Byta antenn, hur svårt kan det va?

Jo, rätt besvärligt när Chrysler krånglar till det och gått ifrån det normala som jag trodde var standard på alla bilar.  by Jan Silèn

BirstaCity_605x402

Jag skrev om trånga parkeringsrutor för ett tag sedan, och nu blev jag drabbad av en parkeringsskada.

Vi hade varit till köpcentret Birsta norr om Sundsvall och när vi kom ut till bilen så var min antenn knäckt över motorhuven.

grwcwrysDet var väl någon med många påsar med kläder som trängt sig fram mellan bilarna och böjt antennen, eller så var det någon som hade böjt den i rent jävelskap.


Nu är ju inte denna skada nått jag ringde efter polisen för.  En antenn byter jag lätt  –  om jag nu inte haft en Chrysler PT Cruiser. Först prövar jag att bryta tillbaka antennen men med godstjocklek som två varv aluminiumfolie så gick den av.

Köpa ny antenn

Antenn När vi ändå var i Birsta så kunde jag ju passa på och köpa en ny antenn på Biltema, men teleskopantenner verkar inte tillverkas längre, det fans bara gummi och glasfiber sprötar där. Antenn gummi

En ny antenn kan ju inte heller kosta så stora pengar så jag ringer en Chrysler återförsäljare och ska beställa en ny.

Ringa återförsäljare

Chrysler logga

MidSweden Swap3Mannen som svarar vill ha mitt registreringsnummer och sedan hör jag hur det smattrar i hans dator och den fanns hemma och kostade drygt 1300 Kr.

Oj, 1300 Kr för en antenn (detta hände för fyra år sedan) låter dyrt tycker jag och frågar om det finns en elantenn istället, kostar den så mycket så kan jag ju kosta på mig en elektrisk.

Det smattrar i hans Dator igen och jag får till svar att det inte finns till min bil.
-Men det måste väl finnas PT Cruisers med elantenn?
-Jo det skulle det nog finnas.
-Bra då tar jag en sådan.
-Då måste mannen i telefon ha ett registreringsnummer på en PT Cruiser med elantenn om han skulle få fram ett artikel nummer, det blev inget köp här.

Bilskrotar
PT
Söker på nätet på Bilskrotar och det fanns ett flertal skrotade PT Cruisers, ringer några skrotar och vill köpa en antenn.

Men de visar sig att antenner plockar dom inte av bilarna innan de pressas så ingen av skrotarna hade någon antenn.

Med tanke på vad en ny kostar så kanske det vore lönt att plocka bort dem. Jag åker till en kompis som har bilverkstad och frågar om han kan få fram en elantenn.

Han hade nyss varit på den lokala bilskroten och där stod en Chrysler 300 skrotad med elantenn, så den kunde han ta hem.

Chrysler 300

verktygsbodenDet är bra med SAAB ibland
När antennen skulle monteras så måste framhjulet bort liksom innerskärmen, och inte passade den antennen.  Det var en massa stag och plåtar i vägen så den fick inte plats.  Verkstadsägaren hade en bil som skulle skrotas, en SAAB som hade teleskopantenn som jag kunde ta i från.
Det tog inte många minuter att skruva bort den antennen, fast det var en SAAB.

PT2

Inte standard
Nu när den ska monteras på PT Cruisern så uppstår nästa problem. I alla år jag har hållit på med att skruva på bilar så har det gått att flytta över antenner och bilstereoar mellan alla bilmärken.

Jag hade ju liksom trott att anslutningarna på antennsladden och bilradion var standard på alla bilar. Vanligtvis så är det ju en hankontakt på antennsladden och honkontakt i bilradion.

french

När Chrysler konstruerade PT Cruiser så måste dom ha lånat in någon ingenjör från en fransk biltillverkare.

zofia7ohalvt6_154770478På franska bilar är allt, bak å fram och upp å ner.

Nu hade Chrysler vänt på denna standard koppling och hade honkontakten på antennsladden så nu passade ju inte denna antenn heller.

Nu förstod jag varför en originalantenn kostade över 1300 kr.
Det är väl på reservdelar det ska tjänas pengar.

Vi fick plocka isär båda antennerna och  para ihop delarna.

 

Det gick och bra mottagning blev det också.

sillenPå en halvtimmes pysslande med de två antennerna sparade jag  1300 kr.
Tur det fortfarande finns några få bilverkstäder kvar som kan laga saker.

Nu mera är ju alla verkstäder reservdelsbytarfirmor.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Byta antenn, hur svårt kan det va?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *