Vad hände med drive in bion?

Den amerikanska Drive-In biografen har firat sin 81 års dag.  År 1958 fanns det cirka 5.000 amerikanska drive-ins men idag finns det bara ca 400. Läs hur en amerikan ser tillbaka på sin drivein tid. 

bio2

Den första öppnade 6 juni 1933, i Camden, NJ Marknadsföringen av den första säger det mesta om intentionen. ”En plats där hela familjen är välkommen, oavsett hur bullriga barn kan bli. ”

bio9

Och sedan dag ett,har drivein anammat detta mantra om att vara en plats där unga och gamla, tysta och högljudda, singlar och par, grupper av vänner eller hela familjer kan gå och njuta dubbelt.

bio6

I vissa fall visas tre filmer på raken där den första  avlöser den sista.
Baserat på teater box office nummer och videouthyrning siffror är det klart att vi  än i dag älskar att titta på film men tydligen föredrar vi bekvämligheten av en film i vårt eget vardagsrum.

bio10

Men det är något speciellt med att titta på en film utomhus, under stjärnorna, eller i vissa fall, under en störtflod av regn. Hursomhelst drive inen måste fortgå.

bio14
Jag tycker att fler borde gå till drive-in filmer, särskilt de som tycker att det är okej att använda sina mobiltelefoner för att prata eller text, eller de som talar under filmen. För dem säger jag : ”Gå utomhus!”

bio11

De flesta driveins idag erbjuder nyligen släppta filmer, inte bara de ”B” filmer som tycktes dominera skärmarna i det förflutna. Jag själv har många fina minnen av att gå till drivins.

bio7

Vanligt vis gick vi med våra flickvänner.  Om vi var flera parkerade kompisar intill varandra med sina flickvänner och tittade och ja… vi kanske gjorde annat också i våra bilar.

bio3

Drive in är utrustade med matservering men du kunde själv välja att ha med det du ville från olika butiker eller snabbmatskedjor.

bio4

Driveinfilm är verkligen en del av den amerikanska kulturen. Den kombinerar många av våra favoriter.  Gå på en date, vara med vänner eller familj, titta på film, och naturligtvis äta.

bio13

Andra länder har driveins också. I juni 1999, vid mitt första besök i Ryssland  i St Petersburg var det ett väldigt pådrag när den första driveinen i Sovjet lanserades. Den engelska tidningen, The St Petersburg Times, hade denna bildtext: ”. Drive-In Movie Kultur gör debut i Ryssland”

bio8

Fint folk kom men ryssarna fick betala dyrt. 195 rubel eller 8 dollar. Det fanns en stor glitch dock. Kunderna ombads ställa in sina radioapparater på en viss frekvens för att höra bioljudet men bara hälften hade radio i bilen!   De andra fick titta på stumfilm.

bio12

Även om den första driveinen i Sovjet nu är stängd så har flera följt efter och nu har de flesta  bilarna radio.

bio5

När jag skriver den här artikeln har jag blivit ännu mer nostalgisk för inför ”gamla goda tiden” av drive-in filmer. Mmm, jag kanske borde se vad som spelas på min lokala drive-in (ja, det finns en bara några miles away) i helgen …

Tim

Hursomhelst, måste drive-in bion fortsätta
Publicerad den 12 juni 2008 av Tim Delaney, Ph.D.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Vad hände med drive in bion?

  1. Hade helt glömt din ide Lars.
    Du måste visa mej platsen så vi kan ta upp tråden igen.
    Carl.

  2. sånt skulle man kunna ha på dom större bilträffarna,
    hade ju varit skoj en varm sommarkväll

  3. Classic Car Week i Rättvik kör alltid två kvällar med Drive-In bio på travbanan, brukar vara söndag och tisdag. Filmer som haft premiär nyligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *