(Svenska) I Hälsingland fans Sveriges Detroit, Bollnäs.

Jag trodde att Svergie bara tillverkade bilarna Volvo och SAAB, men vad fel jag hade. Det har funnits många fler bilmärken i början av 1900-talet. by Jan Silèn

Automobilen SAF

Det var många lycksökande biltillverkare här i landet liknande de i USA, men väldigt få lyckades. Misslyckandet berodde på dålig finansiering, bristande kvalité och dålig prestanda. För vem ville sitta i en bullrig motorförsedd hästvagn när man dessutom kunde få kliva av och skjuta på Bilen i uppförsbackarna. Även på den tiden fans det krafter som ville förbjuda Bilar på grund av störande buller.

Höckenström

En av lycksökarna var lokföraren Lars Höckenström i Bollnäs som började tillverka bilen Höckenström. Bilen var ett typiskt Bonnsmide, varje skruv och mutter i den tvåcylindriga egen tillverkade motorn hade en egen gänga som bara passade på sin plats. Motorn var på bara några få hästkrafter och köparna var inte imponerade över bilens prestanda, det gick fortare att färdas med häst och vagn.

Unicabox

Karossen var till största delen tillverkat av ett pappersmaterial liknande det som var i Unikaboxarna, den var lackerad med Tjära. Den första Höckenströmaren registrerades 1910, i registreringspapperen benämndes den som ”Bilen”. Lars Höckenström avled 1928.

Höckenström

SAF

En annan bil som tillverkades i Bollnäs var SAF (Svenska Automobil Fabriken), 22 bilar av märket inregistrerades, innan företaget gick i konkurs.

Automobilen SAF

Regnsjöbilen

Tredje bilen från Bollnäsområdet var Regnsjöbilen. Första bilen färdigställdes 1913.  Uppgifter finns att ca 10 stycken byggdes med olika motorer, en på 5 hk och en värsting på 10 hk.

SAF-Rengsjo-bilen-0003

GEA

I Stockholmsområdet tillverkades GEA Bilen, (Gustaf Erikssons Automobils Fabrik) tillverkningen lades ner 1909. 

GEA-0002

Venus Bilo

Gustaf Eriksson skapade även en framtidsbil Venus Bilo, denna kom 1933 och baserades på Volvo PV 655.

GEA-0009

ERL

I Mölndal byggdes bilen ERL.

ERL-0001

LT

Byggdes av Specerihandlare Anders Rudolf Lindström i Torsby, året var 1909.

LT-Bilen0004

Tjorven

Kalmar Verkstad byggde dessa åt Postverket.

Tjorven2

Why Not

Ingenjören Börje Hallèn, Motala. På en egentillverkad ram byggdes en kaross av Masonit.  Motorn var en tvåcylindrig Husqvarna på 13 hästkrafter. Året var 1948, en bil byggdes.

Why-Not-0006

Cederholm

Bröderna Anders och Jöns Cederholm från Ystad började 1890 att bygga en ångdriven bil med mitt monterad motor. Vid provkörning 1892 gick det mest rakt fram, styrningen hade man inte så bra koll på. Den bestod av en stel axel med centrum tapp, så kallad Pivå styrning, lika som på hästvagnar. Provturen slutade med en krock på sidan av vägen och bärgning fick göras med häst.

776px-Cederholms_bil

Sveriges första fortkörningsböter utdelades i Stockholm till en chaufför som hade kört bilen i sken. Länsman sprang ikapp bilen och skrev ut böterna.

Det har nog funnits åtskilligt fler bilmärken i landet, varje stad hade nog sin egen lycksökande biltillverkare. Hade vi haft tur så kanske det blivit som i USA med flera bilmärken och fina kromtyngda fordon.


Want more stuff like this ! You have entered a free magazine Worldkustom.com Check out the rest of this months articles.  Also the arcive with all the recent issues. Have fun! 

sticker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *