Project Cadillac del 3 av 500 kanske.

Är det någon av er som sett min Cadillac 59:a? 
-Inte jag heller. 

Project_59Cadillac Välkommen till Worldkustoms nya projektbil.

En 1959 Cadillac Series 62 2d ht i milt kustomutförande. s-l1600 (22)

Ett bajsbrunt renoveringsobjekt med risig inredning, ostartad motor, obefintlig bagagegrumsinredning och murkna mattor. Del 3 av 500

Börja aldrig skriv innan allt är klart
Så lydde rådet ”så man har kontroll hela vägen och vet utgången”.  Men jag gillar inte kontroll. Jag gillar verklighetens oöverträffade galenskaper.

Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2

s-l1600 (12)Följ kalabaliken
Ni skall få följa kalabaliken hela vägen till körbar bil med svenska nummerplåtar rullande på den här snebacken i Gussjö jag bor på och ni skall få göra det i realtid.

14315637_1206038359416514_2141753118_oBilen står fortfarande i USA. Det här kommer ta flera år. Jag har inte ens sett den ännu. Vi snackar bakslag, strul, uppgivenhet, förseningar och kanske, kanske Victory någonstans långt där framme och du är inbjuden till  första parkett.

Välkommen till nästa projektbil i din kostnadsfria motortidning på nätet.

En 1959 Cadillac mild kustom.

Så slutade del 2 :

Nyhet 3:  Ingen skeppning. Jag har alltså köpt och betalat för en bil som går fint i motorn. Cadillacen skall bara fixas litet  i USA innan hemfärd. Nu har verkstaden upphört, motorn är kass, det blir ingen inredning och firman skeppar inte bilar som behöver container. Äntligen blev reportaget intressant.

murphy     murphy2
===========================================
Då fortsätter vi

clockEn 1959 Cadillac mild kustom del 3.

Februari 2017 .  Projektstart augusti 2016.  Har pågått i  7 månader.
Drivlinor och livlinor.

Eftersom vi nu skall göra jobbet med drivlinan hemma i snickeboa har vi börjat titta på olika motorer.  Original 390 Cadillacmotor med  fyrstegs Hydra-Matic kändes inte så uppåt i ett custombygge.  En direktinsprutad känns mera presens.

bilskadeservice-leffes-lack3

-Rådet var att skaffa en Chevrolet LQ9  med dator, härva och 4L60E automatlåda.
Jag hade aldrig hört namnet LQ9 men bestämde mig för att följa rådet. Verkade vara som snorenkelt att hitta köpa och montera en sån.
-Fel.

Vortec Max 6.0L V8 2007 (LQ9) for Chevrolet Silverado (Classic)

Vortec Max 6.0L V8 2007 (LQ9) for Chevrolet Silverado (Classic)

LQ9 är alltså andra versionen av LS motorerna de som ersatt den gamla generationen smallblock med anor tillbaka till 1955 slarvigt uttryckt. Kallas också Vortec.

Först kom LS1 1997.  Det var efter de där pigga vridstarka direktinsprutade LT1-motorerna inte att förväxla med 370 hästars 350 LT1 från 1970 som fick Camaros att flyga fram.  Rörigt? Det blir värre.

LS1 motorerna har en annan tändföljd och annan layout. Andra generationen hette LS2 och var större och starkare och i den här familjen finns LQ9 men inte som en vardagsmotor som hänger i klasar på bilskrotarna.
– Nä, LQ9 var en exklusiv 6,0 liters önskemotor med 10:1 i komp som fanns i Cadillac Escalade och i speciella pickups där köparna nördat in sig på en värre motor än andra. De som finns i klasar på skrotarna heter LQ4.

lq9Ebay
Okey jag fick tag i några LQ9:or alla från Escalade men de är som bekant fyrhjulsdrivna och då sitter en 4L60E-låda på som måste öppnas och byggas om för tvåhjulsdrift alternativt sätter man dit en annan 4L60E-låda för bakhjulsdrift.

Båda ingreppen innebär ommappning av datorn.

Färdig LQ9 från en tvåhjulsdriven pickis med dator och härva är plötsligt det enda alternativet och så har vi gjort det väldigt besvärligt för oss för de finns knappt att tillgå och de som finns är dyra.

Det finns firmor som säljer nyrenoverade bakhjulsdrivna drivpaket för sisådär 60-70.000 kronor.  Till detta kommer kylare, växellådsbalk, digitalgaspedal tank med elpump, lambda och tusen små grejer ytterligare man inte tänkt på.  Veckorna går i detta kunskapssökande.

WK_autonorrlandSå långt drivlinor. Nu kommer livlinan
Håkan Larsson på Autonorrland hade följt mitt famlande och ringde upp.

-Men sluta nu Krantz med det där stillastående mekkandet. Köp min 1994 uppvaxade, dyröres Cadillac Fleetwood som gått femtontusen mil klanderfritt utan en vibration.

– Där har du LT1:an med ….
s-l160010
-Jag vet, avbröt jag.  Där har jag den där vridstarka, ljudlösa  350:n, samma som jag köpt en gång förut till ett bygge med 10:5 i komp, dator, härva, 4L60E för bakhjulsdrift och dessutom en tipp topp fungerande bil att plocka grejer från, jag taaar den.
s-l16002
ES5
Så vad gillar ni min rostfria skrotbil? Ett ljudlöst moln av lyx där alla lampor släcks och tänds som de ska med inredning  i ljust skinn, makeupspeglar och Fleetwood-flärd.
– Den ska vi hugga upp.

s-l1600-8

kz_leader59:an i USA står på samma ställe. Eftersom den inte går måste jag ta den i container och eftersom en 40 fots container för två bilar bara är marginellt dyrare än en 20 fotare för en enda bil måste jag köpa en bil till och ta hem för att allt ska bli billigare.
-Sån där matte förstår inte Myran alls.  Märkligt.

Fortsätt till del 4


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Project Cadillac del 3 av 500 kanske.

  1. Men vad sorgligt synd att hugga upp den fina röda! Måste väl finnas massor med sådana som verkligen är skrotfärdiga? men ändå med frisk mekanik?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *