Två sekunder av Gottfrids makalösa uppvisning i fredags.

Jag lovade tidigare att återkomma med en utförlig rapport från Gottfrids framträdande i Idol i fredags den fjärde oktober 2019. Det blir övermäktigt. Låt oss bara titta på två sekunder av hans nittio då han sjöng den kända rockabillyversionen av Rihannas Umbrella.

Gottfrid är ingen träningsprodukt.
– Han är Gottfrid och har alltid gjort det oväntade.. En kommentar nyligen från Facebook om hans unga år:
En ung Gottfrid spelande trumpet som efter några takter hoppade ner från scenen till sin skateboardbräda och gled genom lokalen på den, oavbrutet spelande.

I bandet Krantz&Krantz byter han ut engelska mot svenska. Svenska mot egna texter han hittar på i farten.  Han sjunger på rysk brytning några takter  och ibland låter han som Elvis, ibland som Tom Jones. Ibland drar han på med operarösten mitt i rocklåten och ibland sjunger han som Eilert Pilarm.  Live alltså direkt på krogen och allt går förbi de lördagsberusade dansarna på golvet.  Han åker runt på sin perfekta pitch och bara lyser.

Gottfrid leker i Idol.
Han gör ingen skillnad i Idol. Han är Gottfrid och domare Kirsti säger att han kan göra sitt nummer när som helst på dygnet nyväckt.   -Så skicklig är du, säger hon.
Han behöver inte ha en bra dag eller rätt ljud eller frisk hals.

Han åker åttor på Idols glasade scengolv.  Han är en Kenta Nilsson, en Pekka Lindmark, en Matti Nykänen. En naturkraft som gör det omöjliga, oftast så att vi inte hinner med. Därför ska vi ägna oss åt två sekunder av hans 90  i rutan.

Två sekunder med Gottfrid från i fredags.

Sekund ett :  Hi Fiven.
Allt är så inövat och repeterat i Idol. Stylister, sånglärare, medialektioner och när det drar ihop sig till sändning, producenter, kamerateam, skripta, förutbestämda applåder, sekundmätningar och visande av banderoller på kommando.

Liv och död liksom. I detta står Gottfrid alldeles vanlig. Så kommer hans nittio sekunder och allt exploderar i en sådan kaskad av rörelser, danssteg, scenbyten, kameravinklar och så chockar han mig totalt i en soloåkning låååångt utanför manus.

Han sjunger snabbaste låten ikväll. Tre gånger så många ord som balladerna.  Han springer ovanför golvet ner på andra scenen, medan han sjunger klockrent och stadigt som alltid såklart. Bara en sån sak? Prova att kuta och sjunga.
– Då får han se barn.
– Ahh kids, tänker Gottfrid fast allt snurrar i 200.
– Kul, tänker han sedan och så . . .

Han böjer sig ner och . . .

. . . high fivar medan ungdomarna i bänkarna jublar och kastar slängkyssar men titta nu . . .
När jag bläddrar fram ruta för ruta ser jag det !!!

Han high-fivar TVÅÅÅÅ.  Det går så snabbt att ögat inte uppfattar det. Han tittar redan upp i kamera fyra enligt manus och en sekund av Gottfrids framförande innehåller så mycket musikalitet, entertainment, showmanship att denna enda sekund gör honom outstanding alla dagar med eller utan Idol.

För Gottfrid handlar det inte om att ”klara av låten” och fokusera på sig själv och visa upp sig och göra bra ifrån sig  och leverera  och allt det där.
– För honom är det ett sätt att leva, att andas. Att se andra, lyfta andra och underhålla de som betalat inträde.
– En yrkesman på jobbet i ljudhastighet.

Sekund två:  Det galna hoppet genom notsystemet.
Gör inte det här i TV. Det är musikaliskt självmord om inte . . .

Producenten ursäktade sig till Gottfrid under repetitionerna.
-Ehh, ja vi mäktar inte med att fixa körens svarssjungningar som ligger två oktaver under din solosång. Det går för fort och vi hinner inte . . .

-Det gör inget, jag kan sjunga deras också säger Gottfrid.
– De provar det på repetitionen och producenten bara skrattar åt det otroliga som händer.

Kören behöver ju bara träffa sina toner men Gottfrid som sjunger högt upp i molnen måste alltså hoppa trampolin rätt ner i källaren och spika körens toner och det måste ske på mindre än en halv sekund. Här kommer det.

Gottfrid sjunger ordet ”more”. Han ligger upp på tvåstrukna Eb (uttalas ess passande nog)
Han ler för han vet han skall kasta sig ut i ett galaktiskt dyk, ett omöjligt språng och en finess så galen att det utmanar det förnuftiga och inte kan processas utan han kommer förmodligen få  utlåtanden som ”spex” och att han ”fjantar sig”.
-Han vet det och han ler.
Han skall hoppa 40 meter ner från en avsatsen tvåstrukna Eb och pricka en ton som heter D långt där nere och det skall ske på en halv sekund och det kommer låta som att han inte är allvarlig på en fläck..

Kommer ni ihåg Kenta Nilsson. Mister Magic.
– Tränade minst av alla i laget med gjorde det omöjliga i skarpt läge. 

En högdragen journalist i USA ville sätta honom på pottan och frågade ”Magic Man” om han kunde träffa ribban med ett slagskott från mittpunkten alltså halva hockeyplanen.
– Det måste varje hockeyproffs kunna, sade han, skrinnade fram och satte pucken KLANG i ribban.
– Journalisten vägrade låta sig imponeras och sade: Det där kan du aldrig göra om och ni vet redan vad som hände.
– KLANG i ribban från halva planen en gång till.

OKEY. HÄR KOMMER HAN  . . .

Från tvåstrukna Ess till det som körsångarna bakom skall sjunga . . .. . . till D.  Han hoppar två oktaver plus en halvton.  Gör inte detta i TV.


Och han sätter det UTAN ANSTRÄNGNING medan han showar. Ordet är ”stand” om du vill kolla på videon. Det var den andra sekunden av nittio.  Vi stannar där.  En ren uppvisning och tillräckligt att smälta av den bästa av de bästa.

Bonusklipp för den som orkar.
De påföljande sångraderna  är alla tänkta för bakgrundssångarna. Gotte skall inte ha luft att klara bådas.

Men det har trumpetaren Gottfrid. Sedan springer han superfort tillbaka SJUNGANDE sin egen stämma.

och sedan . . .

och sedan . . .

och sedan . . .

och sedan . . .

Ensam mosar han  fullständigt trion The Baseballs version.

Se hela låten här

Läs inte detta.  Bara för Gottenördar som vill veta allt. 
Detta är den ursprungliga texten jag skrev från hotellet  där jag alltså utlovade en utförligare version nämligen den ovan.

————————————————-

Lördagen den 5 oktober

GOTTFRID HIGHFIVADE PUBLIKEN I DIREKTSÄNDNING.

Sitter i hotellets frukost med en storm av positiva intryck från den vi alla röstat på.

Längtar till min dator och senare skall ni få en utförlig rapport. Just nu bombarderar jag Iphonens fjompiga tangentbord med följande korta utfall men först:

Ni som följt mitt skrivande vet att jag säger som det är. Går det dåligt skriver jag det och tvärtom. Då åker vi.

1. Er Gottfrid Krantz åker åttor på Idol-isen. Märks tydligt på plats. Att stå stilla vid ett micstativ och sjunga en ballad kräver att sångaren har koll på tre kameror.
– Gottfrids rusch över flera scener följdes av nio och han har koll på alla och när vilken filmar vad.
Jag antecknar inte men skriver ur minnet ungefär hans enorma koll när nio kameror snurrar runt honom på 1,5 minuter:

– Kamera 2 och 4 har jag mitt framför mig. Tvåan nära och fyran ute i publiken. Jag växlar blicken och följer den som är aktiv.

När jag springer ut på scenen har jag kamera nio längst upp under taket längst bak plus kamera 4.

Kamera sex och sju växlar jag till från sidorna och jag vet vid vilken rad i min memorerade text vilken kamera vi bestämt innan.Jag vet att när jag snurrar på handen filmar kamera fem mig bakifrån med publiken framför innan jag springer tillbaka, fångas av åttan på bommen och är tillbaka till två, fyra och nio igen.Tycker ni Gottfrid går igenom rutan sade ni.  Förstår det. 

2. Gottfrid har kortast övningstid. Han kör repetitionen en gång varpå producenten skrattar och skakar på huvudet.
– Proffs

3. Hans låt var ruskigt snabb. Han sjöng tre gånger så mycket text som de långsammaste. Man brukar få doakör och en pålagd andrastämma i finalerna men producenten ursäktade sig till Gotte och sade att de inte klarade hela biten i den här snabba låten.
Så…. Gottfrid sjöng deras partier också. Alltså han åker åttor och bara skrattar på scenen. Skillnaden är enorm.

Poplärast i shopen och i pausen.

4. Hans T-shirts var slut igen.
– Men har ni inte fyllt på sedan förra veckan frågade storebror Alfred Krantz.

-Jo, men Gottfrids ryker direkt hela tiden. Vi har storlek 140 barn kvar. Allt annat är slut.

5. Idolerna kommer ut i den långa pausen. De pratar med de anhöriga och kompisar. De hänger vid anhörigläktaren. Inte Gottfrid.

Han har en ständig ring runt sig av folk som vill ta selfisar, få autografer och kramar.
Jag försöker se om det är flera som röner samma intresse men ser inte ens alla idolerna. Nu har en satt sig bredvid mej på läktaren och pratar med mor och far. En annan hänger med två kompisar intill och säger att han ”mår piss”.

En tredje pratar oavbrutet med två vuxna- troligen föräldrarna.Tiden går. Hos Gotte bara fortsätter det. Han skall sitta på knä, stå på knä, krama, hålla om, gruppkramas, skriva autografer och få hemgjorda presenter och så är pausen slut. Han vinkade kort åt oss och försvann.

6 High-Fiven. Allt är styrt, repat, klockat. Redigerat. Med all text,alla kameror, allt fokus står Gotte alldeles vanlig. Han ser vad som sker i rummet under sin 1 minut och 30 sekunder. Han ser barnen mitt i refrängen, böjer sig fram och High-Fivar medan sång, text rörelser, positioner går på autopilot.

Ett proffs och alla ser det. Kameramännen, musikerna, producenten, domarna och allra viktigast, NI hemma ?.

7. Sträva domare idag men Gottfrid bara garvade. 

 – Domarna är jättefina,  säger Gottfrid efteråt.
 Domarna som alltid lovordat honom var sträva idag.
– Äsch, ler han på hotellrummet efteråt Dom är jättefina. Supergoa. De kan ju inte bara berömma hela tiden. De måste ju variera sig för spänningens skull. För programmet.
– Bagge kom direkt fram i korta pausen och bad om ursäkt för Karlsson på taket grejen.
– Jag gillar Astrid Lindgren, sade jag och så skrattade vi.
– Domarna är kanon upprepar han igen.

8. Svenska folket såg vad som hände i rutan!
”Domarna var sträva idag” sade Per efter röstningen men SVENSKA FOLKET ÄLSKAR DIN RUTIN.Du sitter säker!!!
Det finaste utlåtande man kan få i detta sällskap. En vana och professionalitet som står över allt och märks i hela salongen, hela Sverige.

9. Alla ser att han åker åttor.
Det gick bra igen
– Frukansvärt bra

Utförligare rapport med fler bilder i Worldkustom.com till veckan. (Den du just läst överst)


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Två sekunder av Gottfrids makalösa uppvisning i fredags.

  1. Äpplet faller inte långt från trädet, du ”Lars Åke ” fångar allt i dina fantastiska texter och Gotte fångar allt i sin underbara sång ???. Han har växt nått så fantastiskt sen den dagen jag hörde honom för 1a gången, dina texter Lars Åke är fortfarande fantastiska men den bästa de är nog när du skulle göra skidspår åt Myran med din polaris 650, tårarna ville inte sluta komma ??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *