A-MEK. Allt i neon, jukeboxar samt reprodelar i krom och rostfritt.

I serien fantastiska män som inte gått ut nian har turen kommit till  Roger Andreassen, A-MEK i Fjuckby  norr om Uppsala. by Krantz 

-Du har väl inte haft någon sådan serie Krantz?
– Nä, men jag har fått in material genom åren för att starta en.
Framgångsrika pojkar som är sin egen lyckas smed och apropå smed.

amek_11

Mekko_hansenKromsmed
Roger är en kromsmed. Han driver  A-MEK som bl.a. nytillverkar krom och rostfritt till din jänkare.

Han håller upp en spikrak sidolist till en 1959 Cadillac i rostfritt och han kan göra hur många som helst.  Dessutom är den bättre än originalet då den saknar skarv.   Pressverktygen har han tillverkat själv.
– 39  gånger går stålet ner för att pressa en, säger Roger.
Hantverk. Sverige är världsbäst på repro igen.

För dig som inte känner igen beskrivningen utan tänker neon och jukeboxar när du hör A-MEK:  Roger Andreassen är expert på svarv också. Vinylsvarv.
amek_14
– Jag är en jukebox junkie, säger han med över trettio års erfarenhet av import, reparation, restaurering och försäljning.  A-MEK jukeboxar är ett begrepp.  Likaså neonskyltar. Har svårt tänka mig en som har bättre koll på detta än Roger.

Så började allt. 
amek_15
Allt började för länge, länge sedan i Kiruna.  Roger köpte sin första jänkare när han var 15år.  En Oldsmobile 85 med 215 c.i. V8.
-Jag fick ner den till skolgården och fick ta in den på Tekniken, minns han.
Bilen blev riktigt fin så småningom i händerna på Roger som alltid lagt allt krut på det han gillar.  Det andra har fått stå tillbaka, som skola exemplevis. Den var inte så hägrande. Nian blev aldrig slutförd.
amek_011984 flyttade han söderut och började med ytbehandling och plåtarbeten i sin far Magnars fotspår. Parallellt med det utvecklade han en stor verksamhet med jukeboxar och annat kul.  Bilarna har alltid gått hand i hand.
amek_02

tunroth-el_12Den svensksålda Chevan blev vald till finaste bil på en Classic Chevy Träff  1986 redan.

Behov av att återställa krom och lister var stort från start och idag hjälper han andra med nyproducerade delar.

 

amek_10

Det är Roger som tillverkat bardiskens maffiga list i Leif-Ivan Karlssons fantastiska museum i Tumba.
-Jag tyckte det var en kul grej. När jag var där såg jag att den breda sidolisten till 1959 Dodge Custom Royal  skulle passa bra. Jag gjorde långa sådana och monterade, myser Roger.
Kiruna och Överkalix i samarbete.
amek_20

bilskadeservice-leffes-lack3Leif-Ivan Karlsson vid sin bardisk i World of Classics Museum and sales i Tumba.

Roger själv har en fantastisk festvåning hemma.
Tillsammans med sin fru Anette öppnar de upp för sällskap, föreningar och företag som behöver en lokal utöver det vanliga.

amek_logoamek_09
Vad sägs om ett årsmöte med bankett här? Eller femtioårsparty eller bröllop!
amek_13
Stig in i femtiotalsdrömmen.  Hela plejset är ett underbart tvärsnitt av alla de roligaste grejerna som Roger och Anette kommit över genom decennier av import. Mycket trevligt.
amek_03
NordtrafikIngen rosa Kinamoppe där inte.  Märket är Saxnette och årsmodellen är 1964.  En dröm i dubbelrosa med elstart från en shopper ni vet de där med tak.

Vita däcksidor, glitterflakad sadel och väska fullbordar uttrycket tillsammans med vita handtag. Anette hälsar välkommen till Rock & Roll Saloon.amek_06rixglas11Herrgårdsvagnen som skymtade då? Ja, det är en till sån där högfinishgrej. En Dodge Custom Sierra 1959.
– Jag tvättar aldrig med vatten, säger Roger som använder Dry Wash bestående av två olika trasor och ett medel på flaska.
Bilen används flitigt på sommaren och torkas ren och torr mellan turerna.
amek_08Jaha, så de står aldrig i skiten då och grovskruvar?  De bara åker och glänser?

amek_18
Fel. Paret om något vet vad grovsmide innebär. Här är deras senaste. En custom som kommer att överraska. Maskinkonsult3Det är bara det att Andreassens orkar hela vägen.

Grovsmide, grovslip, finslip, lack, polering och gällande kromet allt från nerslipning till plåt, riktning av  punkterade lister och omkromning  till nytillverkning i krom och rostfritt.
Bilen är en Lincoln Capri från 1956 med  alla de klassiska customtrixen plus några till. Familjen Kusendal från Sundsvall är goda vänner. Man kan bara spekulera i de gnistor som slår i garaget när dessa familjer möts. amek_16
Ämnet bara fortsätter genom alla byggnaderna och ut på gården. Ett fantastiskt ställe och en stor källa till inspiration i hobbyn. Dessutom en fantastisk hjälp till alla renoverare landet som kommer efter.amek_12

Titta här bara vad som finns!  Vi brukar inte publicera hela varulager i Worldkustom men vi gör ett undantag för alla er som skruvar ute i landet.

(När ska Krantz lära sig att tjäna pengar på annonser i sin gratistidning?)
lager1

amek_19
coop_facebookBesök A-MEK.
Lister, krom, vinylljud, neon, festlokal, utflyktsmål.

– Anette och Roger Andreassen hjälper dig med det mesta i hobbyn.

ornament

Roger är en till stilsäker entusiast som hittat Krantzjackan.
KzJacket


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

12 reaktioner på ”A-MEK. Allt i neon, jukeboxar samt reprodelar i krom och rostfritt.

 1. Hej service på en seeburg jukebox tror det är en 61:a,,, håller du på med sånt? Den stannar inte o plockar upp skivorna? Verkar som den inte känner av vart skivorna är!

  Mvh Tom

  1. Hej. Det låter som du har problem med tormaten och tyvärr har jag inte jobbat med dom. Skicka ett mail så tips på någon som kanske kan hjälpa dig. Mvh Roger

 2. Hei. Har en god del lister til 1965 cadillac. Har tre stk cabber. Skulle gjerne ha hatt dem rettet og polert opp. Hvordan er tidsaspektet pp en sånn jobb. I første omgang er det vinduslistene. Å den som ligg oppå vinduet.

  1. Hej. Visst kan vi hjälpa dig med dina lister, ring mig på +46705898600. Mvh Roger

 3. Hej
  Äger en rock-ola 464 som har slocknat
  Kan du eller vet du någon som reparerar

 4. Hej!

  Har en Rock-Ola Concerto, 68. Fungerat bra tills jag bytte stift. Nu vill inte pick up armen gå tillräckligt långt ner, så stiftet når inte skivan. Något som går att justera, i så fall hur?

  Tack på förhand och ha det bra!

 5. Hej,

  Jag undrar om ni skulle kunna få i hop några avdelare till stödmurar så snabbt som möjligt. Vi har ritningar och bilder, men företaget som vi har nu som ska göra dessa, drar ut på tiden. Kontakta mig så jag kan få besked om vi kan få hjälp och helst innan kunderna överger oss.

  Kontakta mig oavsett…..så snart som möjligt

  Tack på förhand!

  //

  Annika Erlandsson
  076-5460928 / 018-160928

 6. Hej
  Jag har en jukebox rock-ola 498 från 1989. Den har slutat att fungera på så sätt att den inte avslutar spelningen. Felet är lokaliserat till datakortet som har beteckningen systen-3 controll unit. Jag har sökt efter någon som kan laga ett datakort utan framgång. Inte heller kan jag hitta ett ersättningskort. Är det något du kan hjälpa mig med?

 7. Hej
  Undrar om du har några 50 tals jukeboxar till salu.Helst wurlitzer från 1956 57. men allt av intresse
  Med vänlig hälsning Leif Fahlen.

 8. Hej,

  Jag är nyligen hemkommen från USA och i flyttlasset kom det med ett gäng sköna neonskyltar, gjorda för USA-marknaden (110V). Nu undrar jag om de går att konvertera skyltarna, utöver elen då, så att jag kan använda dom även här i Sverige. Om det går, är det ett komplicerat jobb att göra om skyltarna och är det något som du gör?

  Jag är tacksam för alla råd jag kan få.

  Hälsningar, Johan Henriksson 076-785 8401

 9. Hej,
  Har en gammmal Wurlitzer jukebox ich behöver en pickup-nål
  Grön med beteckning Zenith S-15222.Tacksan för tips

 10. Hej är du intresserad av att köpa jukeboxar? Jag har två stycken efter min fars, Jan Bellanders dödsbo. Kan skicka bild om du är intresserad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *