Sökandet av den där.

Gästskribent i Worldkustom är Håkan Larsson från Husum, med andra ord Autonorrland!! Jepp, bilimportören med det goda ryktet visade sig producera text och bild lika lätt som han byter brytare på en Pontiac.    Här kommer Håkans  första! 

Lincoln Continental var en av dom dyraste bilarna som gick att köpa 1964 där den med sitt nypris i 4-dörrars sedanversion kostade  6292 dollar. En Cadillac som var General Motors flaggskepp kostade i motsvarande version 5655 dollar. 

$_57-6

$_57-23Sverige har en kille boende i Stockholm letat en 4dörrars Lincoln 1964 under minst 12 år men med mycket höga krav på skick samt färger och utrustning har gjort att massor av bilar fått nej och sökandet har rullat på.

Timmar och massor av timmar har spenderats på Ebay, Craigslist och alla andra tänkbara annonssajter, så mycket att flera gånger har denna oerhört intresserade kille varit nära att ge upp och inse att det han letar finns ej.

IMG_4710 (1)Likasinnade försökte förtvivlat få honom att inse att fler bilmärken finns med massor av olika modeller och år men målet var så att säga låst och Lincoln Continental 1964 4-doors = is locked.

$_57-15

$_57-4På ett internetforum diskuterades det om en mycket välskött och välhållen Texas bil som fortfarande bodde hos sin första ägare som nyligen gått bort och bilen skulle säljas.

Frun i huset varken hade körkort eller plats för den och trots mängder av minnen och djup nostalgi så var en försäljning ett måste.

ES5

Men nejdå, det var ingen jump in and go affär som kunde göras. Kvinnan var mycket mån om hur den skulle säljas och till vem så ett bilkunnigt ombud anlitades för att se till att det blev rätt skött.

$_57-10

$_57-13 (1)Ombudet kontaktades och lite försiktigt  gick vår svenske spekulant fram, dels då priset var högt och kraven att få köpa lite luddiga.

Endast telefonkontakt i första steget gällde och lyckligtvis har vår spekulant bott utomlands några år och pratar felfri engelska.

TinasDiner_sharp

Detta ombud ville veta hans planer för bilens framtid och bevarande, att han dessutom ringde från ett annat land gjorde att mängder av motfrågor ställdes om hur att varför, hur frakta, hur betala och vem hämtar mm ställdes…$_57-9 (1)

Nånstans i detta ringande och mailande fick ombudet tycke för svensken och först nu kunde en mängd fotografier skickas för att visa skicket som endast visade att allt som lovats på telefon var vad det skulle vara så nu kanske, kanske var drömbilen funnen.

$_57-20 (1)

Priset var fast men ombudet kunde möta upp med trailern som skulle ta den till hamn, detta var tänkt som en ren välgärning och inget prut alls var tänkbart.

 

Då det ej var en billig bil, priset kändes högt med ej hutlöst så ville svensken ha 48 timmars betänketid.

Familj och vänner konsulterades, det visades bilder för alla som kunde ha en åsikt och ju mer det visades ju mer stod det klart att detta är”bilen”.

$_57-12

$_57-25 (1)Ett samtal till Texas dag 2 gjorde att Sverige numera har en mycket fin o-rörd Lincoln innanför dess gränser.

All, absolut ALL dokumentation finns kvar till bilen.

Från inköpspapper när WJ Hill stegade in och hämtade sin  välutrustade Lincoln 7 April 1964 hos Bill Rogers Lincoln Mercury Midland, Texas tills när den nu bor i Sverige med svenska papper.

$_57-7 (1)

Mekko_hansenLite kuriosa är att dessa bilar är mycket svåra att renovera.

Utbudet av reservdelar är mycket begränsat och en rad (speciella?)lösningar på det elektriska speciellt gör att det krävs en duktig och uthållig ägare för att göra en finbil av ett objekt.

$_57-19Bilen det skrivs om här har inga behov alls, detta då den är ytterst välskött, rullat 12000mil i finväder och aldrig sett det minsta fukt.

En kort beskrivning av en lång historia som visar att nånstans finns det man letar, vare sig det är en bil, moped eller kärleken.

 

Carpe Diem, fånga dagen!
/Håkan Larsson Husum


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

9 reaktioner på ”Sökandet av den där.

  1. Nu kommer den springande punkten; Vad kostar ett sådant flaggskepp i det skicket idag, bra mycket mer än 6200 USD antar jag :-)

  2. Hej! Som alltid är det mellan säljaren och köparen vad nånting kostar men just på 4dörrars bilar överlag så går det fortfarande att fynda. Med fynda menar jag inte att det är billigt då bilar kostar ner än dom gjorde ny utan mer att det går att hitta o-rörda bilar till rimliga summor. Kanske prisvärda är ett lämpligt ord. Mvh/Håkan

  3. Great article. That was my father’s car. He bought it the year I was born. I spent many Sunday mornings hand washing ”gold sled”. Lots of good road trip memories!

  4. I dented the front right fender when I was only 12 years old ! The only dent I remember put in the car. He wouldn’t let me drive again until around 14 !

  5. Tom and William,

    I sent a message to Jeff Brookings in Midland yesterday, He forwarded the info. to your mother Linda. Your fathers car ”Goldie” resides now in Värmdö, Sweden.

  6. Its fine to have contact with ex.owners and relatives, in this case was just one family. Even if i have some cars i think i only have contact with one ex.owner in US. Infact on the one i had the longest time, 10 years. Have a great day/Hakan the article writer.

  7. Hoppas den blir ordentligt rostskyddad nu då vi har ett fuktigt klimat allt för många fina bilar har rostat sen de kom hit! Bilar som rullat i varmt klimat är snus torra inuti och ofta lite sand i dörrar mm där fukten får fäste sen är det ingen fin bil längre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *