Stutz Blackhawk från Norge

Himlen var mörk och ljuset höll på att försvinna. Vi hade fått löfte om att fota en Stutz.  EN STUTZ! Dessa handbyggda lågseriebilar i mink, guld och krom som kostade tre gånger så mycket som en Cadillac Eldorado cab när de kom  1971.  by Krantz En Stutz ser man bara på film, foto eller på museum.  Nu stod vi och väntade på en i kylan från Atlanten. Känslan var overklig och när den kom över bron både isades och rusade blodet i ådrorna.
-Stig kom som utlovat.  Heder åt Stig.  Stutz10
Mekko_hansen

Bilen blixtrar och suger upp allt ljus. Guldlackeringen gjordes i 22 handslipade lager och tog den italienska fabriken i sex veckor att färdigställa.

Den bromsar in och ut stiger en norrman skuren i sten. Marlboro Man tänker jag.
Stutz22
Det förklarar saken.  Den här sorten backar inte för uteblivet promenadväder.
-Hur vill du ha det frågar han?
– Nja,  tror allt är bra precis som det är he,he, säger jag . ( Du kan klicka på bilderna för mera stutz).Stutz03TinasDiner_sharpStigs årsmodell är 1975.  Bilarna byggdes från 1971 till 1987.

Kunderna var filmstjärnor och superkändisar.  Alla byggdes för hand i Italien men det råder inget tvivel om att detta är en stor, tung, fet jänkare så amerikansk den bara kan bli.  Stutz11Ägaren av första bilen till försäljning med serienummer 2  heter Presley med förnamn Elvis. Nuff said om statusen på märket således.
1971-Stutz-Blackhawk-Elvis-e
Bilskadeservice-Leffes Lack2Elvis hade flera stycken.  Den han köpte 1971 kvaddades av en inhyrd chaufför och ställdes undan på Graceland. Idag återuppbygd under övervakning av bilens upphovsman James O’Donnell, en välbeställd bankman. James har bil nummer 1.

Virgil Exner goes GM.
virgil-exnerVirgil Exner är Chryslers stjärnspelare i den högsta ligan gällande design. Det var Virgil Exner som skapade The Forward Look  och som ställde alla andra offside med sina fantastiska linjer och bilar med dubbla strålkastare 1957.

Ett superess.  Denne pensionär i slutet av sextiotalet kontaktades av  bankmannen James O’Donnell .

James funderade på att bygga det exklusivaste som fanns och detta skulle göras på GM-bas för enkel och praktisk service i USA.

Han kontaktade Chrysleresset Virgile Exner och vad händer? Jo  Virgil tar fram ritstiften igen. Detta är så fantastiskt så man ryser.

Stutz02Jag säjvar bagaget från båda hållen.  Det gör jag aldrig men detta kan vara sista gången jag får komma nära en Studz.  Virgil Exner ritade såklart en utlagd reserv.  Kameran rasslar tryggt. Jag står och fotar rätt ner i den amerikanska bilhistorien. Maskinkonsult3De första årsmodellerna hade tankpåfyllningen i mitten av däcket !!!

– Så fruktansvärt lekfullt av det pensionerade designeroraklet.
Allt är minkpäls. Stig berättar att till bagaget gick det åt 200 minkar.
Stutz08
Så här tyckte Virgil att fronten skulle se ut.  Frågor på det?  Priset 1971 startade på 22.500 och gick upp till 75.000 dollar för en Stutz Blackhawk. Namnet har för övrigt inget, förutom namnet,  att göra med de Stutz Blackhawkbilar som tillverkades 1929-1930. Bankmannen O’Donnell återupplivade The Stutz motor Company 1968 tillsammans med Exner. En Cadillac Eldorado cab kostade samma år 1971  7.700 dollar.

Vad är det för bil under skalet?
Stutz12
Samma här. Jag publicerar FYRA bilder på motorutrymmet för er läsare av Worldkustom. Häng med så ska vi peta, fatta och förstå.   Först och främst är det litet kul att se att bilen verkligen är handbyggd.  Kolla på den svarta plåten!
Stutz13
Ursäkta Stutz men jag har sett snyggare plåtarbete av sextonåringar på sina A-traktorer. Italienarna har punktat ihop en plåtkåpa på jobbet i fabriken i Cavallermaggiore utanför Torino. Charmigt och genuint ändå på något sätt.
Stutz14
Här under tittade aldrig Lucille Ball eller Dolly Parton.  Elvis, Johnny Cash, Muhammad Ali, George Foreman och Jerry Lee Lewis stod nog här och hängde men knappast Shahen av Iran, Elton John eller Liberace.  Men vad är det för motor nu då?

Stutz15Hela bilen är byggd på Pontiac Grand Prix med allt vad det innebär av Pontiac 455:a- motor och TH400 låda, bromsar och hela Grand Prix Chassiet.  Det är en Pontiac flickor!
71-Stutz-Blackhawk-Elvis-1024x768coop_facebookMen eftersom inget är enkelt här i världen så levererades bilen med andra motorer också beroende på årtal och kundens önskemål.

Vad sägs om Ford 427 Cobra Jet, Chevrolet 454, Ford 460, Cadillac 472 och Cadillac 500 i början. Mot slutet: Fords 203 Windsor, Chevy 350, den där 6,6 litres Pontiacmotorn som egentligen var en Olds 403 som egentligen var en 455:a med kortare slag,  Fords 460 och ja, litet annat smått och gott. På bild Elvis första och custade efter Elvis önskemål, nu återställda 71:a. Notera vinklad framruta som de tidiga hade.
Stutz09
Stigs skönhet är från 1975 och har den stora 455-motorn med stadiga TH400-lådan. Alla bilar försågs med en namnplåt i 24 karats guld med första ägaren ingraverad.
Stutz17
Idag bor den i Norge. Stig ville ha en och slog till när rätt tillfälle gavs.  Dessa fantastiska lyxglidare tillverkades bara i totalt, maximalt 600 exemplar 71-87. Troligen färre.  Alla var tvådörrars coupéer i början. Senare gjordes några få sedaner och cabbar.
stutz h
1978 Studz D’Italia 4d sedan. Få tillverkade. 1976 försvann de stora motorerna från Pontiac och 1977 downsizades hela chassiet så 1978 och framåt  byggdes Stutz på Pontiac Bonnevilleram.
stutz b
Cabrioleten kom 1979. Modellen fick namnet Bearcat.  Det finns en 1977:a cab också men det är en convertering som en ägare gjort privat. Hur är de att åka i då?
Jo, tysta som det anstår en superlyxbil. Man sitter på skinn av samma kvalitet som finns i Rolls Royce.  Det är ingen sportbil men Stutz har sett till att bilarna flyttar på sig och skruvat upp 455:orna till 425 hästar.
Stutz20
De väger 2,3 ton,  accar till 100km/h på 8,5 sekunder och deklarerar en bensinförbrukning på 3.0 liter/mil men då får man också göra entré över en kromtröskel som får Mercedes Pullmans dörrkrom att se ut som en list.
Stutz06
Stutz07
För säkerhets skull går kromet hela vägen upp i dörren också.
Stutz04
Du sitter kungligt så klart. Lampor, läslampor och courtesy lights överallt. Kul namn förresten. Courtesy lights.  På svenska kurtiseringslysen. Kurtisera = flirta, svärma, uppvakta. Mysbelysning alltså fast jag tror vi raggare säger det mera rakt på – porrbelysning.Stutz05

Allt är pläterat i 24 karats guld och taket är av mink det också.  Centrallås, fyrkanalstereo. (Minns ni den). En del hade klocka i rattcentrum, dubbla ac, nivåreglering, tacklucka  och däck man kunde köra vidare med fast man hade punktering.  Bland annat.
Stutz01
Den som inte tillåts sitta fram får trösta sig med barskåpet i baksätet.   Stutz19
Apropå framsäte. Detta är vad man ser.  En kraftigt vinklad huv omgiven av lika kraftigt stiliserade skärmar och allestädes närvarande, de friliggande strålkastarna längst fram som sveper och intar allt framför. Lysande Virgil Exner, lysande (ursäkta ordvitsen).
Stutz18
Marlboro Man har poserat klart, vinklat upp ratten och tar oss hem i kvällningen. Jag sitter som en femåring.  Sinnet är på record.  Alla intryck går rakt in i själen och vet ni …
– Allt som glimmar är guld – i en Stutz.

Stutz21

ornament

Backa Worldkustom


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Stutz Blackhawk från Norge

  1. Härligt reportage och härligt udda bil. Precis som du skriver gjordes ca 600 bilar totalt och färre av sedan modellen. Själv är jag glad,stolt och nöjd ägare av 2 st 1980 STuTZ IV Porte (50 tillverkade) varav en tidigare ägd av den kände countrysångaren Kenny Rogers. Just denna är inne för en helrenovering. KOmmer att ta lite tid, är jag rädd för.

    Hälsningar
    Michael

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *