Byggprojekt: Cubalincoln del 1

Namnet var självklart.  På Cuba har bilparken formats av regimen.   Taxichaufförerna i Havanna bär ingen längtan att åka Chev 56 med Perkinsdiesel.  De hade gjort andra, egna val om det varit möjligt.  De cubanska bilarna  är anpassade efter regimen. Cuba Lincoln är anpassad efter Sveriges regim. Den som beskattar bensinen med 200 procent.  Hade det varit möjligt hade jag gjort andra, egna val.

cubalincoln

Image6

HörnetJag avundas dom som kan åka Audi.
-Så enkelt.

För mig är det här med att åka jänkare som att bada.

Endera står man på bryggan … eller så hoppar man i.  Man kan inte ”bada litet”. Det finns inget mellanting.  Man är inte raggare på lördagarna i juli.

Jag har också haft vinterbilar av papp.  I februari 1976 uppmuntrade inte  regimen artonåringar att åka 454:a. Då fick det bli äckelbil.

Idag kostar bensinen färdig i pump i Sverige under fem kronor litern.  Det skulle således gå utmärkt att ha en bil som drog tre liter per mil.

linc5

Det gjorde Lincoln Mark V med 460 enligt en test i en fransk motortidning 1978.

Man hade kört runt i Paris med en 77:a under några dagar.

Uppmätt bensinförbrukning: Strax över fyra liter per mil.

Tidningen skrev att de hade aldrig testat något liknande. Bensinförbrukningen var den värsta de avläst under alla år de testat bilar.

linc3

usa_shopen2Jag vill åka Lincoln Mark V .  Tycker dom är fina.  Jag är snart 60 år.  Tänker  jag låta taxiåkande politiker i Betongmåla stympa mitt liv?
-Absolut.  Jag böjer mig till marken och låter piskan gå.  Det får bli en regimbil.  Välkommen till fulprojektet Cuba Lincoln.

Året runt bruksis.
Det är alltså frågan om en vardagsbil.  Nått att åka med till ICA  och panta flaskor. En bruksbil.  

boat tail Egentligen var det en 1971 Buick Riviera  jag skulle ha fast jag hade  aldrig suttit i nån.  

Jag provkörde  en vansinnigt vacker  Buick Riviera med det förtrollande bakfönstret och unika aktern och tilltalande fronten men ….  vad trång den var.  Fullsizekrantz hade glömt  efter alla år i Cadillacs och Bonnevilles.

linc6Maskinkonsult3Lincoln Mark V med två meter lång huv och komfort som en Eldorado fast med drivhjulen i rätt ände  blev nästa provkörning.
-Kärlek!  Pengar hade jag i fickan.  Slantade  och gungade fyrtio mil hem lyssnande på P1 i originalradion, den enda stationen som hördes. Bensinförbrukning långkörning: 2, 3 liter per mil.

Fordmotor

2003 Ford 4,6 L V8 SOHC (Single overhead cam.) En arbetshäst som det finns miljoner av till bra pris men klarar inte 0.8l/mil och behöver snacka med en dator.

Då börjar vi projektet.
Säg en motor som kan släpa  en två ton tung Mark V  på 0.8 l/mil med anständiga prestanda?

LT1, LS1, 4,6 liters Ford, alla är direktinsprutade V8:or med automatlåda. Glöm det. Jag har haft allihopa. De drar 0,8 i en Corvette  som ser ut som ett Stealthplan i en vindtunnel.   I ett fyrkantigt lok från Lincoln skulle de springa iväg till 1,4.

World of Classics Museum and sales.

En nyare turbomatad dieselsexa i en Mercakombi med släpvagn på kroken och gasen i botten däremot drar  0,8 i 110km/h.  Trelitersmotorn har 187 hästar original med ett vrid på 300 Nm och kommer färdig med  automatlåda.  Problemet är datastyrningen.  Jag vill inte uppsöka verkstad för att prata med min motor.

OM606Efter några timmar med min tonåring på Googelatorn  stod det klart.

Artonåringarna i Pajala och Dieselmeken i Aneby  hade ljuset.

Man kan ta en modern, datastyrd Mercamotor,  sätta på en spridarpump från en äldre motor och få allt mellan två- till fyrahundra hästar och där kom namnet! Jag skulle göra som cubanerna som sätter Perkins i BelAir. Jag skulle sätta Mercadiesel i lilla Lincoln.
– Cuba Lincoln it is.

460

ES5 Ur med järnåttan.
Satte ut en annons på 460 med C6 och världens skönaste köpare uppenbarade sig.

Jag stod och målade fönster i äldste sonens  läghenhet när det ringde i fickan.

-Har du skickat motorn?
– ?? Va, näej det har jag inte. Varför skulle jag ha gjort det?
– Har du kollat kontot ?
460urDet hade ringt en lågmäld kille från Örebro och hört sig för och som sedan mailat och sedan hade det blivit tyst i två veckor.

Nu fick jag klart för mig att han hade satt in pengar direkt.

Jag släppte penseln, for hem och rev ur motorn. Dagen efter skickades den.

 

460_leave
TinasDiner_sharpLågmilaren komplett med låda skulle få ta plats i en sextiotalsgalaxie.  Ljudlöst vrid.

Gör inte som Krantz
Med tomt motorrum blev det Google igen och OCH, OCH det fanns en sån där fantastisk kombination till salu som jag just läst in mej på.

En Mercedes OM606-motor som är den datastyrda 24 ventilaren.

motorbay

En intercooler har pillrats in längst fram för att kyla turboluften i en framtida trimming. Med originalturbo har den marginell betydelse men … då man ändå bygger.

Till på köpet hade en äldre pump monterats och en ej datastyrd automatlåda från en E300 Merca adderats , motorn hade gått 12.000 mil och in i pickisen och iväg fyra timmar  norrut  och  … jamen gör inte som Krantz.

OM606b

coop_facebookKöp något som går på tomgång framför ögonen istället. Köp något du kan provköra.

Köp inte en motor som ligger på sidan i ett uteförråd med turbon i en papperskasse bredvid.  Jag skulle få ångra det.  Motorpaketet hemma och tvättat. Mer om det senare.

Vad behöver man ändra på med tanke på byte av bränsle?
För tjugo år sedan satte jag en 6,2 Cheva diesel i en Cadillac 58:a.  Jag har satt en femcylindrig diesel i en  Merca coupé  och en 6,5:a Chevadiesel i en 59:a Apache och . . .
De dieselgrejer man behöver är en vacuumpump till servobromsarna,  returledning för soppan, ett dieselfilter  och ett glödgrelä. Man behöver en stopp också men mer är det inte.

Bilskadeservice-Leffes Lack2Vacuumpumpen till servobromsarna behövdes inte på Lincoln för den var så förträffligt byggd att dess bromsservo var hydrauliskt och låg färdigt i serie med styrservon. précis som på dieselbilar.

Returledning fick jag fixa. Jag ville inte borra hål I tanken så jag tog ur tankarmaturen till bränslemätaren. Dess infästning var en rund platta stor som ett snusdoselock.  Där borrade jag hål och satte i ett rör som fick leda tillbaka diesel till tanken, så kallad retur.

Cubal_projektEtt spin-on dieselfilter sitter monterat på Mercamotorerna färdigt. Jag adderade ett Mekonomenfilter på innerskärmen innan Mercafiltret  för säkerhets skull. Diesel i bensintankar brukar sätta fart på avlagringssläpp och mycket riktigt. Jag byter förfiltet på innerskärmen med jämna mellanrum då det alltjämt blir grumligt.

Glödgreläet följde med motorn och funkade direkt. Mer om det senare och slutligen stoppen är från en spårvagn tror jag. Inget märkvärdigt. Kommer också senare. Hang on.

Del 2 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Byggprojekt: Cubalincoln del 1

 1. På tal om härliga köpare/säljare
  Jag och min bror hade en gammal husvagnsinredd Scaniabuss där ett fjäderpaket var dåligt. Vi hittade en skrot som hade två fjäderpaket, beställde, och grejerna kom. En och en halv månad senare ringde någon och frågade:
  -Passade stockarna?
  -Va?
  -Ja fjäderstockarna?
  -Jaha nä det är mitt i vintern och 20grader kallt så det får vänta till våren
  -Ehumm
  Eftersom någon annan skötte pengarna runt det här så kom min följdfråga
  -Men visst har du fått betalt?
  -Nä jag har inte skickat nån räkning förän jag visste att grejerna passar

  Kommer nog aldrig hända igen att man får hem till låns för att prova utan att betala först

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *