Gör det inte svårare än det är, säger Arne Friberg i Lobonäs. Om du bara skall ha en åkrod att kuska runt i behöver det inte bli dyrt eller avancerat. Hot rodding var enkelt i begynnelsen – remember. by Krantz
The California Kid. Kultrod.
Hot rods har idag blivit konstföremål som fått egennamn och upphöjts till historia och satts in i Hall of Fame.
Allt det där är ju bra men låt inte det hindra dig från att sätta ihop en ”hembyggd” hotrod att ha kul med, säger Arne som tillverkat flera.
Arne har bl.a. en rapp 31:a roadster med klädd aluminiumsufflett, så den ser ut som en cab, allt byggt helt från scratch. Karossen har han valsat fram själv. I förra numret behandlades ramens utseende och framvagnen byggdes. Nu fortsätter vi bakåt fast framåt. Häng med.
– Inga konstigheter, här sitter en Volvoaxel till en 242:a, säger Arne.
De är billiga, reservdelar finns, man får skivor på köpet och det är bra kvalitet.
Man rensar bort allt från ursprungsupphängningen, tömmer den på olja och sedan börjar ett noggrant pysslande.
Eftersom alla hotrods är kraftigt sänkta mot originalet och originalets ram så kan man inte utgå från ramen vid inpassningen.
-Jag sätter ramen med kaross på pallbockar. Bakaxeln rullar fritt på golvet på hjulen.
Nu börjar ett siktande och fluktande. Målet är att få hjulet att sitta snyggt mot kaross och skärm.
Hjulet skall fylla upp hjulhuset på ett vackert och harmoniskt sätt. Var axeln hamnar på ramen är sekundärt. När man glott klart punktas några plattjärn från ram till bakaxel bara för att fixera den. Dessa skall sedan bort.
Med bakaxeln exakt rätt för ögat, punktas fyrlinkens infästningar fast i ram och bakaxel. Arne gör dessa infästningar själv men de finns även att köpa.
-Jag gillar att hålla på med plåt, säger han.
När det kommer till svetsning av fästena på bakaxeln har Arne ett tips.
-Jag brukar svetsa runt hela bakaxeln även om fästet bara sitter på framsidan. Detta för att få en jämn värme och svetsfog runt om så inte axeln ”drar” sig. När allt svalnat slipar Arne bort den onödiga svetsen på axelns baksida. Coliovers, alltså fjädrar och stötdämpare i ett, bultas sedan i samma fästen på baksidan axeln och upp i överliggaren. Enkelt.
Panhardstaget (det vågräta tvärs över) ska ta upp axelns förflyttning i sidled och skall vara så långt som möjligt.
Här sitter det framför axeln under soffan men kan också sitta bakom.
Alla fästen görs i 3mm plåt och staget är ett tjockväggigt så kallat profilrör där ändarna gängas i och justeras på så sätt till exakt längd.
– Allt ät väldigt grovt på en hotrod i jämförelse med leksaksbitarna på en serietillverkad bil men det är väl bra. Då håller det och besiktningen gillar det, säger Hotrod-Arne, här i en T-23:a på isen i Lobonäs.
Arnes avsteg. Till plastkarossen kommer färdiga fotsteg och passbitar som skall täcka och löpa upp på ramen. Arne gillade inte dessa då han tyckte att de ”gick ner för långt”.
-En rod är redan så låg, säger han. Det blir svårt att köra med fotstegen hängande för lågt.
Han tillverkade egna delar i plåt som ”är högre” och ger förbättrad markfrigång med 2 tum.
Det innebär också att bakskärmarna kortas.
Arnes avsteg blev fotsteg.
Två hotrods är aldrig lika.
Ramkryss finns att köpa men detta är Arnes egentillverkade.
Ramkryss är ett måste hos SFRO och TESTA som den nya parallella testorganisationen heter. Ramryss är till och med på senare tid ett krav hos de lätta T-23:orna.
Växellådan vilar på plåten under medelst original gummibussning.
Torpeden heter väggen bakom motorn men kallas också brandvägg och en brandvägg i plast gillar inte Arne. I Norge är det lag på brandvägg av plåt.
-Jag har sett bränder, säger han kort.
Plåten har han bockat själv i två delar. Eftersom motorrummet på 30/31 Ford ursprungligen var avsett för en fyrcylindrig motor blir det trångt med en V8:a . Åtgärd: Försänkt brandvägg. Motorn hamnar något längre bak vilket är bättre för viktfördelningen och allt får plats innan kylaren.
Så gör han en försänkt brandvägg. Plåtskruv först och sedan när alla ändringar och justeringar gjorts blir det svetsning.
Eftersom original 30/31 framskärmarna gick ner för långt i förhållande till de nya uppflyttade fotstegen får bilen istället 32:ans framskärmar som harmonierar direkt.
Mellanaxeln har kommit på plats. Cheva yoke in i TH700 lådan chevaaxel och längst bak har en snutt Volvo svetsats på så det passar mot bakaxeln. Kardanen sattes upp i svarven och svetsades.
Det är som synes mycket på- och avplockande av karossen under byggandet. Nu börjar de karossdelar som är byggda i plåt och som skall möta platskarossen ta form. Ramen är ”klar”, drivlinan är på plats och arbetet med att utforma ”det som syns” till harmoniska linjer har börjat. Fortsättning följer.
Läs del 1