Världens största bilkung Dana Mecum hälsade på Leif-Ivan i lördags.

(WORLDKUSTOM) TUMBA lördagen 2018-05-05. Det otroliga har hänt.  Världens största bilsamlare med 20.000 bilar i omlopp via sina Mecum auctioner i USA, Dana Mecum drack kaffe med Leif-Ivan Karlsson på World of Classics Museum and Sales i Tumba i lördags. 

dana-mecum_02Alla bilentusiaster känner till de stora auktionerna i USA.  Event som spänner över flera dagar där bilar för hundratals miljoner kronor byter ägare över en helg.

– Vi som skruvar i garagen kan ha svårt att greppa denna del av hobbyn med en kosmisk smältdegel av samlare, dollarmiljonärer och bilar skapande ett moment i hobbyn som ger ringar på vattnet ända till svenska raggare som ligger på betongen och byter soppapumpar inför säsongen.dana-mecum_01Bilar i USA cirkulerar, renoveras, byter ägare, säljs och exporteras och Sverige får på så sätt del av detta dynamiska pulserande i hobbyns epicentrum. Dana Mecum lever på tiotusenmetersnivån och den explosiva energi han rör upp i stratosfären når oss som vindar i garagen.
-Dessutom är han en vanlig bilkille, säger Leif-Ivan på telefon till Worldkustom.
– Hur cool som helst. En lugn och vänlig kille, mycket trevlig, artig och genomsnäll.

Det står ändå still i Krantzens huvud och pennan flackar över anteckningsblocket.
-Men hur, HUR Leif-Ivan?  Hur kan det här komma sig?

Häng med Leif-Ivan på en hisnande resa.
Jag hör hur Karlsson i Tumba ler i sin Iphone.  Leif-Ivan är också en mycket snäll och varm person. Han tar sig tid, svarar på frågor och tar om när Krantzen inte fattar.  Häng med på en resa i molnen.  Allt började 2017 när svensken köpte allt fler bilar till sitt museum i Sverige och sitt showroom i Florida.worldofclassics

Leif-Ivans bilsamlande hade nått sådana höjder att han blivit ett välkänt ansikte på de amerikanska bilauktionerna.
-Det pratades om svensken med stålarna och det genuina bilkunnandet. Inte som en  spekulativ snobb utan som en brinnande samlare som älskade sina bilar för dess former, färger och ”anda” från 40-50-60-70-talen.

dana-mecum_03Leif-Ivan lärde känna Danny Gold som äger Sotheby’s auktionerna. Han träffade Jim Mangione som går under namnet Big Jim i TV-serien Fast and Loud.  Mangione är megastor på gamla och moderna USA-bilar med försäljning i Las Vegas, Phoenix och Los Angeles.

På Amelia Island härskar en uppstickare med auktioner som heter Mike Flynn. Hans firma Hollywood Wheels  omsätter massor av bilar.  Mike Flynn och Leif-Ivan blev snabbt de bästa vänner och flera bilar har utväxlats åt båda hållen mellan de två.

Mike Flynn kände Dana Mecum och presenterade Mecum och Karlsson för varandra.  Mäktigt!

Nu var det ett stadigt gäng som med glädje återsåg varandra vid de stora auktionerna runt om i USA.

 

-Jag måste kolla ditt showroom i Florida någon dag, sade Dana Mecum plötsligt.

Att få Dana ”The Dealmaker” Mecum som gäst i ”garaget” är som att påven tittar in till söndagsskolan.
-Sånt händer bara inte, tänkte Leif-Ivan.

Också hände det !!!
I mitten av mars 2018 landade Dana Mecums privatjet, en Cessna Citation, i Fort Lauderdale och Dana kliver in i Leif-Ivans showroom för att ta en titt.pjet

– Dana är som jag alldeles vanligt intresserade av de gamla majestätiska jänkarna från förr, säger Leif-Ivan. Vi kollade på mina bilar helt enkelt. Öppnade dörrar, tittade i motorrum och provsatt helsoffor. leif-ivan_collection_02
De två hade en höjdareftermiddag vilken Dana avslutade med orden: Jag måste åka till Sverige någon gång och se ditt place i Tumba, och nu vet vi vad Leif-Ivan tänkte.
– Sverige mäh, det kommer i alla fall aldrig hända.

I fredags 4 maj ringde Dana. Tjena, är du hemma? 
Solen sken över Arlanda när Dana Mecum tittade ut genom fönstren i första klass på Dreamlinern som satte ner landningshjulen med en lätt nigning.  Någon timme senare rullade Dana upp framför entrén till World of Classic Museum and sales i Tumba och Leif-Ivan dubbelkollade att personalen satt på bryggen.worldofclassics

Leif-Ivan uppskattar alla besökare. De är mina vänner, säger han. 
Allt var bara så overkligt. Två busslaster var där och bilparkeringen var full som vanligt och Stefan tog emot besökare  i den lillleif-ivan-susannea dörren på bottenplan.

Tony hördes redan i full gång på andra våningen där han gick en av dagens många rundor som guide och berättare.

-Det är fantastiskt hur hela bilklubbar gör det till en årligt återkommande tradition att besöka oss, säger Karlsson.

Vi ses år efter år och blir goda vänner.  Det är så trevligt att återses och alltid möter man något nytt spännande ansikte.

Hobbyn är inte bara bilarna. Det är alla vännerna hög eller låg  man möter, säger han och det känns hur han menar det.

 

DANA MECUM IN SWEDEN – INCREDIBLE ! 

Leif-Ivan, med sin Susanne alltid vid sin sida, ser hyrbilen svänga upp och stanna.  Dörren öppnas och där står han och ler i solen efter 14 timmars flygning.
Dana Mecum, Wisconsin USA!
dana-mecum-leif-ivan
-Min vän Leif-Ivan Karlsson har satt Sverige på världskartan över stora bilsamlare, sade Dana Mecum och fortsatte.
-Den här kollektionen håller högsta världsklass.  Jag är inte överraskad för jag har varit hos Leif-Ivan i Florida. Jag är däremot i högsta grad imponerad, summerade han.

musem_world of classics_small2-Vi drack kaffe som vanligt och satt i festvåningen på etage tre, sade Leif-Ivan i telefonen till Worldkustom.

Leif-Ivan  fick också chans att visa sitt senaste tillskott och berätta historien om köpet.
olds58cab_05
1958 Oldsmobile 98 convertible är en mycket ovanlig bil.
-Jag har sökt runt hela världen i flera år , säger Leif-Ivan.
Märkligt nog gled denna upp till museet en dag för något år sedan.
Leif-Ivan blev eld och lågor men bilen var inte till salu. olds58cab_06dana-mecum_04 Kromoldscabben är renoverad i Sundsvallstrakten tror jag, säger Leif-Ivan. Detta var för över 20 år sedan.

Sedan dess har den ägts av en person i Åkersberga som kört en kort sväng vart annat år ungefär. Dana lyssnade intresserat.  En god bilhistoria är alltid välkommet.

11 april 2018 
Leif-Ivan är trött. Han sitter på Norwegians flight från Fort Lauderdale till Stockholm. De går in för landning och familjens vistelse på sex månader i solen är över.  I Sverige lever snökaosen kvar med osopade gator och kalla vindar.  Vid bagagebandet ringer telefonen. olds58cab_08
Åkersbergamannens granne ringer.
-Du, Leif-Ivan var är du någonstans?
-Jag är på Arlanda?!
– Oldsen du var intresserad av skall säljas och min granne som äger den har fått ett bud han tänker anta.

Leif-Ivan tvekade inte
– Jag kommer direkt,  säger Leif-Ivan som inte ringer eller åker hem eller ber någon . . . .
Restrött beordrar han Stefan, som kommit från museet i Susannes rosa 1959 Cadillac Biarrittz för att hämta upp paret, att gasa till Åkersberga.
– Leif-Ivan rusar ur Cadillacen och köper den rosa cabben på stående fot.
Museet har fått ännu en odödligt cabriolet och ännu en anledning för dig att åka dit i år igen. Bilarna byts ut hela tiden och säljtältet uppdateras med superfina bilar som inte längre får plats inne.birgerjarl2

Dana stannar hela dagen och kollar på allt möjligt inklusive Leif-Ivans fartyg med tvåhundra hytter och tre restauranger, Birger Jarl,  mitt i Stockholm.
Söndagen blev lugn. Dana Mecum började känna av resan och tidsomställningen.  Mot kvällen tog han farväl av Sverige, Stockholm, Tumba och World of Classic Museum and Sales för att flyga tillbaka till Wisconsin.

BILKUNGAR – CAR KINGS

dana-mecum-leif-ivan_3

På måndagen ringer Leif-Ivan Krantzen. 
– Du, det hände en grej i helgen.
– Vi sitter och nyper oss i armarna i Tumba och Härnösand medan Leif-Ivan rullar upp den osannolika händelsen.  Om det i någon mån går att rangordna världens största bilsamlingar och bilentusiaster kommer alltid Dana Mecum att finnas med i den skaran och han släntrade omkring med Leif-Ivan på Museét i Tumba i lördags.
– Overkligt.

ornament

 

worldofclassics

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Världens största bilkung Dana Mecum hälsade på Leif-Ivan i lördags.

  1. We have a beautiful tall ironbark stump in our Ivanhoe East backyard, which we would like a skilled artist to carve. Do you have a recommended list or other suggestions as to how we could find the right person?

  2. Aus allen Kommentaren, verlose ich am Donnerstag, 31.05.18 um 21 Uhr den Gewinner und gebe ihn hier bekannt. Teilnahmeberechtigt sind natürliche Personen ab dem 18. Lebensjahr mit einer Postadresse in Deutschland. Der Rechtsweg ist ausgeschlossen. Der Gewinn wird nicht bar ausgezahlt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *