Brattåsmordens blå Valiant.

SVERIGE. Brattåsmorden är ett ouppklarat dubbelmord som inträffade den 31 maj, 2005 när ett par i 70-årsåldern Tor Öberg och Gerd Wiklund mördades på sin gård i Brattås utanför Härnösand. Raggare, hjälp oss hitta den blå Valianten. av Lars-Åke Krantz

 

brattas1Det här är en artikel som aldrig skulle ha kommit in i någon av motortidningarna jag frilansat för. En av tidningarna vill exemplevis undvika ordet raggare.

-Jo, det är sant.

Därför är det högst befriande att som chefredaktör kunna  ta ansvar både personligt och samhälleligt.  Här skulle egentligen ett glassigt reportage om en amerikansk diner vara men detta känns viktigare.  Dinern får vänta.

Flera gånger i TV 

2005 blev Tor Öberg och Gerd Wiklund ihjälslagna med en yxa eller liknande på gården i Brattås, Härnösand. Dubbelmordet är fortfarande ett Cold Case och mördaren går fri omkring oss. Fallet har varit i TV flera gånger och polisen jobbar ständigt med utredningen.

Senast 2013 kom 25 nya tips. Det kan tyckas märkligt  med nya tips åtta år efteråt men det är tvärtom vanligt.  Med tiden får människor nya livssituationer, nya bekantskaper.  Man bryter med tidigare umgänge, ändrar vanor, åldras och lojaliteter förändras. Ett ”omöjligt fall” kan  ”låsas upp” av en länge  innestängd iakttagelse.  Nu hjälps vi åt raggare.

 

Plymouth Valiant 1964_3

Valianten på gården.

En person har sett en blå amerikanare parkerad på vägen upp till gården. Först sågs den framifrån längs vägen då den kom körande. Sedan parkerad och kort därefter sågs den bakifrån längs vägen då den lämnade området.

valle2Två personer sågs i bilen. Naturligtvis kan det bara vara några som kört fel, backat in och vänt precis vid tiden för morden MEN för att sortera bort den ur utredningen behöver vi hitta  personerna.

 

valle3

Bilderna är slumpmässigt plockade på Internet för att visa modellen och har inget med utredningen att göra.

Backa bandet. 

Det är tisdagen den 31 maj 2005 i Härnösand. Vi i Sverige pratade om rökförbudet på svenska krogar som infördes nu , det var också på gång att apoteken skulle privatiseras och Crazy Frog var sommarplåga.   För motorintresserade i området som hänger upp minnen på bilevent pågick Onsdagsbuset på Mittsverigebanan och dagen efter mordet såg det ut så här.

Onsdagsbus

 

onsdagsbus2

 

Titta i dina album. Bläddra på din hårddisk. Leta i ditt minne. Bilen behöver inte ha något med morden att göra men de som satt i den kan ha sett något ”oviktigt” som är av högsta betydelse.  De var där just då det skedde!

Raggare mer raggarbilar: Jag frågar er inte  efter utländska skoavtryck eller nattliga bankomatuttag. Jag frågar er om en bilgrej, en jänkare. Varför? För att vi har alltid usabilsradarn på och vilka, säg mig vilka har bättre koll på gamla sextiotalare från Amerika än vi? Alltså vilka blå Vallar snurrade i  eller passerade igenom  området  våren / sommaren 2005?

Mailtips skickas till

email

eller kontakta polisen i Härnösand direkt. 0611-114 14

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

6 reaktioner på ”Brattåsmordens blå Valiant.

 1. Vi har fått in flera tips. Vi värderar era inskickade rader högt. Fortsätt skicka in. Det går en dubbelmördare lös.
  Ämnet gällde den blå Valianten men vi har också fått in ett annat tips. Worldkustom kan naturligtvis inte bedöma vikten av detta men kommer att göra en noggrann sammanställning och vidarebefordrar till polisen löpande. Jag är alltid helt ärlig. Jag trodde inte vi skulle få några svar. Detta är stort. Fortsätt. Nu löser vi det här.

  We have recieved several tips. Keep on posting. There is a double killer out there. The subject was the blue Valiant but we have als recieved another tip. Of cource Worldkustom cant value what’s relevant or not but are forwarding all your input to the police currently. To be perfectly honest with you. I didn’t beleave in any answers. This is great. Keep posting. Let´s put an end to this case.

 2. När vi nu har ett bilregister, och blå Valianter inte är särskilt många i drift så borde man väl kunna göra ett sök där och sedan utvärdera resultatet. EN fundering bara.

 3. Vi har fått ett liknande tips Thomas. Frågan är om det går att backa bandet och se vilka blå Valianter som rullade i området för åtta år sedan, men definitivt en god tanke är det. Jag passar det vidare till experten på området, Fixar´n.

  MVH
  Krantzen

  1. Angående att kolla upp via bilregistret. Så har polisen redan kontaktat oss som ägde en Valiant vid den tiden.

 4. Toppen Hanna. Tack för den pusselbiten. Den tar vi med oss. Då behöver inget dubbeljobb göras.

  En expert på bilregistret jobbar just nu med att dammsuga varje möjlighet att hitta flera. Polisen lista jämför vi då med den nya för att se om någon ytterligare tillkommit.

  Tack för all input. Svaret finns där någonstans och vi har två fruktansvärda orsaker att leta.

 5. Kjell Wiklund skriver på FB. Jag tror att det var en hämndaktion av något slag.Jag har lämnat uppgift till polisen i Sundsvall och bild på en knarkare som hade uppgifter om mordet och den mördade

  Lars-Åke Krantz svarar: Som sagt. Låt oss röra om. Polisen har inte resurser att röra i grytan konstant utan fallet hamnar på hyllan långa tider MEN kommer det in tips, då aktualiseras fallet. Ingen kritik mot polisen. De gör sitt bästa efter de resurser vi tilldelat dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *