Perfekt pick up by Børge.

Onormalt! Det räcker med en enda normal bilägare i en kedja för att bilen skall utsättas för det slitage den är tänkt för och rasa i skick. Efter 40 år är denna fortfarande helt ny. Børge Måløys pickis är onormalt perfekt. av Krantz

chevy-pickup_04
Chevrolets pickisar från sjuttiotalet hade ingen bra plåt, ingen bra färg och det gjorde inget.  Dessa arbetshästar spottades ut för att dängas hårt på bakgårdar och jordbruk. De var billiga. De var stryktåliga. De skulle hålla i tio år.  Sedan gick dom i kvarnen och återuppstod som nittiotalare.tinas-diner

lmcIngen köpte en billig Chevrolet minilastbil och behandlade den som en Ferrari?! Det är ju därför LMC-truck finns idag.  En katalog med varenda pinal nytillverkad.
-Varför finns LMC, folk köper väl helt enkelt nya laståsnor 2017?

Ja, jo men dessa squarebodys har blivit populära med sina älskade former där barndomsminnen lagrats i flakets kontur och ungdomstiden speglats i hyttens färg, form och lukt.  Alla hade dom och alla hade en relation till dom. Slit- och slänglastaren har blivit en drömmarnas Ferrari.

chevy-pickup_02vb6Priserna rusar. LMC-truck pressar nya hytthörn och nya skärmar. Det svetsas i ladorna. Alla vill ha en fint upplagad pickis.

Så har vi Børge Måløy i Kristiansund, Norge. Han vill inte ha någon fint upplagad.

Han ville ha en NY!
Han är en pedant på det där trevliga sättet. Han är en kulturbevarare. Han är noga. Det är därför Krantz letat upp ett norskt ö = ø på nätet. Børge skulle inte godkänna något annat.chevy-pickup_06Men det räcker inte att någon vill ha en orörd gammelbil 2017.  Bilen måste ha föregåtts av en kedja lika noga bilbevarare av högsta rang detta under fruktansvärda fyrtio år!  En enda normal bilägare i kedjan och skicket störtdyker.  En omöjlighet att hitta?
persaker_logoRegnet hänger i luften. Den varma luften från Atlanten stiger upp över de norska bergen, kyls av och kommer ner som regn här. Det står och väger. Børge  öppnar garageportarna.
-Visst är det vackra garage i Norge!
chevy-pickup_01
Tack alla bilbevarare för att ni finns.  Detta ser ut som en drömmares diorama han eller hon byggt att ha i bokhyllan men detta är på riktigt. Det är ingen modell. Stället finns men hur ser han ut denne skönhetsivrare?
chevy-pickup_07
Det regnar. Skvätter i alla fall. Børge Måløy från Kristiansund skulle aldrig ta ut picksien i normala fall men bjuder Worldkustoms pickisälskare på denna soliga pose.  Trucken är ny!
– Jag letade i två år nästa varje dag på nätet, säger han.
– De här bilarna finns men det tar tid att hitta dom, fortsätter Børge.ES5

Det är alltså en 1977 Chevrolet C10 Silverado där Silverado var det finaste utrustningspaketet och året 1977 enda året med guldinlägg i listerna.  Bilen har inte gått 5000 svenska mil. Mätaren står på 28000 miles.chevy-pickup_12

Under framsätet, fastklämt i dynans fjädrar (se avtryck) precis som det skall vara fanns build sheetet. Byggnadsanvisningen efter vilken bilen utrustades på tillverkningsbandet vid Baltimorefabriken i Maryland USA.
plant
7000 jobbade här på sjuttiotalet. Idag är fabriken stängd. chevy-pickup_11
Mekko_hansenBørge hittade inte bara en orörd bil men fick också en bil med all dokumentering.

Ägaren från Virginia köpte bilen ny 1977 och använde den mycket sparsamt.

Med åldern kom sjukdomen och mannen beslöt att låta en lokal bilhandlare ombesörja försäljningen. Därefter kom den ut på nätet och  Børge som trålade dag efter dag fick syn på den.
chevy-pickup_10
Den var inte billig såklart men här är istället allt exakt som det såg ut 1977. Ingen restaurering, ingen renovering, ingen Kinaplåt, inga reprodelar. Allt från Chevrolet för 40 år sedan.chevy-pickup_09
Okey om en familje-Lincoln stått i någon källare med få mil på mätaren men en worktruck! Detta är fantastiskt.
chevy-pickup_13
mrmagu1350 V8 med 350 automat. AC kompressorn är på renovering.

Nya finns att köpa men viktigt att just den del som satt här hittar tillbaka.

Domkraften på innerskärmen som alltid försvinner är kvar med beskrivning hur man skall förfara vid punktering.
chevy-pickup_16
Kritmarkeringar och instämplade färgkoder, allt eftersom Børge läser och går ut i garaget och återfinner på sin lastbil stiger förvissningen om att han har hittat något alldeles speciellt.
chevy-pickup_15
Färgkod Russet/Tan och inte ett lacksläpp någonstans.  Hur ser en sån här bil ut under egentligen? Worldkustom har svaret.
chevy-pickup_14
Det är litet olika när man tittar under välbevarade amerikanska jänkare. Ren plåt i bilens färg, en grå underredsfärg eller som här en tunn underredsbehandling beställd av köparen.chevy-pickup_05
Sökare modell femtiotal sticker ut på flera sätt i sjuttiotalet med förste ägaren ville ha en ljuskanon om han behövde utforska någon mörk alley.chevy-pickup_18
Rent, snyggt, orört men vad i . . .
chevy-pickup_19
. . . plåtskruv?
chevy-pickup_20
Original, säger Børge som naturligtvis kollat upp den enkla fastsättningen.  Arbetsfordon. Detta var arbetsfordon.
chevy-pickup_08
Inte mycket syns av den tidigare ägaren men en sak vet vi i alla fall. Han gillade Winchester.chevy-pickup_17
Där har vi ju hjälten!!  Mannen som köpte en ny laståsna och inte använde den. Han hade flera bilar i samma skick dessutom.  Vilken kille!
chevy-pickup_21
Dugget tilltar. Børge Måløy ska få backa in bilen och för er som undrat vad han betsat de matchande  garageportarna med kan vi upplysa om att det inte är bets. Det är amerikanskt redwoodträ.  Idag fridlyst.

Backa Worldkustom


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Perfekt pick up by Børge.

  1. Fantastiskt att se en sån här i sånt skick. Jag gillar squarebodyn väldigt mycket och har haft några. Även jag funderade över plåtskruv på listerna på min Silverado. Och sa väl även en del mindre vackra ord om den ,,,,,,,,, rackare som satt dit dom. Jag satt för nån vecka sen och sökte efter en squarebody igen, Men vilka priser det har blivit. Själv vill jag helst ha en longbed. Går finare efter vägen och ser inte så stubbig ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *