Project Cadillac 59 del 10 av 500 kanske

Börja aldrig skriva innan allt är klart
Så lydde rådet från en tidningskollega ”så man har kontroll hela vägen och vet utgången”. Men jag gillar inte kontroll.
– Jag gillar verklighetens oöverträffade galenskaper.
Följ kalabaliken i realtid.

Del 0  Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2cad59_06

Del 3

Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 9

cad59_21
Satt hemma på söndagförmiddagen efter Västerås Summer Meet och bara glodde på bilen. Jag hade en Cadillac 59:a choppad av Bernt Karlsson. Overkligt.  World of Classics Museum and sales.
Då fortsätter vi  . . .

 

Infarktencad_proj_01b

Hade skrapat ur dämpmattan i bagaget, glatt mig åt orörd, oskadad plåt och till helgen var det spelning med bandet som vanligt.  cad_proj_07Dagspelning på en träff i Norrland. Mitt i Mercury Blues kom den. Jag kände igen den. Krampen, illamåendet. Fick en infarkt 1997, 30 år sedan. Spelade klart setet. Hejade kort på några lyssnare, gick till turnébussen, skakade, sölade ut nitroglycerintabletterna på golvet, grabbade en handfull och lade mig i sängen.

Sonen Alfred (längst t.v.) kom in. Han plockade tyst ihop tabletterna.
-Hur är det pappa, sade han lågt.
-Bra, ljög jag. Kärlkramp. Det ordnar sig.

cad_proj_16Han gick ut för att flytta högtalare och instrument. Vi hade lovat denna spelning sedan ett år tillbaka och vi skulle spela ikväll också i fyra timmar 22 – 02.

Jag tittade på klockan.15:00
Sju timmar till spelstart. En hjärtrytmrubbning nu och det är slut. Ligg still Krantzen.
cad_proj_08 Sonen Gottfrid(mitten) backade bussen kloss intill väggen så jag kunde gå en ståltrappa direkt upp till scenens bakdörr.  Sönerna hade stämt min gitarr. Kom ur mörkret upp på scenen en minut i 22:00.
-Let’s rock and roll.

cad_proj01
Leif-Ivan Karlsson ringde när jag var på Kardiologen i Sundsvall senare i veckan.

Han fick också sin första hjärtinfarkt vid 39.  Sedan dess har han haft flera.
–  5-2 till mej skrockade han. cadcruise2
Fyra ballongsprängningar och fyra stent senare kom jag hem sladdrig som ett glömt sämskskinn i vattenhinken. Cadillacen skulle vara klar med nya motorfästen och sånt att levereras till Lack och Bilcenter  i Ljusdal före den sista september.X-up annons

Dags för insprutad LT1:a i Cadillacen 
Började med att beställa nya motorkuddar till 1994 LT1:an. Motorn som skulle ersätta den gamla 390 V8:an från 1959.  Dessa hotrodkuddar var ett skämt när de kom ( se film). Motorkuddarna från Fleetwooden där LT1:an suttit var humungus stora.
– Vad ville jag ha egentligen? Lättmonterade kuddar plug and play eller tyst och vibrationsfri färd?

cad_proj_01d

Valet var enkelt. Kapade ur balken, skrcad_proj_01cuvade fast original, bautakuddarna på motorn, sänkte ner drivpaketet och lät Gottfrid ligga under och väga in allt i ramen medan jag fluktade ovanifrån.

Original Cadillac 59.
Balken ”stod ut” för mycket för att rymma Fleetwoodens muffiga kuddar.
cad_proj_03
cad_proj_04Har ni nån Cadillacplåt i lager, frågade jag Feldts Svets i Härnösand?

– De vet du, sade Benny och Tommy på Härnösands plåtverkstad nummer ett. De klippte till det jag ville ha och lade i postlådan utanför verkstan för mig att hämta när som helst.

Jag kompletterade med ytterligare en beställning senare vilken effektuerades omedelbart och betalningen?

Nämen det går nästan inte att betala någonting i Härnösand när de hör att grejerna skall vara till Cadillacen.
-Ta, det där du och hör av dig om du behöver mera, sade Feldts.
Norrland, vischan och Härnösand är livskvalitet. cad_proj_05
cad_proj_06

Gottfrid slipade svets och rostskyddade.

Faktum är att det som görs i Gussjö på projekt Cadillac allt mer blivit ett far-  och sonjobb.

Lillen skickade bilder på Messinger hur arbetet med motorn fortskred medan gubben låg på pumpverkstan.

 

Vill gå bra.
Med motorn provmonterad kom nästa uppgift. Att få gamla växellådsbalken att passa till den nya 4L60E lådan som följde med motorn och alltså ersätter originalets gamla Hydramatic.

cad_proj_14För lätt. Med junior återigen under bilen konstaterades att ”det passar”!  Växellådsbalken från 1959 Cadillac satt på bra plats för att bära upp den 35 år nyare lådan. Ett nytt hål fick borras i balken. Det var allt. Kanske lyxar vi med att bygga ut balken någon centimeter norr om hålet när vi får lust.Maskinkonsult3

Med motor och låda på plats väntar mellanaxeln. Ska den också passa?
cad_proj_09
Överst Fleetwood 1994. Underst Cadillac Coupé 1959 den senare delad med ett stödlager på mitten. Stödlagret gör att avståndet är fixerat fram till lådans strut. En snabb koll under gav detta resultat. cad_proj_13
cad_proj_12Original mellanaxel närmast kameran når knappt fram till lådan.  Överför vi dilemmat till arbetsbänken blir det så här.

Det svarta strecken på arbetsbänken markerar korrekt position för yoken i 4L60E-lådan, Det gula strecket markerar strutens början. Originalyoken överst är instucken till ”dyngranna” som jag skrivit om tidigare. Dyngranna. Denna fantastiska berättare i åldrad smuts som förtäljer hur saker och ting suttit monterade.  Original yoke under når knappt fram till gula strecket = strutens början.cad_proj_11

Vi drar tillbaka övre yoken vi skall använda såsom den kommer att sitta om den monteras på original mellanaxel med ett blandkors. (Original yoke är kraftigare) Blir ett fall för Norrlands Custom.
cad_proj_10
Nu kan vi mäta avståndet fram till det svarta strecket på arbetsbänken. Så mycket måste mellanaxeln förlängas.

Vi snackar 7 cm. Vi lägger till moms så förlängningen blir 8 cm och får två mentala vinster med det.

1. Yokens obetydliga midja efter 15.000 mils nötande mot packboxen flyttas så packboxen får en obrukad yta att ligga an mot.

2. Yoken får krama växellådans splines med en extra centimeter i 59:a Coupén. Detta efter 23 år i tjänst under Fleetwooden från 1994.bilskadeservice-leffes-lack3

En månads försening.
cad_proj17 cad_proj19
I början av november flyttades Cadillacen till Ljusdals Lack&Bilcenter i Tallåsen för att i vinter få takchoppningen helt slutförd, karossen masserad och framskärmarnas originalrost i nederkanterna åtgärdade. Över till proffs alltså.lack-och-bilscenter-ljusdal
cad_proj18
Bilen hos Lack&Bilcenter. Rolf Johansson till höger är en komplett bilman. Gottfrid Krantz suger i sig av mäster.

Bonusmaterial.

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Project Cadillac 59 del 10 av 500 kanske

 1. Ni ser ut att ha trevligt på era hobbykvällar, bra att du har en son som är intresserad och hjälper till. (Guld värt) Snygg toaborste som du fick av syrran.

 2. Kul att du uppskattar det enkla och lågmälda. Toaborsten är en historia för sig själv. I huset i USA lyckades hon spola ner toaborst-borstet. Det lossnade helt sonika från skaftet.

  Fick ta dit en rörmokare.

  Den i filmen har hon köpt här i Sverige och vill att jag skall ta med den till USA för den är inte delbar som de amerikanska.

  :)

 3. Looking good old friend !
  We do have real toilet brushes…. just got one that’s parked in a little Crome house :)
  We like the fancy stuff !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *