Att möta en barndomshjälte

Vi fick denna länk av Worldkustomläsaren Thomas Frisk. En fantastisk historia vi gärna vill hjälpa fram till så många läsare som möjligt. Urpsrungligen publicerad i Sporthoj.com

arnold1Då många av Worldkustoms läsare känner till Arnold Sundqvists bravader måste vi förmedla denna fantastiska historia skriven av Magnus Moss.  Här hittar du originalartikeln 

Att möta en barndomshjälte

startspeedDet var i slutet på 60-talet och jag var 8-9 år när jag för första gången stötte på dem; de RIKTIGA hjältarna på hjul! Visst var det coolt med Formel 1, Le Mans, Roadracing, men det var ju INGET mot männen i jetbilarna!!!

Start & Speed hette den dåvarande publikationen för dragracing och jänkegrejor, och det var här man stötte på dem: Craig Breedlove och bröderna Art och Walt Arfons!

Fascinerat läste man hur de körde 600, 700, 800 och till slut över 900 km/h! De kraschade dessutom i dessa farter! Och överlevde för att berätta om det!!! Kan det bli coolare? USA var da shit!!!

Och så dyker det plötsligt upp en SVENSK som byggt en jetbil!!! Arnold Sundqvist blev den nye idolen, han körde sin SILVER STREAK på motorbanor och drag strips runt om i Europa, kraschade i 550 km/h och överlevde. Två gånger!

a4

 

a6

Samlarbilden i färg och A3-format prydde pojkrummet på hedersplats. Han satte en jetmotor i en Formel 1 och kraschade en helikopter i Vallgraven i centrala Göteborg. Vilken man!

a535 år senare har vi middag med vänner. En kvinna har med sin bror, en stor norrlänning som försörjer sig som helikopterpilot.

Vi börjar snacka hoj och går ut i boden för att kolla in racern.

Norrlänningen blir helt exalterad och mumlar ”Fifan, det här skulle Arnold gilla!” Spontant replikerar jag ”Sundquist?” varpå han mycket förvånat utbrister ”Känner du han???”

Det gjorde jag ju inte men det tyckte norrlänningen att jag borde, så han ringde upp a10honom där på stört.

Dock så kallade fruarna till bordet så han sa att ”Jag gav han ditt nummer
så han kommer att ringa upp. ”Säkert” trodde jag.

Tre dagar senare ringer han! Jag förklarar att han är en av mina största idoler och vi har ett långt snack.

Efter ett slag visar det ju sig att han har 4 sporthojar, två i Sverige och två i USA där han jobbar och lever halva året!

”Fan vad nice, borde inte du komma och titta på lite hojracing?” Det ville han gärna, så vi kommer överens om att han ska ringa tillbaka i slutet av augusti för att komma och titta på SO-finalen på Gelleråsen.

Och han ringer! ”Jo jag tänkte ta helikoptern, finns det någon landningsbana?” Jag lovar att det ska fixa sig. Och vem kommer indundrande vid lunchtid om inte min barndomsidol Arnold Sundquist, nu närmare 70 år gammal) med fru och amerikansk kompis.

a7

Helikoptern var grymt cool med specialbyggd ramp för depåmoppen, en Yamaha R1 -09!!! Man kör in på ena sidan och ut på andra!

a9Fika blev det givetvis med en hoper galna historier, den ena värre än den andra!

Det visade sig att Arnold och Peter Linden var gamla polare så dem sammanförde jag och då fick man ett gäng historier till! Löjligt kul!

a8

Arnold var en riktigt skön kille som fortfarande tänder på alla cylindrar, Mycket intresserad av tekniken och tyckte att elhojarna var riktigt intressanta och såg grym potential där. Vaket!


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

12 reaktioner på ”Att möta en barndomshjälte

 1. Eftersom han arbetade en gång för länge sedan med min far (FN) i Thailand där han utförde transporter med sin HUI helikopter, så kom han helt plötsligt att landa hemma på gräsmattan hos far en sommar. Det blev stor uppståndelse i den lilla byn i Orsa, blev en artikel i Mora tidning. På min fars begravning kom han med en Us Airforce regad Ford pickis direkt från en US militärbas i Tyskland, där han jobbade. Han trollband oss släktingar med de äventyr han och far hade i Thailand och Burma. En mycket intressant person.

 2. Har blivit ägare till en bil som Arnold tog med sig hem från USA 1968 en 1960 Lincoln Continental convertibel
  Bilen har aldrigfått svenska skyltar men kördes i Göteborg på amerikanska skyltar till 1970 enligt Arnold själv bytte ägare en gång och jag blev ägare för tre år sedan så förhopnings vis kommer bilen att rulla med svenska skyltar

 3. Kommer väl ihåg Arnold då jag är uppväxt inte långt från den legendariska firman Partille hårdkrom som han drev i många år.

  Minns inte bara hans radiostyrda Corvette som sedermera löpte amok och förstörde några bilar inför åsynen av en förvånad journalist utan också uppstarten av raketmotorn som väckte hela Partille på den tiden.

  Det var inte i Vallgraven i Göteborg han störtade med helikopter utan i Säveån som rinner längs den tidigare nämnda firman och fortfarande finns ett sår att beskåda på Partille kommunhus fasad efter ett skenande rotorblad…. Finns många ”sägner” om helikopterturerna mellan värdshuset i Jonsered och firmans på taket placerade helikopterplatta men vad som är sant kan endast Arnold själv svara på.. :)

  Kan tillägga att när man sanerade den förorenade jorden där firman legat innehöll den så mycket koppar som gick att på nytt återvinna att även om inte ”affären” gick break-even så var det inte långt borta iaf..

 4. Jag var klasskamrat i realskolan med Arnold och han var rätt speciell
  som person. Gymnastiklektionerna kunde han stå ensam och boxas mot en plastmatta som användes vid hopp över bock och liknande.
  En gång kom han med sin bag skramlande av motordelar från sin MC,
  en AJS som var helkromad. Han hade försökt att få upp den i 100 på ettan med motorhaveri som följd. Sedermera träffade han en tjej från
  Hisingen som han for till USA och gifte sig med. Hon var från samma kompisgäng som jag. Tror inte det slutade lyckligt.
  En dag flera år senare kom en vit Corvette blinkande mot mig när jag
  skulle passera över Avenyn i Gbg och guess who? Yes, direkt från
  staterna kom han och jag fick en åktur. Inuti satt en panel där små
  lampor tändes för varje tändstift i V-8:an och i bakfönstret hade han
  monterat en strålkastare riktad bakåt (från landningsställ på flygplan)
  och belåtet skrockande, förklarade han att om nån besvärlig typ dök
  upp bakom bilen fick han stirra på glödtrådar resten av dagen.
  Han hade tagit flygcert och hade massor av saker på gång.
  Nåja, jag hade mer än gärna träffat honom igen för en glad stund
  om han skulle bli synlig. Man borde skriva hans memoarer, denne
  mycket osannolike svensk!

 5. From: linda gallagher lmgkids@Optonline.net
  Subject: Arnold Sundquist contact?

  Message Body:
  HI. Arnold Sunquist stayed at family house in mid 1970s. His friend managed Autohallen in Sweden and my dad sold them convertibles. My mom, Ramona Gallagher, would love to reach out to Arnold. Is there anyway you can put me in touch with him?
  thank you

  Linda Gallagher

 6. Arnold lever idag som många säkert vet i Karlsborg vid Vätterns strand. Likt många av er så såg jag Arnold i jet bilen på 70-talet och läst om honom i Start &Speed. Idag bor jag nästan granne med honom och vi ses ganska ofta. Får man igång Arnold att berätta så är den dagen helt klart räddad.
  En liten rolig sak var när jag guidade runt Polisens fordonsutbildare på gamla flottiljområdet här och såg att Arnold stod vid sin hangar med Helikoptern utdragen. Kunde då meddela herrar poliser att här såg de Sveriges största fortkörare var vid den äldre av poliserna direkt frågade om det var Arnold! Det visade sig att de hade gått på läroverket tillsammans Så det var bara att sammanföra dessa och sen blev det många historier.

  1. I am trying to contact an old friend Arnold Sundquist. i have lost his email address. Help

 7. Kommer ihåg då Arnold, Gunnar och jag åkte med jetbilen ner till Monzabanan för den skulle ställas ut där. Vi satt tre i hytten med en motor mellan sätena. Vi sov över på Monzabanan och där var formel 1 tävling så det gick beväpnade vakter på natten. Vi flög hem. På den tiden till Torslanda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *