Edison och Fords sommarstugor

Thomas Alva Edison snodde visserligen lampidén från Nicke Tesla men Thomas var ett multigeni. Lillgrabben Henry Ford såg upp till Thomas och satte sin sommarstuga 30 meter ifrån.  

edison_ford_41När de förmögna bröderna Dodge höll på som bäst med sina tunga lastbilar hängde en spinkig yngling runt dem.

Han betalade inte fakturorna och gick i konkurs flera gånger men envisades med att försöka få till en bil.

edison_ford_42

Nordtrafik
Spinken hette Henry Ford.
Så klart såg han upp till The Dodge Brothers.

I sitt arbete med att få  snurr på allting skaffade han sig senare en ny idol och mentor.

Den äldre Thomas Alva Edison.
edison_ford_32
Thomas Alva Edison multigeni med obändig vilja och kraft att överlista alla mekaniska och elektriska gåtor. En totalgrubblare  oavsett vad det  gällde från elbelysning till våffeljärn filmprojektorer och jukeboxar.
mrmagu1
edison_ford_02
Så såg hans kontor ut. Vi är på Edison Ford Winter Estates i Fort Myers i västra Florida.  Här hade han sin sommarstuga skulle vi säga men i USA säger man vinterfastighet. Som bekant flydde de som kunde vintern och flyttade till sommaren i Florida medan snöstormarna härjade hemma.edison_ford_34
edison_ford_39Thomas ficklar. Glödlampan, generatorerna och alla hundratals patent hade gjort honom studsande rik.

På bild en sökare från 1915. Glödisen var inte dålig heller. Lampan är på 75.000 Watt.

Så där höll han på och levererade i en jämn ström (ursäkta ordvitsen). Originallabbet har Henry Ford köpt och flyttat till sitt stora Fordmuseum up north i Dearborn Michigan med den överenskommelsen att en kopia skulle byggas i Florida.

Därför kan du titta in i verksta’n där det hände.
edison_ford_03 Här staplades dagar veckor, månader och år av misslyckanden. Man gick till jobbet och brände upp koltrådar men så en dag ….. varde ljus och hela världen blev annorlunda.

kzchall2018annons_s4edison_ford_04 edison_ford_05
Thomas var en social snubbe och Henry attraherades av geniet.  Museet finns på palmkantade McGregor Boulevard i Fort Myers. Det är Thomas som satt dom. Palmerna. Inte personligen men när han köpte tomten 1885 ritade han en skiss på hur han ville ha det och det skulle vara palmer.  Hela vägen palmer.  edison_ford_25Florida var ett myggigt träsk. Vägar var inte. Edison började med att bygga en enorm pir 100 meter ut i vattnet så stora båtar kunde gå upp i den grunda indianfloden  Caloosahatche river och lossa byggnadsmaterial som kärrades in till den uppröjda strandremsan. edison_ford_43

edison_ford_44Nygift med sin Mina kom han in strandvägen med fjällan längs McGregor Boulevard som palmkantats flera kilometer fram till huset.

1886 alltså. I Sverige hade vi haft den stora svälten 1869 när vi dog som flugor i Norrland.

 

edison_ford_24Strandlinjen fixades till så Thomas och Mina kunde gå sin Friendship walk i den stilla skymningen. Bänken är den autentiska och väl underhållen.
bilskadeservice-leffes-lack3

edison_ford_06
Hit kom Henry Ford med sin hustru Clara på besök under vintrarna.
edison_ford_10
Festerna var många. Efter att man samlats runt fontänen steg man in för musik och underhållning. edison_ford_07
Mina Edison gillade vitt och inredningen är sisådär 100 år före sin tid. Henry och Clara fick bo i gästrummen som hade var sin toalett.
a-mek-annons
edison_ford_13
Clara har lagt ut kvällens klänning på sängen.
edison_ford_14
Henry har avslutat ett maskinskrivet mail. Färdigjobbat för dagen. edison_ford_08Blir bra med en stund i skuggan med utsikt över floden på Edisons veranda innan middagen. Möbeln är den autentiska.
edison_ford_33
Henry och Clara blev så förtjusta att de byggde en stuga bredvid. Mellan de båda går en pavviljongliknande gång för bekväma förflyttningar.  Edison till vänster. Ford till höger.
edison_ford_17
Nu kunde Henry och Clara sitta på sin egen veranda och njuta av Floridas eviga sommar. . .
edison_ford_12
. . . och äntligen kunde de bjuda tillbaka.  Edisons väntas till middagsgäster.
edison_ford_18
Clara och Henrys sovrum. Ny klänning på gång och Henry kan stiga upp mitt i natten när han får någon idé och skissa ner det på ritbordet direkt.
Maskinkonsult3
edison_ford_15Nu kunde de ha egna gäster på sin veranda och Firestone var en av dem.  ford-edison-firestone
edison_ford_20 Henry var i konstant behov av däck och nu skulle de odla dom.

Henry, Thomas och Harvey Firestone dunkade ner ett gummiträd  i gräsmattan.

Det står kvar ännu.

Hur det gick med det där får du forska i själv . Worldkustom  går ut i dubbelgaraget så länge.


 

edison_ford_16En Ford, vad annars. På området finns också bostäder där personalen bodde dygnet runt.
edison_ford_26
Av Claras utformning syns inte så mycket med den där Mina Edison var en krutbrud.  Hon såg till att odla många olika träd och växter och utvecklade strandpromenaden med en paviljong bl.a.
edison_ford_28
Hon byggde en studio åt gubben där han kunde sitta och tänka ut ouppfunna manicker och skapade Moonlight Garden med smycket Lily Pond i mitten, allt i anslutning till poolkomplexet med trampolin.
kzjacka2

edison_ford_27
Vi snackar alltså 20-tal. Minas Tea House var en annan bra-och-ha-grej om man plötsligt blev fikasugen på gräsmattan eller längs den omfattande Bambuodlingen. edison_ford_09
Ett av Edisons skrivbord med Google Map närmast , kromad AC, ledluma och stationär Spotify uttryckt på 2000-talsslang men trattgrammofonen var Thomas redan utled på.  edison_ford_35
Jukebox skulle jag säga att han byggt men puritaner protesterar förstås och menar att jukeboxar har inte vev och bara en enda låt.
edison_ford_37
Okey då. Välkommen till Multiphonen med spellista och allt.
edison_ford_38
Även om Thomas Edison var äldre så var han mera ”på” tycks det.  Medan Henry Ford tidigt hävdade att T-forden var fullkomlig  och aldrig behövde utvecklas mera så fascinerades Thomas Edison ständigt av det nya.
edison_ford_30
Han byggde elektriska våffeljärn,  diggade jukeboxar och film medan Ford gned på sin fiol tillsammans med retrokompisarna i folkmusicbandet.
edison_ford_36Han kom också att skapa ett helt samhälle med hästdragna jordbruksmaskiner där han trivdes med sina sekelskiftespinaler medan traktorerna och nutiden dånade på åkrarna omkring.  edison_ford_31Elbilen kan tyckas som en självklar produkt av de båda storheterna Edison och Ford.

verktygsboden

edison_ford_29
Tillbaka vid piren med båtarna, solen och vattnet lämnar vi dom.  Besök gärna Edison & Fords Winter Estate Museum i Fort Myers på Floridas sydvästkust. edison_ford_11


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *