släkt. Känguru-cowboysarna är på väg ! Behöver info NU!
Om någon i Ullånger med omnejd har det minsta att tillföra I ämnet är Krantzen tacksam för svar här eller i mail till info@krantzen.se

Hey mate
Lars-Åke Krantz

rel15

Svaret på mitt nödrop kom omgående från en, då inte lika välkänd, Peter Sjölund i Härnösand som bifogade fantastiska data hur min mormors mormor var syrra med Lars-Magnus Rodin alltså australienfararen som bytte namn till William Harrisson.

Samtidigt kom ett svar från en känd släktforskare i Härnösand som heter Björn Thunberg.

Bild: Edward Wallin, Elin Rodin samt makarna Kristina och Walter Rodin.

 

rel23Han skrev att jag var släkt med Lars-Magnus Rodin och Magdalena Forsberg men säg inte det åt henne för jag kom alltid sist i skidåkningen på Kinavallen i Ullånger.

Mina  breda brädlappar med stearinvalla halkade och for uppe på  de Ola Westlundpreppade spåren så de såg ut som pärfåror när jag rundat.

Jag har den största respekt för Peter Sjölund och Björn Thunberg som tagit släktdyslektikerns Krantz historik till sitt hjärta och med all proffsfakta växte nu kammen på lillkrantzen.

Mr. Craig och Kathy Harrisson från Sidney skulle få besöka Björn Thunberg i Härnösand  och få pusselbitar framlagda.  Vidare kom Peter Sjölund till Klappsta i Ullånger med släktkarta under armen och en laptop full med DNA detta sedan ännu en släkting  i Örnsköldsvik hittats och där en Erik Bergström förtjänstfullt låtit topsa sig.

rel 25

rel6Vidare i denna sannsaga visade det sig att Peter Sjölund nyligen avslutat en TV-inspelning i programmet Vem tror du att du är. I det avsnittet sökte Thomas Ledin sina rötter och vem tror ni var ”experten i programmet” .
-Jo, Peter Sjölund.

Han var för övrigt  en av de främsta på släktforskning via DNA i landet och håller föredrag i ämnet.  Han skulle alltså dyka upp till storsyrrans räksoppa med vitlöksbröd.

rel2Peter Sjölund lägger ut texten.

Nu hade vi ett, Vem tror du att du är, i Klappsta på riktigt!!

Och det blir bättre.
Who do you think you are,  var ett av Kylies och Craigs favvoprogram och ögonen höll på att ramla ur när vi berättade att vi hade en TV-expert kring bordet. Han lade ut texten och avslutade med att han också var släkt med Rodin, Bergström, Krantz och Harrisson.rel4

rel3

I den stunden var det nästan som att vi började fråga varandra vad vi ville ha i  julklapp.
Vi var ju släkt hela bunten.

Erik Bergström. Britt-Marie Strand, Kylie Harrisson, Peter Sjölund, Craig Harrisson alla familj.

 

rel9Nu tog syrran till orda. Hon visste var Lars-Magnus var född. Hon hade rekat.  Nu skulle Harrissons få beträda Roteds mjuka gräs och trampa de sluttningar där Lars-Magnus lärde sig gå.

Peter flämtade till. Vi hade tackat honom för dagen och han var på väg att lämna men nu önskade han följa med på bilresan.

rel8Vi svänger in i Lid och kör den lilla grusvägen från söder mot Roted, ser det lilla röda huset på höger sida där Edward Vallin bodde med sina styvföräldrar.

Landskapet öppnar sig och en reslig byggnad tronar fram på vänster sida. Vi går ur.
-Här är Lars-Magnus född,  säger min storasyster  enkelt och jag håller på att spricka av stolthet.

Ännu bättre.
Nu kommer Ragna och Bengt Sundström, som bor där idag, ner till vägen och välkomnar oss in till gården. Efter syrrans  telefonsamtal har de på eget initiativ bemödat sig om att leta i gamla lådor.

rel11På gräset framför huset står Kylie och Craig och nyper sig i armen.
-Aldrig hade vi drömt om att få stå på marken  där Lars-Magnus levt som ung, säger de.
Paret Sundströms berättar att originalhuset stod på den plats de står och att det  är rivet till förmån för dagens boningshus men att dörrarna har bevarats och flyttats till det nuvarande husets övervåning och vi bjuds in.rel17

rel19Det är nu de plockar fram en total överraskning för alla. 300 år gamla dokument och köpehandlingar, underskrifter och fakta och de har till och med gjort kopior som alla får.

TACK Ragna och Bengt Sundström  till höger.

-Man borde ha bomullshandskar mumlar Peter

rel14Harrissons tar sig för pannan och blir visade till övervåningen.
Det tar varsamt i samma dörrar deras svenske ättling öppnat och stängt för generationer sedan. Det är som en nyckel till det förflutna. Dörren svänger och porten till försvunnen tid öppnas.rel12Här, precis här startade allt. Lars-Magnus Rodin gick omkring just här för att sedan mönstra på skepp som tog honom till andra sidan jorden. STORT TACK  IGEN Ragna och Bengt Sundström.rel29Karta över Roted.  Att åka till Härnösand gjorde man en eller två gånger i livet. Få hade sett Stockholm. Paris var en annan planet och  Australien ….. ett okänt solsystem för den som hade en världskarta över huvud taget.

rel1Lars-Magnus hoppade av båten i England vars destination var Brasilien.
”Desertörer” kallades de i vissa fall dessa besättningsmän som övergav skutan och aldrig dök upp när den avseglade.

Bus-Rodin skulle göra det minst en gång till.

Lars-Magnus Rodin blev här någonstans  William Harrisson.

Bild från Australien.

 

 

rel21I Sidney hoppade han av för sista gången, blev farmare och ostronodlare och passade vidare sitt mystiska efternamn till Kylie och Craig som alltså återvände till gården den första augusti 2015  för att dela den vy han förmodligen bar med sig hela livet.

rel10Den över  Höga Kustens berg och dalar med den högsta toppen mitt  framför barndomshemmet i Roted. Dalsberget 312 meter över havet.rel18Sverige som det såg ut på Lars-Magnus tid.  Det grå huset till vänster är där Björnstugan nu står.  Vägen är Riks 13.rel30

Kylie och Craigs lördagsresa var fullproppad med intryck och söndagen svämmade över totalt när den kunnige Björn Thunberg i Härnösand  öppnade pärmarna till det förflutna.

rel1Lars-Magnus drog till sjöss 1852 och återvände aldrig, slog han fast.
Detta var så intressant att de såg sig nödgade att återvända även under måndagen, deras absolut sista dag i Sverige innan hemfärd.

Björn kunde lotsa dem genom  vilka båtar Lars-Magnus mönstrat på. Många pusslebitar föll på plats för dem och för Erik Bergström från Örnsköldsvik som fann flera nya släktingar i sin stad.

rel27

Utöver detta sökte och fann sällskapet  Bergströmska gravar vid Ullångers kyrka med ”kända namn” på .

Det visade sig också att Spjutegården på Murberget i Hänösand var byggd av Rodinarna från Ullånger.

rel24

 

 

Vidare att Carola Häggkvist är vår släkting samt att vi härstammar från den förste bosättaren i Ångermanland, bonden Gulle.rel28Fast nu är vi i svenskt  1400-tal,  tvåhundra år innan Australiens första historiebokstav skrivs.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

9 reaktioner på ”Mailet från Australien

  1. Sitter och läser denna artikel och blir riktigt berörd. Vilken resa!! Nu kom historien på pränt och blev levande bevis för ert släktskap. Fantastiskt!!

  2. Såg programmet med Peter Sjölund och noterade att där fick jag gratis uppgifter på en gubbe som jag inte visste vart han for. Hela historien är fantastisk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *